+22 снимкиМавриций – звездата на Индийския океан

Пътешествия08.03.2017

Мавриций – звездата на Индийския океан

Марк Твен е казал: „В началото Бог е създал Мавриций, а после по негово подобие е направил рая”.

Магдалена Гигова

Мавриций е звездата на Индийския океан. Островът е въплъщение на максимата, че в малките опаковки се крият най-искрящите бижута.

Към пронизителната синева на водата прибавете белите и меки като пресято брашно плажове, кокосовите палми над прозрачните лагуни, плюс ятата розови гълъби над тропическия лес и... получавате сбъднатото си желание за незабравима почивка.

67

Марк Твен е казал: „В началото Бог е създал Мавриций, а после по негово подобие е направил рая”.  И от високо островът действително прилича на  случайно изпуснато в океана  късче от седмото небе.  Мястото ненапразно има репутация на курорт от висока класа, изискан лукс и разкош. Много от хотелите на Мавриций безапелационно заемат първите места в световните класации по гостоприемство, заради комфорта и безукорното обслужване.

 

Резервирайте своята почивка до Мавриций с GLOBAL TRAVEL. Агенцията бе отличена с приза за най-добра туристическа агенция за 2016г.

 

85

Но островът е прочут не само с великолепните си хотели и дивни плажове, туровете из него притежават всички черти на екзотичния отдих без нито един недостатък.

Океанът около Мавриций изобилства от  разнообразни представители на подводния свят и затова е известен като едно от най-добрите места за риболов на едри екземпляри  в света. Също така е притегателен за любителите на дайвинга с пъстроцветните корали и  причудливите водни обитатели. 

77

Етническото и културно многообразие, породено от очарователната смесица от езици и култури, придава на острова специфично очарование с безбройните си религиозни празници. В училищата преподават на английски, местните вестници излизат на френски, а помежду си населението общува на креолски.

1

За жалост, птицата Додо, която е символ на Мавриций, за последно е била забелязана жива преди 200 години. Въпреки това, там, също като в първобитния рай, продължават да живеят зверове и пернати, които не се срещат никъде другаде. Сред тях са странното млекопитаещо фруктов прилеп и пилето с пикантното име пи-пик.

2

Мекият тропически климат и богатата растителност, завладяващата смес от европейски шик, азиатски обичаи и африканска откритост, правят това късче земя притегателно за туристите.

54

Малкият архипелаг, съставен от островите Мавриций, Родригес, Агалега и Каргадос-Карахос е разположен на 800 км от Мадагаскар. От общо 330-те километра брегова линия на основния остров, повече от 100 км са плажове. Коралови рифове го обгръщат от всички страни, затова морето там е винаги като огледало.

89

Поучителното е, че всички плажове са държавни и специална служба се грижи всяка вечер да бъдат идеално почистени от отпадъци, та на сутринта да изглеждат като току-що излезли от ръцете на Господ.

54

За разлика от други блажени места, чиито достойнства се ограничават единствено до луксозния плаж, на Мавриций има много възможности за по-активен отдих, извън гмуркането и риболова.

3

Струва си да посветите половин ден на столицата Порт Луи и на Чудесата на Памплемус – най-старата ботаническа градина в южното полукълбо.  Тя е известна на учените по цял свят с изключителната си колекция от уникални екзотични растения като дървото Талипо, което цъфти веднъж на 60 години, 80 вида палми и гигантската лилия Виктория Регия – най-голямото водно растение в света, чиито листа достигат до 3 метра в диаметър и издържат тежест до 60 кг. 

8

6

Разходката из столицата  Порт Луи е сочна смесица от съвременност и традиции със своя китайски квартал, мюсюлмански предградия и  старинен френски район.  

7

Западното крайбрежие не само е едно от най-красивите на острова, ами също така е отлично място за наблюдаване на танца на делфините. Там може да наемете катамаран за обиколка, но и  кратки спирки за скокове в тюркоазения океан и на Кокосовия остров за обяд.

Домен льо Пай, недалеч от столицата, е живата памет за колониалното минало на Мавриций. Традиционният танц „Сега” ще ви увлече със своя ритъм, а посещението в захарния завод, където  гигантски бик привежда в движение механизма за смилане на захарната тръстика, ще ви върне с няколко века назад.  Там може да хапнете във великолепна колониална къща, превърната в ресторант.

87

Ако нямате влечение към красиви сгради и предпочитате природните гледки,  за вас са платноходите, които като в детска приказка ще ви отведат до водопадите на голямата река Юго. Любителите на  активния отдих ще открият всички видове водни спортове на Райския остров.

Автентичният вкус на Мавриций ще усетите в южната му част, все още съхранена в естествения си вид.  

8

Спящият вулкан Тру О Серф, свeщеното езеро Гранд Басе, незабравимата седемцветна земя Шамарел и завладяващите дебри и меандри на Черната река са прелюдия към птичия парк „Казела”, разстлал се върху 20 акра. Там пеят и прехвърчат повече от 140 вида птици от 5 континента и се въди разнообразен животински мир: маймуни, тигри, лемури, кенгуру, гигантски сухопътни костенурки.

55

А ако и това не ви стига – вижте как шлифоват брилянти в диамантена фабрика,  посетете работилница за корабни макети или бутик за ръчнотъкани копринени килими, сякаш изскочили от приказките на Шехеразада.

78

Струва си да изминете и „Чаения път” с посещение на частно имение и колониален дворец, построен през 1872 година, както и завод за чай, плантация за ванилия и да опитате типичния маврициански чай.

15

За онези, които не могат да минат без да си напазаруват, на Мавриций предлагат тур, наречен „Шопинг екстраваганца”.

 

А най-добрият начин да отидеш до там е с GLOBAL TRAVEL.


Свързано

Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура10.11.2017
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Биляна Константинова
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate
Пътешествия27.10.2017
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate

Вечно топлия басейн окончателно ще затвърди усещането ви за блаженство и домашен уют.

Най-добрите приложения, ако пътувате сами
Пътешествия20.10.2017
Най-добрите приложения, ако пътувате сами

От хапване с местните до грижа за сигурността, защото кръстосването на света в собствената ви компания може да е опасно.

Биляна Константинова
„Арабската Венеция”: първият в света 5-звезден плаващ курорт
Пътешествия16.10.2017
„Арабската Венеция”: първият в света 5-звезден плаващ курорт
Никола Неделчев
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways
Въздух, суша & море09.10.2017
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways

Преференциалното предложение се отнася за резервации на две места в Бизнес класа на до 16 октомври за пътешествие до 31 май 2018.

Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%
Въздух, суша & море04.10.2017
Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%

Рожденикът обичайно получава подаръци, но на своя юбилей първокласната авиокомпания е подготвила специална изненада за своите пътешественици.

Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Гурме29.09.2017
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Как да не останем гладни в Танзания
Гурме25.09.2017
Как да не останем гладни в Танзания
Биляна Богданова
Летете безплатно за 1 година с Qatar Airways
Пътешествия14.09.2017
Летете безплатно за 1 година с Qatar Airways

Фантастични оферти до над 150 дестинации по цял свят, ако купите билета си до 21 септември