Пътешествия02.06.2017

"Зелената" вълна в туризма, или пътуване с отговорност

ООН определи 2017-а за Година на устойчивия туризъм за развитие.

Биляна Константинова
+2 снимки"Зелената" вълна в туризма, или пътуване с отговорност

В края на януари една новина се прокрадна тихомълком – решението на Генералната асамблея на ООН да определи 2017-а за Година на устойчив туризъм за развитие.

Формулировката и заложените цели звучат повече от абстрактно приобщаващ и устойчив икономически растеж; социално включване, заетост и намаляване на бедността; ефективно използване на ресурсите, опазване на околната среда и борба с климатичните промени; културни ценности, многообразие и културно наследство; взаимно разбиране, мир и сигурност. Самият термин "устойчивост" в неговия най-общ смисъл е достатъчно витиеват – рационално използване на природните ресурси и блага.

В крайна сметка всичко опира до това да оставим планетата в по-добро състояние от това, в което сме я получили от родителите си, а не да я изтощаваме до краен предел, за да могат и наследниците ни да водят пълноценен и щастлив живот тук.

Сухите цифри демонстрират непосредствено връзката на туризма. Той съставлява 10% от световния брутен вътрешен продукт и 7% от световния износ. Един от всеки 11 работещи е зает в туристическия бизнес по данни на Световната организация по туризъм.

Ние като туристи може и да изглеждаме последната брънка в това звено, но е наша грижа (ако ни е грижа) къде отиват парите, които харчим за пътувания и почивки.

2

Статистически факт е, че все повече хора са склонни да почиват на място, обозначено като "еко", т.е. където отношението към природата е от значение. Статистически факт е, че това не означава да спят на палатка, да водят неравна битка с насекомите и да ядат само соеви продукти. Комфортът и отговорността не са в противоборство. Тъкмо обратното.

Разровете се в списъка с европейските зелени столици и ще попаднете на Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастейс, Нант, Копенхаген, Бристол, Любляна – все места, на които ще се забавлявате, ще научавате, ще трупате впечатления и ще се чувствате повече от добре. Все места, на които "зеленото" е превърнато в нормална част от всекидневието. Към тях тази година се присъедини германският град Есен – някога прочут с минната си промишленост, а днес преминал успешна "зелена" трансформация.   

1  

Грижа за природата не означава непременно придвижване пеша. Означава ползване на хибридни автомобили. Или пък круиз с кораб, който си осигурява част от необходимата енергия от соларни панели или собствени ветрогенератори. Можете да резервирате такъв до Галапагоските острови например.

Компанията Holland America Line наскоро спечели седма поредна награда Green Gateway за използването на биоразградими препарати при почистването на корабите. Тя организира круизи до Аляска. Избирайки такъв партньор за вашата почивка, вие също допринасяте за опазването на планетата ни. Идеята е устойчивият елемент да се вмъкне като задължително условие, когато пътувате. Това е повече от достатъчно.

Но ако не ви стига, можете да подкрепите някой "зелен" проект според възможностите си. Курорти или местни общности често разчитат на отговорни туристи, за да развиват подобни инициативи. От сайта на организацията TribeWanted например можете да разберете как да подкрепите устойчивото отглеждане на плодове и зеленчуци в Италия. А Sustainable Harvest International предлага информация за по-големи еко проекти, които се нуждаят от финансиране. 


Свързано

Новата класика в лятната почивка
Пътешествия27.07.2017
Новата класика в лятната почивка

Планината привлича любители на красивата природа целогодишно и мнозина я избират за своята почивка през топлите сезони, защото всичко наоколо е искрящо зелено, а прохладата е опияняваща. Лято като никое друго може да си осигурите с новите предложения, достъпни за Вас с карта Visa Gold, Platinum или Infinite.

Да изживееш Токио
Пътешествия18.07.2017
Да изживееш Токио

Разходка през един от най-вълнуващите градове в света

Никола Неделчев
Доброволчеството: Пътешествие с мисия в Танзания
Пътешествия13.07.2017
Доброволчеството: Пътешествие с мисия в Танзания

Общо взето, win–win ситуация.

Биляна Богданова
Занзибар: Keep calm and hakuna matata!
Пътешествия04.07.2017
Занзибар: Keep calm and hakuna matata!

Eдна дългогодишна мечта, която по някакъв начин се сбъдна. Но не съвсем…

Биляна Богданова
Гурме пътешествия по света с Qatar Airways
Пътешествия27.06.2017
Гурме пътешествия по света с Qatar Airways

Първокласната авиокомпания ни е подготвила специални цени на билетите до някои от най-вкусните дестинации.

Топ 5 различни преживявания, когато сте в Бали
Пътешествия26.06.2017
Топ 5 различни преживявания, когато сте в Бали

Мартина Захариева
20 града за 20 дни – най-скъпото пътешествие в света
Пътешествия16.06.2017
20 града за 20 дни – най-скъпото пътешествие в света

DreamMaker превръща ваканцията ви във всичко, за което дори не сте и мечтали.

Биляна Константинова
Левисън Ууд – съвременният пилигрим, който преоткрива света пеша
От броя11.05.2017
Левисън Ууд – съвременният пилигрим, който преоткрива света пеша
Божена Панделиева
Около света за 29 дни
Пътешествия21.04.2017
Около света за 29 дни

Готови ли сте за първия въздушен круиз до най-впечатляващите места в света?

Биляна Константинова