Дигитален пост

От редакторите02.04.2018

Дигитален пост

Биляна Константинова

От пет минути се взира в екрана и не реагира. Гледам я и почти усещам жуженето на мозъчните импулси, които се прескачат в главата й. Не издържам. Ставам, поглеждам и се заковавам на място. Пред нея с големи букви стои въпросът „От кое ще ви е по-лесно да се откажете за месец – от секс или от смартфона си?“. Тя е само на 21, стиснала е телефона в ръката си и… се колебае как да отговори.

 

Хюстън, имаме проблем!

 

На всички ни е ясно, че нещо се обърка във „връзката“ ни със смартфоните и виртуалния свят, чиито врати отключват те, но досега разговорът по темата вървеше по-скоро под знака на добронамереното предупреждение. Когато обаче се намесят цифрите, вече не можем да отминем с безразличие. А цифрите дойдоха от създателите на мобилния телефон и ще накарат всеки да повдигне вежди.

80% от активните хора на възраст между 21 и 37 години предпочитат да дискутират неудобни теми писмено, отколкото да разговарят със събеседника си лице в лице. 56% споделят, че половинките им ги ревнуват от техния смартфон.

 

53% от хората на възраст между 16 и 20 години определят мобилния си телефон като своя най-добър приятел, а 19% го посочват за своя сродна душа.*

 

Хюстън, имаме проблем!!!

Ако не можем да обсъждаме важни теми очи в очи; ако по-лесно се отказваме от секс, отколкото от телефона си; ако го припознаваме като най-добрия си приятел или (Боже опази!) като сродна душа, значи сме загазили много сериозно. Всички ние, глобално. Процентите нямат никакво значение. Фактът, че това е допустима възможност в нечие възприятие, е достатъчно стряскащ.

На фона на това публикуването във Facebook на снимки на боядисани яйца и козунаци и прехласнатото им обсъждане, което традиционно ще се случи само след седмица, по Великден, изглежда безобидно. И все пак не е, защото е симптом за това, че изоставяме реалния свят. Пренебрегваме го, все по-често гледаме на него с очите на отегчени любовници, позволяваме си да ни стане скучен, заменяме го. Това вече не е стряскащо, а опасно.

 

Опасно е и друго – невъзможността да бъдем офлайн,

 

а водим пълноценен аналогов живот или защото вече не знаем как, или защото се чувстваме принудени от дигиталния социум да бъдем „винаги на линия“. Да не си бил активен в социалните мрежи повече от 12 часа без заявено предупреждение (сякаш такова е необходимо!), в очите на виртуалните приятели изглежда смущаващо, дори притеснително. Ако е за по-дълъг период от време, отново без предварително заявена уважителна причина, се счита за едва ли не екзотично. Светът извън смартфона сякаш се превърна в дестинация за годишния отпуск. Самият смартфон се превърна не само в продължение на ръката ни, но и в продължение на живота ни. „Онлайн“ притежава всички качества да се превърне в глагол, макар и без особено съществено съдържание. Всичко извън него е нарушение на новата догма.

Подчинявайки се на тези негласни правила, някак си изпускаме от собствената си сфера на влияние факта, че всеки има право на усамотение, независимо какво се случва във външния свят, и то важи включително за онлайн битието му. Всеки има изконното право да бъде оставен насаме с вътрешния си свят, когато и колкото има потребност, без да бъде обстрелван с позиви за обяснение защо. Всеки има право на дигитална тишина.

Великият пост, който бавно се плъзга към своя край, е подходящ повод да се замислим за това и в оставащата до Христовото възкресение седмица

 

да го допълним с дигитално пречистване.

 

Всички, съзнаваме или не, имаме нужда от това. Да спрем звуците на известията, да сбутаме телефона в най-далечния ъгъл и шоково да се върнем в реалността. Реалната! Тази, която се движи, изобилства от аналогови звуци, има вкус и аромат и непрекъснато предизвиква сетивността ни. Тази, в която говорим, усмихваме се, намигаме си, обичаме и не се налага да обозначаваме това с :), ;), <3, защото правим всичко това наистина. Звучи насилствено, но всъщност е усилие, не насилие – също както е усилие да се лишиш доброволно от определени храни и удоволствия за определен период от време. Целта е една и съща – да пречистиш съзнанието, да се вгледаш в себе си, да си припомниш кой си, да се овладееш. Да бъдеш волеви и сам да определиш и защитаваш собствените си граници или пък да изместиш вече поставените, за да поставиш след това нови начала.  

Мобилните телефони се появиха преди 45 години, за да улеснят ежедневието ни. За четири десетилетия и половина те еволюираха до устройства, които ни помагат да бъдем по-гъвкави, продуктивни и независими. Ние изместихме границата твърде напред и позволихме да разбъркат живота ни и да премахнат не-то от независими. Нарушихме равновесието и допуснахме да се пристрастим. Каквито и решения да ни се предлагат, истината е, че балансът може да бъде възстановен единствено офлайн, като си припомним какво е да обитаваш тази, тукашната реалност, където е реалното споделяне, а не неговото виртуално факсимиле. Споменът не е толкова далечен, дори не е избледнял. О, и още нещо – част от това е на Великден да се насладиш на козунака, който се къса на конци, и да споделиш вкусовото преживяване със скъпи хора,

 

вместо да го включваш в традиционното вече Facebook дефиле. Защото то всъщност не е реално.

 

* Глобално проучване на Motorola, проведено през декември 2017 г. на територията на 4 континента в едни от най-горещите точки за технологиите в момента – Бразилия, Индия, САЩ и Франция.

 

Вижте още: Изчезващ вид: телефонният разговор!


Свързано

Забързаното ежедневие на креативната личност
От редакторите13.06.2018
Забързаното ежедневие на креативната личност

Клишетата, които не помагат да си по-добър професионалист

Евелин Цанева
Най-скъпоценният елемент на Земята?
От редакторите19.06.2018
Най-скъпоценният елемент на Земята?

Как водата се превърна от основен продукт във форма на лукс и какво можете да направите по въпроса

Александра Трайкова
Живот като на снимка
Мода04.06.2018
Живот като на снимка

Няма значение, че черно-белите фотографии изглеждат по-добре

Андреа Пунчева
Вторник е охрено жълт
От броя05.06.2018
Вторник е охрено жълт

Открих, че имам синестезия, на 18 г. Някои от вас ще го разберат сега

Андреа Пунчева
Предлагането определя търсенето
Животът17.05.2018
Предлагането определя търсенето

Какво можем да научим от „баба Пенка“ за хазарта и медиите?

Безобразният Ню Йорк
От броя30.05.2018
Безобразният Ню Йорк

Всичко, което чувате за него, е вярно

Андреа Пунчева
Делфини в Босфора
От редакторите15.05.2018
Делфини в Босфора

Колко удоволствия можем да изброим за 60 часа в Истанбул?

Андреа Пунчева
Студът е моят топъл приятел
От броя17.05.2018
Студът е моят топъл приятел

Колко трябва да ви платят, за да влезете в басейн с леденостудена вода за… две минути? Е, в случая ние платихме за студоволствието.

Ирена Комитова
Тя НЕ е луда
От броя08.05.2018
Тя НЕ е луда

Или поне така твърди първата жена, преминала по 4500-километровата китайска стена. Пеша.

Емилия Колева