10 начина да защитите личните си данни на път

Пътешествия25.08.2017

10 начина да защитите личните си данни на път

Информацията ви е по-уязвима, отколкото си мислите.

Биляна Константинова

Миг невнимание, докато сте на почивка, една трансакция или покупка от телефона през незащитена безжична интернет мрежа, нищожна наглед лична информация, попаднала в злонамерени ръце… Последствията са лавинообразни.

Факт е че докато сме във ваканция, сме по-невнимателни. Само в САЩ през 2016 г. жертва на кражба на идентичност са станали 15 млн. души. Вече не сме сами – никога и никъде, затова трябва да сме особено бдителни за личните си данни.

Предлагаме ви 10 полезни съвета, които, ако превърнете в навик, гарантират, че ще пътувате спокойно и сигурно.

1. Не използвайте безплатен Wi-Fi на обществени места за достъп до финансова информация или онлайн покупки

Не е трудно за който и да било хакер да седне спокойно на кафе и да следи активността на всяко устройство, свързано с обществената Wi-Fi мрежа в близкия периметър. Дори по-елементарно – всеки може да надникне в екрана ви незабелязано. Не позволявайте една онлайн покупка да ви струва много повече, отколкото сте предвидили. Това винаги може да почака няколко часа и по-сигурна връзка. 

2. Внимавайте какво публикувате в социалните мрежи

Винаги е примамливо да споделите с приятелите си емоцията от пътуване до вълнуваща дестинация, но за нищо на света не публикувайте снимка на паспорта си или пък на бордната карта. Така давате на хакерите достатъчно информация, за да стигнат до важна лична информация.  

3. Използвайте само банкоматите на банкови клонове

Тегленето на пари от банкомата в хотела или на улицата може да е удобно, но не е никак сигурно. На тях по-често се поставят скимиращи устройства. Банкоматите към банковите клонове са по-сигурни, обслужват се по-често и вероятността да бъдат компрометирани е далеч по-малка. 

4. Използвайте сейфа на хотела

Хотелите правят всичко възможно да се чувствате като у дома си, но винаги помнете, че сте гост и сте на място, където обслужващият персонал има достъп до вещите ви. Затова, ако отсъствате от стаята си през целия ден, оставяйте всички документи и всички други предмети, които могат да съдържат важна лична информация, в хотелския сейф.

5. Сменяйте периодично паролите си

Периодичната промяна на паролата е добър навик като цяло, но е от изключителна важност след пътуване. Погледнете на това като превантивна мярка, с която си гарантирате, че крадците на идентичност няма да стигнат до данните ви.

6. Сложете парола на телефона си

Друга превантивна мярка срещу кражба на идентичност е паролата на телефона. Ако той случайно бъде откраднат, докато сте на ваканция, и не е защитен с парола, давате на крадците достъп до редица приложения, които съхраняват ваши данни, до електронната ви поща и всякаква друга лична информация. 

7. Следете справката за използването на кредитната ви карта

Вместо директно да я изпращате в кошчето, отваряйте месечната справка за движението по кредитната ви карта. Така може да засечете неоторизиран достъп и злоупотреба с парите и данните ви.   

8. Следете периодично движението по банковите си сметки

Ако още не сте го направили, заявете онлайн банкиране. Така можете да следите по всяко време на денонощието какви трансакции се извършват по сметките ви и да „хванете“ всяко неоторизирано вмешателство. Освен това можете да реагирате бързо и в сътрудничество с банката да предотвратите по-сериозни щети.   

9. Публикувайте снимки чак когато се върнете

Изкушаващо е да споделите с приятелите си в социалните мрежи къде и как си прекарвате времето, но това може да ви навлече сериозни ядове. Този път уязвим е домът ви с всички ценни предмети и още по-ценна информация и документи в него. Затова помислете, преди да публикувате снимка! Статистиката показва, че само 32% от хората успяват да устоят на желанието да се отбележат отнякъде. Изпитанието на волята определено си струва.

10. Възползвайте се от софтуер за защита

Той ви предпазва от вируси, зловреден софтуер, хакери, спам, фишинг измами и кражби на идентичност.


Свързано

Добре дошли на борда на най-добрата Бизнес класа
Въздух, суша & море31.07.2017
Добре дошли на борда на най-добрата Бизнес класа

С Qatar Airways пътуването е част от преживяването, наред с дестинацията, особено когато си говорим за Бизнес класата на първокласната авиокомпания.

Младите изобретатели на Танзания
Пътешествия28.07.2017
Младите изобретатели на Танзания
Биляна Богданова
Новата класика в лятната почивка
Пътешествия27.07.2017
Новата класика в лятната почивка

Планината привлича любители на красивата природа целогодишно и мнозина я избират за своята почивка през топлите сезони, защото всичко наоколо е искрящо зелено, а прохладата е опияняваща. Лято като никое друго може да си осигурите с новите предложения, достъпни за Вас с карта Visa Gold, Platinum или Infinite.

Да изживееш Токио
Пътешествия18.07.2017
Да изживееш Токио

Разходка през един от най-вълнуващите градове в света

Никола Неделчев
Доброволчеството: Пътешествие с мисия в Танзания
Пътешествия13.07.2017
Доброволчеството: Пътешествие с мисия в Танзания

Общо взето, win–win ситуация.

Занзибар: Keep calm and hakuna matata!
Пътешествия04.07.2017
Занзибар: Keep calm and hakuna matata!

Eдна дългогодишна мечта, която по някакъв начин се сбъдна. Но не съвсем…

Биляна Богданова
Гурме пътешествия по света с Qatar Airways
Пътешествия27.06.2017
Гурме пътешествия по света с Qatar Airways

Първокласната авиокомпания ни е подготвила специални цени на билетите до някои от най-вкусните дестинации.

Топ 5 различни преживявания, когато сте в Бали
Пътешествия26.06.2017
Топ 5 различни преживявания, когато сте в Бали

Мартина Захариева
20 града за 20 дни – най-скъпото пътешествие в света
Пътешествия16.06.2017
20 града за 20 дни – най-скъпото пътешествие в света

DreamMaker превръща ваканцията ви във всичко, за което дори не сте и мечтали.

Биляна Константинова