Пътешествия05.09.2017

Take me to church… в Танзания

Духовност или църковност – как обикновените хора се доближават до Бог

Биляна Богданова
+8 снимкиTake me to church… в Танзания

В рамките на едно денонощие изпитах две напълно различни емоции, противоположни в музикално и житейско отношение. За първото изживяване бях подготвена, за второто – определено не.

Първият ми сблъсък с нощния живот на град в Танзания ме заведе в популярен местен нощен клуб, в който с моите приятели бяхме единствените трима бели в цялото заведение. Определено беше интересно преживяване, но не ме докосна дотолкова, че да остави траен отпечатък.

Разберете за запазеното племе масаи

То обаче ме доведе до едно такси, където чух музика, която остави следа в съзнанието ми. Оказа се африкански госпел, изпят с дълбокия и плътен глас на местна певица и пасторка. И така, на следващия ден се оказах

в селска църква заедно с таксиметровия шофьор

от предишната нощ и цялото му семейство (това означава пет човека на задната седалка, двама на предната и стърчащи през прозорците предмети).

Половината от населението на Танзания са мюсюлмани, а другата половина – християни. Хората са много религиозни, а службата в неделя е целодневно събитие, което събира на едно място десетки миряни. Църквата тук не е необходимо да бъде помпозна или дори изобщо да бъде в истинска сграда. Всъщност може да бъде всичко, включително широка поляна с подредени столове.

В неделя сутрин влязох в голяма и съвсем обикновена бетонна постройка с дупки вместо прозорци. Службата беше започнала и никой вече не седеше на подредените столове. Хората

танцуваха прави с широки усмивки на лицата си.

Музиката идваше от четирите края на помещението от огромни колони, на които всеки нощен клуб би завидял, а на подиума най-отпред имаше малък оркестър от няколко човека с барабани, китара, пулт и бек вокали.

Какви джаджи измислят младите изобретатели на Танзания?

Водещата певица беше същата, която бях чула предишната нощ в таксито. Атмосферата ме грабна веднага  – музиката, настроението, усмихнатите хора.

Музиката и танците продължиха още известно време и после излезе самият пастор. Млад и целият в червено. Дори микрофонът му беше червен. Първото му изпълнение, разбира се, беше музикално, а след това започна да говори… така, че всеки средностатистически мотивационен говорител може само да слуша и да си води записки. Особено ме впечатли и трогна фактът, че певицата (която се оказа негова жена) започна да превежда всичко от swahili на английски заради един от сто и петдесет човека – мен.

За един месец в Африка спрях да забелязвам цвета на кожата на околните.

Виждах ги просто като хора като мен и всички останали. Затова понякога ми отнемаше цял час и много втренчени в мен очи, за да се усетя, че съм единствената бяла наоколо. Но това, че аз не обръщах особено внимание на цвета на другите, не значи, че аз оставах незабелязана – трудно е да се скриеш в тълпата, когато кожата ти свети отдалече. И тук в църквата беше така. Хората непрекъснато се обръщаха към мен с любопитен, но много доброжелателен поглед.

Думите на пастора нямаха нищо общо с това, което се случва в нашите църкви. Той им говореше как да бъдат по-успешни в живота си, говореше за взаимопомощ и подкрепа, за обединяване на усилията и доброта към хората. За необходимостта от усилена работа и изобретателност, за да се справят с предизвикателствата на всекидневието си. За силата и важността на търпението.

Занзибар: Keep calm and Hakuna Matata

За това, че самите те притежават сила и качества, на които да се опрат, и могат да променят обстоятелствата в живота си. В едно-единствено изречение спомена думата „молитва” и то беше

„Само с молитва няма да стане. Трябва и да действате.”

Нито веднъж не каза „уповавайте се на Бог и ще бъдете спасени”. Не. Непрекъснато говореше, че Бог е с тях, но трябва да имат вяра в себе си, в собствените си способности, да се уповават на тях и един на друг. Да не спират да опитват. Нито за момент усмивката не слезе от лицето му, докато вплиташе умело шеги в проповедта си, която в дълбочината си беше сериозна. Нищо в тази проповед не говореше за страдание, изкупление, грехове… Само за доброта, оптимизъм и щастие.

След това певицата излезе отново, направиха дует и танците започнаха. Музиката им беше така вълшебна, хората изглеждаха толкова щастливи и потопени в блаженство, че почувствах огромна благодарност за възможността да съм там този ден. Всеки в тази зала беше напълно естествен и присъстваше на сто процента. Аз самата се почувствах омагьосана. Всичко ме разтърси дълбоко емоционално.

Църковната служба в неделя е

нещо средно между мотивационна реч и концерт.

Пасторите зареждаха хората с енергията и силата на присъствието си, а думите им достигаха до тях с помощта на усмивка и музика – много прости, но много могъщи инструменти. Подиумът е достъпен за всеки, който има какво да каже или да изпее. А за да си пастор, не се изисква нито специално образование, нито конкретен опит – само отворено сърце, много енергия и доверието на публиката.

Ако някой ден се озовете в Танзания, опитайте се да намерите забутана селска църква и отидете там в неделя сутринта. Преживяването си заслужава.


Свързано

Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете
Дизайн и култура05.01.2018
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете

Инициативата фокусира общественото внимание върху избиването на слоновете и програмите за тяхното опазване.

Биляна Константинова
Домът на "Табаско" – най-лютото място на света
Пътешествия16.11.2017
Домът на "Табаско" – най-лютото място на света

Може би ще се изненадате, но прочутият сос не произхожда от Мексико.

Биляна Константинова
Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура10.11.2017
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Биляна Константинова
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate
Пътешествия27.10.2017
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate

Вечно топлия басейн окончателно ще затвърди усещането ви за блаженство и домашен уют.

Най-добрите приложения, ако пътувате сами
Пътешествия20.10.2017
Най-добрите приложения, ако пътувате сами

От хапване с местните до грижа за сигурността, защото кръстосването на света в собствената ви компания може да е опасно.

„Арабската Венеция”: първият в света 5-звезден плаващ курорт
Пътешествия16.10.2017
„Арабската Венеция”: първият в света 5-звезден плаващ курорт
Никола Неделчев
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways
Въздух, суша & море09.10.2017
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways

Преференциалното предложение се отнася за резервации на две места в Бизнес класа на до 16 октомври за пътешествие до 31 май 2018.

Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%
Въздух, суша & море04.10.2017
Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%

Рожденикът обичайно получава подаръци, но на своя юбилей първокласната авиокомпания е подготвила специална изненада за своите пътешественици.

Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Гурме29.09.2017
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени