Пътешествия22.01.2018

8 места, които трябва да посетите през 2018 година

Биляна Константинова
+7 снимки8 места, които трябва да посетите през 2018 година

Списъците с обещания в началото на годината винаги изглеждат прекалено абстрактни и непосилни, когато се стигне до изпълняването им. Затова и отметките в края на поредните 365 дни не са много. Знаменце на глобуса и самолетен билет, а защо не и в множествено число, звучи далеч по-обещаващо и доста по-приятно за реализиране.

8 места с богата култура, красива природа и вкусна храна, които непременно трябва да включите в списъка си за следващата година. 8 места, които ще ви оставят без дъх. 8 ваканции, които ще ви накарат да резервирате самолетен билет веднага.

Ето ги. Приятно пътуване!

Осло, Норвегия

1

Не си мислете за студ. Мислете за парка „Вигеланд“ с неговите повече от 200 скулптури дело на Густав Вигеланд. Мислете за музея „Фрам“, главният експонат в който е корабът на Фритьоф Нансен – може би най-здравия дървен кораб, строен някога, който разкрива на посетителите какво е да плаваш на някои от най-студените места на планетата. Изберете ли Осло, вземете билет за месеците от април до септември, когато дните са дълги и светли.

Националния парк „Глетчер“, Монтана, САЩ

2

Там можете да видите глетчери, преди да са изчезнали. Създаден през 1910 г., паркът се простира на повече от 2400 кв. км и на територията му има 762 езера, 175 планини и 26 глетчера с намаляваща площ. Позволено е къмпингуването, карането на велосипеди, спускането с лодки, карането на ски. Риболовът също е сред разрешените за посетителите на парка „дейности“.

Токио, Япония

0

През 2020 г. Токио ще добави към визитката си домакинството на Летните олимпийски игри. Това обаче е дребен детайл от богатата история на японската столица, сред която можете да се потопите в Националния музей на Токио. В някоя от многото изящни градини ще разберете същността и смисъла на тихото съзерцание и за финал ще гарнирате преживяването с вкусна прясна морска храна.

Гранада, Никарагуа

4

Географското положение на Гранада я превръща в стратегически търговски център през XVI век. Това предопределя наслагването на различни култури и уникалната смес от архитектурни влияния. Отидете ли в Гранада, задължително спрете при църквата Iglesia de Merced. От камбанарията се открива гледка, която трудно може да се опише с думи. Основан през 1524 г., това е най-старият град, създаден от европейци в Централна Америка.

Валета, Малта

5

Историята на столицата на Малта е непосредствено свързана с рицарите от Ордена на св. Йоан. Интересно е построяването му, за което те се обръщат към италианския военен архитект Франческо Лапарели. Задачата му се оказала повече от приятна, тъй като не се налагало да се съобразява със стари постройки и предишни архитектурни планове. Лапарели се разгърнал и така Валета се оказал първият в историята град, построен на принципа на координатната мрежа на улиците. Това позволява свежият морски въздух от двете пристанища да циркулира свободно по улиците и да действа като своеобразен средновековен климатик. Пристигнете ли във Валета, задължително слезте от колата и разгледайте града пеша.

Хамбург, Германия

6

През деня разглеждайте културните и историческите забележителности от край до край, а вечер се посветете на баровете. Непременно отскочете и до Елбфилхармони, атрактивната концертна зала, чието откриване, след дълго отлагане, най-сетне се случи в началото на тази година. 

Порто, Португалия

7

Вторият по големина град след столицата Лисабон, Порто е известен с чудноватите си павирани улици, множеството местни изби и места за отдих. Кухнята му ще взриви сетивата ви, а градският пейзаж с цветните къщи, крайбрежни магазини и барове, който е включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО, ще открадне сърцето ви.

Пукет, Тайланд

8

Прочут с безкрайните плажове, забележителна природа и луд нощен живот, Пукет предлага едновременно почивка и изтощаващо забавление. Пукет е голям остров, но непременно трябва да предвидите време за разходка до залива Пан Нга с прекрасните му водни пещери и варовикови образувания. Най-подходящото време за ваканция в Пукет е между ноември и април, по време на сухия период. В противен случай рискувате да прекарате цялата си почивка на закрито.


Свързано

Тя НЕ е луда
От броя08.05.2018
Тя НЕ е луда

Или поне така твърди първата жена, преминала по 4500-километровата китайска стена. Пеша.

Емилия Колева
Хотел балон в Северна Ирландия
Пътешествия04.05.2018
Хотел балон в Северна Ирландия

Прозрачен купул насред шумолящата гора в компанията на изгреви, залези и огромни звезди – Finn Lough Bubble Domes.

Биляна Константинова
Кажете „да“ и спечелете самолетни билети за пътуването на мечтите си
Пътешествия04.04.2018
Кажете „да“ и спечелете самолетни билети за пътуването на мечтите си

Ако можете да отидете навсякъде по света, къде бихте избрали?

На сафари за запазване на дивите животни
Пътешествия26.03.2018
На сафари за запазване на дивите животни

Вижте къде ловната експедиция е всъщност екологична и туристите помагат за съхраняването на биоразнообразието.

Биляна Константинова
ВОДЕН СВЯТ: да посетиш „Синята планета”
Пътешествия19.03.2018
ВОДЕН СВЯТ: да посетиш „Синята планета”

Подводният свят е много по-необозрим от този на сушата, отличава се с повече неидентифицирани видове и е от съществено значение за нашето благополучие като вид. Благодарение на съвременните технологии обаче до него ще имат достъп не само учени, но и частни лица.

Златният град близо до небето (ВИДЕО)
От броя08.03.2018
Златният град близо до небето (ВИДЕО)

Маракеш - там, където проблемите от живота ви подминават

Ирена Комитова
Индия отвъд очакванията
Пътешествия13.02.2018
Индия отвъд очакванията

TUTC предлага красиво, а не духовно индийско преживяване в подножието на Хималаите.

Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите
Пътешествия10.01.2018
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите

40-те грухтящи симпатяги се превърнаха в истинска Instagram сензация.

Биляна Константинова
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете
Дизайн и култура05.01.2018
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете

Инициативата фокусира общественото внимание върху избиването на слоновете и програмите за тяхното опазване.

Биляна Константинова