Пътешествия28.07.2017

Младите изобретатели на Танзания

В третия си разказ от африканската държава нашият кореспондент разкрива защо машина смесва хартия с вода, а колело мели кафе… и още много други причудливи творения.

Биляна Богданова
+12 снимкиМладите изобретатели на Танзания

Място, на което нищо не е структурирано и подредено. Времето е променливо, токът също, ако изобщо го има. А хората се сблъскват със сериозни предизвикателства почти навсякъде, дори и в най-елементарни дейности, каквато е осигуряването на прехрана.

Ако сте пропуснали емоционалното пристигане на Биляна в Танзания, прочетете го тук

Доброволческата ми инициатива в Танзания ме срещна с организация, която не очаквах да намеря тук – център за социални иновации и подпомагане на предприемачеството. Twende (в превод „Да вървим“) e

инкубатор, посветен на социалната промяна.

Те вярват, че собствената им изобретателност има силата да реши много от проблемите, при това – много по-успешно от технологичните продукти, внесени от Запада и продавани на значително по-високи цени.

Тук прилагат завидно творчество, а първото нещо, което децата научават, е как да рециклират. Всяко използвано нещо по невероятен начин се превръща в друго, което да продължава да служи. Още от юноши хората започват да създават и измислят решения.

Една от основните програми на Twende е Creative Capacity Building, насочена към подрастващото поколение. Младежите идват на работилници за иновации с огромно желание, вдъхновени да измислят, тестват, творят.

От сърцата и ръцете на тези хора изскачат най-различни продукти,

машини и инструменти, направени от всякакви лесно достъпни материали – основно непотребни и изхвърлени вещи, дори боклуци.

Любимата ми проява на творчество е инициативата на местна група жени, които рециклират пластмасови торбички (съществен проблем навсякъде по света), като ги превръщат в прекрасни произведения на изкуството, които освен това могат да се използват в ежедневието. От ръцете им, изплетени на една кука, излизат шарени и красиви чанти, портмонета, подложки за маса, постелки.

Една от най-отглежданите култури тук е царевицата, но роненето на царевицата е съществен проблем за земеделците. Прави се ръчно, а това превръща целия процес в досаден, дори болезнен и доста времеемък.  Младите иноватори от училището тук изобретиха машина от частите на колело, с която всичко става много по-бързо, лесно и безболезнено.

Доброволчеството в Танзания - общо взето, win-win ситуация

Тук много неща се създават от частите на стари колела – едно от малкото неща в изобилие. Пред очите ми тинейджърка измисли и създаде закачалка и поставка за обувки от частите на старото си колело.

Друг проблем, който децата в местно училище сами са забелязали, е огромното количество използвана и изхвърляна хартия. Затова те решават да намерят начин да я рециклират и измислят машина, която да смесва хартия с вода, с което да създадат заместител на въглища. Впоследствие това изобретение се превръща в многофункционален миксер, който в момента се използва с най-различни приложения.

Въглищата са много използван ресурс тук поради факта, че основно се готви на огън. На една от работилниците по иновации, младежите решиха да създадат заместител. Смесиха обелките на ориз, дървесни остатъци и каша от маниока (което е слепващата съставка), след това ги смачкаха, изсушиха и сътвориха „въглища”.

Поради чести спирания на електричеството, както в града, така и по селата, много от машините се задвижват ръчно или с колело. Аз лично си смелих кафето на задвижвана от колело кафемелачка (доста забавно и ободряващо сутрешно упражнение), която освен това можеше и да се демонтира, така че колелото да бъде използвано в стандартното си приложение.

Същият проблем с електричеството принуди фермери от Мбулумбулу да си измислят и направят сами алтернативен на електрическия инкубатор за мътене на пилета, който да работи независимо дали има или няма ток – от дървена кутия, газова лампа и дървесни стърготини.

И за всички, които са привърженици на къмпингуването по диви плажове – хладилник, направен с подръчни материали, който без електричество успява НАИСТИНА да поддържа свежи зеленчуците и напитките за доста дълго време.


Свързано

Новата класика в лятната почивка
Пътешествия27.07.2017
Новата класика в лятната почивка

Планината привлича любители на красивата природа целогодишно и мнозина я избират за своята почивка през топлите сезони, защото всичко наоколо е искрящо зелено, а прохладата е опияняваща. Лято като никое друго може да си осигурите с новите предложения, достъпни за Вас с карта Visa Gold, Platinum или Infinite.

Да изживееш Токио
Пътешествия18.07.2017
Да изживееш Токио

Разходка през един от най-вълнуващите градове в света

Никола Неделчев
Доброволчеството: Пътешествие с мисия в Танзания
Пътешествия13.07.2017
Доброволчеството: Пътешествие с мисия в Танзания

Общо взето, win–win ситуация.

Биляна Богданова
Занзибар: Keep calm and hakuna matata!
Пътешествия04.07.2017
Занзибар: Keep calm and hakuna matata!

Eдна дългогодишна мечта, която по някакъв начин се сбъдна. Но не съвсем…

Биляна Богданова
Гурме пътешествия по света с Qatar Airways
Пътешествия27.06.2017
Гурме пътешествия по света с Qatar Airways

Първокласната авиокомпания ни е подготвила специални цени на билетите до някои от най-вкусните дестинации.

Топ 5 различни преживявания, когато сте в Бали
Пътешествия26.06.2017
Топ 5 различни преживявания, когато сте в Бали

Мартина Захариева
20 града за 20 дни – най-скъпото пътешествие в света
Пътешествия16.06.2017
20 града за 20 дни – най-скъпото пътешествие в света

DreamMaker превръща ваканцията ви във всичко, за което дори не сте и мечтали.

Биляна Константинова
"Зелената" вълна в туризма, или пътуване с отговорност
Пътешествия02.06.2017
"Зелената" вълна в туризма, или пътуване с отговорност

ООН определи 2017-а за Година на устойчивия туризъм за развитие.

Биляна Константинова
Левисън Ууд – съвременният пилигрим, който преоткрива света пеша
От броя11.05.2017
Левисън Ууд – съвременният пилигрим, който преоткрива света пеша
Божена Панделиева