Пътешествия28.07.2017

Младите изобретатели на Танзания

В третия си разказ от африканската държава нашият кореспондент разкрива защо машина смесва хартия с вода, а колело мели кафе… и още много други причудливи творения.

Биляна Богданова
+12 снимкиМладите изобретатели на Танзания

Място, на което нищо не е структурирано и подредено. Времето е променливо, токът също, ако изобщо го има. А хората се сблъскват със сериозни предизвикателства почти навсякъде, дори и в най-елементарни дейности, каквато е осигуряването на прехрана.

Ако сте пропуснали емоционалното пристигане на Биляна в Танзания, прочетете го тук

Доброволческата ми инициатива в Танзания ме срещна с организация, която не очаквах да намеря тук – център за социални иновации и подпомагане на предприемачеството. Twende (в превод „Да вървим“) e

инкубатор, посветен на социалната промяна.

Те вярват, че собствената им изобретателност има силата да реши много от проблемите, при това – много по-успешно от технологичните продукти, внесени от Запада и продавани на значително по-високи цени.

Тук прилагат завидно творчество, а първото нещо, което децата научават, е как да рециклират. Всяко използвано нещо по невероятен начин се превръща в друго, което да продължава да служи. Още от юноши хората започват да създават и измислят решения.

Една от основните програми на Twende е Creative Capacity Building, насочена към подрастващото поколение. Младежите идват на работилници за иновации с огромно желание, вдъхновени да измислят, тестват, творят.

От сърцата и ръцете на тези хора изскачат най-различни продукти,

машини и инструменти, направени от всякакви лесно достъпни материали – основно непотребни и изхвърлени вещи, дори боклуци.

Любимата ми проява на творчество е инициативата на местна група жени, които рециклират пластмасови торбички (съществен проблем навсякъде по света), като ги превръщат в прекрасни произведения на изкуството, които освен това могат да се използват в ежедневието. От ръцете им, изплетени на една кука, излизат шарени и красиви чанти, портмонета, подложки за маса, постелки.

Една от най-отглежданите култури тук е царевицата, но роненето на царевицата е съществен проблем за земеделците. Прави се ръчно, а това превръща целия процес в досаден, дори болезнен и доста времеемък.  Младите иноватори от училището тук изобретиха машина от частите на колело, с която всичко става много по-бързо, лесно и безболезнено.

Доброволчеството в Танзания - общо взето, win-win ситуация

Тук много неща се създават от частите на стари колела – едно от малкото неща в изобилие. Пред очите ми тинейджърка измисли и създаде закачалка и поставка за обувки от частите на старото си колело.

Друг проблем, който децата в местно училище сами са забелязали, е огромното количество използвана и изхвърляна хартия. Затова те решават да намерят начин да я рециклират и измислят машина, която да смесва хартия с вода, с което да създадат заместител на въглища. Впоследствие това изобретение се превръща в многофункционален миксер, който в момента се използва с най-различни приложения.

Въглищата са много използван ресурс тук поради факта, че основно се готви на огън. На една от работилниците по иновации, младежите решиха да създадат заместител. Смесиха обелките на ориз, дървесни остатъци и каша от маниока (което е слепващата съставка), след това ги смачкаха, изсушиха и сътвориха „въглища”.

Поради чести спирания на електричеството, както в града, така и по селата, много от машините се задвижват ръчно или с колело. Аз лично си смелих кафето на задвижвана от колело кафемелачка (доста забавно и ободряващо сутрешно упражнение), която освен това можеше и да се демонтира, така че колелото да бъде използвано в стандартното си приложение.

Същият проблем с електричеството принуди фермери от Мбулумбулу да си измислят и направят сами алтернативен на електрическия инкубатор за мътене на пилета, който да работи независимо дали има или няма ток – от дървена кутия, газова лампа и дървесни стърготини.

И за всички, които са привърженици на къмпингуването по диви плажове – хладилник, направен с подръчни материали, който без електричество успява НАИСТИНА да поддържа свежи зеленчуците и напитките за доста дълго време.


Свързано

Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%
Въздух, суша & море04.10.2017
Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%

Рожденикът обичайно получава подаръци, но на своя юбилей първокласната авиокомпания е подготвила специална изненада за своите пътешественици.

Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Гурме29.09.2017
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Как да не останем гладни в Танзания
Гурме25.09.2017
Как да не останем гладни в Танзания
Биляна Богданова
Летете безплатно за 1 година с Qatar Airways
Пътешествия14.09.2017
Летете безплатно за 1 година с Qatar Airways

Фантастични оферти до над 150 дестинации по цял свят, ако купите билета си до 21 септември

Take me to church… в Танзания
Пътешествия05.09.2017
Take me to church… в Танзания

Духовност или църковност – как обикновените хора се доближават до Бог

10 начина да защитите личните си данни на път
Пътешествия25.08.2017
10 начина да защитите личните си данни на път

Информацията ви е по-уязвима, отколкото си мислите.

Биляна Константинова
Масаитe: запазеното племе на Източна Африка
Пътешествия16.08.2017
Масаитe: запазеното племе на Източна Африка

В Танзания има повече от 120 племена. Но само едно упорито отказва да живее в крак с времето.

Биляна Богданова
Пътешествие в страната на текилата
Гурме11.08.2017
Пътешествие в страната на текилата

От 2002 г. досега произведените количества са се увеличили със 121%.

Биляна Константинова
Добре дошли на борда на най-добрата Бизнес класа
Въздух, суша & море31.07.2017
Добре дошли на борда на най-добрата Бизнес класа

С Qatar Airways пътуването е част от преживяването, наред с дестинацията, особено когато си говорим за Бизнес класата на първокласната авиокомпания.