Пътешествия02.06.2017

"Зелената" вълна в туризма, или пътуване с отговорност

ООН определи 2017-а за Година на устойчивия туризъм за развитие.

Биляна Константинова
+2 снимки"Зелената" вълна в туризма, или пътуване с отговорност

В края на януари една новина се прокрадна тихомълком – решението на Генералната асамблея на ООН да определи 2017-а за Година на устойчив туризъм за развитие.

Формулировката и заложените цели звучат повече от абстрактно приобщаващ и устойчив икономически растеж; социално включване, заетост и намаляване на бедността; ефективно използване на ресурсите, опазване на околната среда и борба с климатичните промени; културни ценности, многообразие и културно наследство; взаимно разбиране, мир и сигурност. Самият термин "устойчивост" в неговия най-общ смисъл е достатъчно витиеват – рационално използване на природните ресурси и блага.

В крайна сметка всичко опира до това да оставим планетата в по-добро състояние от това, в което сме я получили от родителите си, а не да я изтощаваме до краен предел, за да могат и наследниците ни да водят пълноценен и щастлив живот тук.

Сухите цифри демонстрират непосредствено връзката на туризма. Той съставлява 10% от световния брутен вътрешен продукт и 7% от световния износ. Един от всеки 11 работещи е зает в туристическия бизнес по данни на Световната организация по туризъм.

Ние като туристи може и да изглеждаме последната брънка в това звено, но е наша грижа (ако ни е грижа) къде отиват парите, които харчим за пътувания и почивки.

2

Статистически факт е, че все повече хора са склонни да почиват на място, обозначено като "еко", т.е. където отношението към природата е от значение. Статистически факт е, че това не означава да спят на палатка, да водят неравна битка с насекомите и да ядат само соеви продукти. Комфортът и отговорността не са в противоборство. Тъкмо обратното.

Разровете се в списъка с европейските зелени столици и ще попаднете на Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастейс, Нант, Копенхаген, Бристол, Любляна – все места, на които ще се забавлявате, ще научавате, ще трупате впечатления и ще се чувствате повече от добре. Все места, на които "зеленото" е превърнато в нормална част от всекидневието. Към тях тази година се присъедини германският град Есен – някога прочут с минната си промишленост, а днес преминал успешна "зелена" трансформация.   

1  

Грижа за природата не означава непременно придвижване пеша. Означава ползване на хибридни автомобили. Или пък круиз с кораб, който си осигурява част от необходимата енергия от соларни панели или собствени ветрогенератори. Можете да резервирате такъв до Галапагоските острови например.

Компанията Holland America Line наскоро спечели седма поредна награда Green Gateway за използването на биоразградими препарати при почистването на корабите. Тя организира круизи до Аляска. Избирайки такъв партньор за вашата почивка, вие също допринасяте за опазването на планетата ни. Идеята е устойчивият елемент да се вмъкне като задължително условие, когато пътувате. Това е повече от достатъчно.

Но ако не ви стига, можете да подкрепите някой "зелен" проект според възможностите си. Курорти или местни общности често разчитат на отговорни туристи, за да развиват подобни инициативи. От сайта на организацията TribeWanted например можете да разберете как да подкрепите устойчивото отглеждане на плодове и зеленчуци в Италия. А Sustainable Harvest International предлага информация за по-големи еко проекти, които се нуждаят от финансиране. 


Свързано

Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура10.11.2017
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Биляна Константинова
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate
Пътешествия27.10.2017
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate

Вечно топлия басейн окончателно ще затвърди усещането ви за блаженство и домашен уют.

Най-добрите приложения, ако пътувате сами
Пътешествия20.10.2017
Най-добрите приложения, ако пътувате сами

От хапване с местните до грижа за сигурността, защото кръстосването на света в собствената ви компания може да е опасно.

Биляна Константинова
„Арабската Венеция”: първият в света 5-звезден плаващ курорт
Пътешествия16.10.2017
„Арабската Венеция”: първият в света 5-звезден плаващ курорт
Никола Неделчев
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways
Въздух, суша & море09.10.2017
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways

Преференциалното предложение се отнася за резервации на две места в Бизнес класа на до 16 октомври за пътешествие до 31 май 2018.

Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%
Въздух, суша & море04.10.2017
Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%

Рожденикът обичайно получава подаръци, но на своя юбилей първокласната авиокомпания е подготвила специална изненада за своите пътешественици.

Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Гурме29.09.2017
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Как да не останем гладни в Танзания
Гурме25.09.2017
Как да не останем гладни в Танзания
Биляна Богданова
Летете безплатно за 1 година с Qatar Airways
Пътешествия14.09.2017
Летете безплатно за 1 година с Qatar Airways

Фантастични оферти до над 150 дестинации по цял свят, ако купите билета си до 21 септември