Пътешествия28.07.2017

Младите изобретатели на Танзания

В третия си разказ от африканската държава нашият кореспондент разкрива защо машина смесва хартия с вода, а колело мели кафе… и още много други причудливи творения.

Биляна Богданова
+12 снимкиМладите изобретатели на Танзания

Място, на което нищо не е структурирано и подредено. Времето е променливо, токът също, ако изобщо го има. А хората се сблъскват със сериозни предизвикателства почти навсякъде, дори и в най-елементарни дейности, каквато е осигуряването на прехрана.

Ако сте пропуснали емоционалното пристигане на Биляна в Танзания, прочетете го тук

Доброволческата ми инициатива в Танзания ме срещна с организация, която не очаквах да намеря тук – център за социални иновации и подпомагане на предприемачеството. Twende (в превод „Да вървим“) e

инкубатор, посветен на социалната промяна.

Те вярват, че собствената им изобретателност има силата да реши много от проблемите, при това – много по-успешно от технологичните продукти, внесени от Запада и продавани на значително по-високи цени.

Тук прилагат завидно творчество, а първото нещо, което децата научават, е как да рециклират. Всяко използвано нещо по невероятен начин се превръща в друго, което да продължава да служи. Още от юноши хората започват да създават и измислят решения.

Една от основните програми на Twende е Creative Capacity Building, насочена към подрастващото поколение. Младежите идват на работилници за иновации с огромно желание, вдъхновени да измислят, тестват, творят.

От сърцата и ръцете на тези хора изскачат най-различни продукти,

машини и инструменти, направени от всякакви лесно достъпни материали – основно непотребни и изхвърлени вещи, дори боклуци.

Любимата ми проява на творчество е инициативата на местна група жени, които рециклират пластмасови торбички (съществен проблем навсякъде по света), като ги превръщат в прекрасни произведения на изкуството, които освен това могат да се използват в ежедневието. От ръцете им, изплетени на една кука, излизат шарени и красиви чанти, портмонета, подложки за маса, постелки.

Една от най-отглежданите култури тук е царевицата, но роненето на царевицата е съществен проблем за земеделците. Прави се ръчно, а това превръща целия процес в досаден, дори болезнен и доста времеемък.  Младите иноватори от училището тук изобретиха машина от частите на колело, с която всичко става много по-бързо, лесно и безболезнено.

Доброволчеството в Танзания - общо взето, win-win ситуация

Тук много неща се създават от частите на стари колела – едно от малкото неща в изобилие. Пред очите ми тинейджърка измисли и създаде закачалка и поставка за обувки от частите на старото си колело.

Друг проблем, който децата в местно училище сами са забелязали, е огромното количество използвана и изхвърляна хартия. Затова те решават да намерят начин да я рециклират и измислят машина, която да смесва хартия с вода, с което да създадат заместител на въглища. Впоследствие това изобретение се превръща в многофункционален миксер, който в момента се използва с най-различни приложения.

Въглищата са много използван ресурс тук поради факта, че основно се готви на огън. На една от работилниците по иновации, младежите решиха да създадат заместител. Смесиха обелките на ориз, дървесни остатъци и каша от маниока (което е слепващата съставка), след това ги смачкаха, изсушиха и сътвориха „въглища”.

Поради чести спирания на електричеството, както в града, така и по селата, много от машините се задвижват ръчно или с колело. Аз лично си смелих кафето на задвижвана от колело кафемелачка (доста забавно и ободряващо сутрешно упражнение), която освен това можеше и да се демонтира, така че колелото да бъде използвано в стандартното си приложение.

Същият проблем с електричеството принуди фермери от Мбулумбулу да си измислят и направят сами алтернативен на електрическия инкубатор за мътене на пилета, който да работи независимо дали има или няма ток – от дървена кутия, газова лампа и дървесни стърготини.

И за всички, които са привърженици на къмпингуването по диви плажове – хладилник, направен с подръчни материали, който без електричество успява НАИСТИНА да поддържа свежи зеленчуците и напитките за доста дълго време.


Свързано

Тя НЕ е луда
От броя08.05.2018
Тя НЕ е луда

Или поне така твърди първата жена, преминала по 4500-километровата китайска стена. Пеша.

Емилия Колева
Хотел балон в Северна Ирландия
Пътешествия04.05.2018
Хотел балон в Северна Ирландия

Прозрачен купул насред шумолящата гора в компанията на изгреви, залези и огромни звезди – Finn Lough Bubble Domes.

Биляна Константинова
Кажете „да“ и спечелете самолетни билети за пътуването на мечтите си
Пътешествия04.04.2018
Кажете „да“ и спечелете самолетни билети за пътуването на мечтите си

Ако можете да отидете навсякъде по света, къде бихте избрали?

На сафари за запазване на дивите животни
Пътешествия26.03.2018
На сафари за запазване на дивите животни

Вижте къде ловната експедиция е всъщност екологична и туристите помагат за съхраняването на биоразнообразието.

Биляна Константинова
ВОДЕН СВЯТ: да посетиш „Синята планета”
Пътешествия19.03.2018
ВОДЕН СВЯТ: да посетиш „Синята планета”

Подводният свят е много по-необозрим от този на сушата, отличава се с повече неидентифицирани видове и е от съществено значение за нашето благополучие като вид. Благодарение на съвременните технологии обаче до него ще имат достъп не само учени, но и частни лица.

Златният град близо до небето (ВИДЕО)
От броя08.03.2018
Златният град близо до небето (ВИДЕО)

Маракеш - там, където проблемите от живота ви подминават

Ирена Комитова
Индия отвъд очакванията
Пътешествия13.02.2018
Индия отвъд очакванията

TUTC предлага красиво, а не духовно индийско преживяване в подножието на Хималаите.

8 места, които трябва да посетите през 2018 година
Пътешествия22.01.2018
8 места, които трябва да посетите през 2018 година

Биляна Константинова
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите
Пътешествия10.01.2018
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите

40-те грухтящи симпатяги се превърнаха в истинска Instagram сензация.

Биляна Константинова