Пътешествия02.06.2017

"Зелената" вълна в туризма, или пътуване с отговорност

ООН определи 2017-а за Година на устойчивия туризъм за развитие.

Биляна Константинова
+2 снимки"Зелената" вълна в туризма, или пътуване с отговорност

В края на януари една новина се прокрадна тихомълком – решението на Генералната асамблея на ООН да определи 2017-а за Година на устойчив туризъм за развитие.

Формулировката и заложените цели звучат повече от абстрактно приобщаващ и устойчив икономически растеж; социално включване, заетост и намаляване на бедността; ефективно използване на ресурсите, опазване на околната среда и борба с климатичните промени; културни ценности, многообразие и културно наследство; взаимно разбиране, мир и сигурност. Самият термин "устойчивост" в неговия най-общ смисъл е достатъчно витиеват – рационално използване на природните ресурси и блага.

В крайна сметка всичко опира до това да оставим планетата в по-добро състояние от това, в което сме я получили от родителите си, а не да я изтощаваме до краен предел, за да могат и наследниците ни да водят пълноценен и щастлив живот тук.

Сухите цифри демонстрират непосредствено връзката на туризма. Той съставлява 10% от световния брутен вътрешен продукт и 7% от световния износ. Един от всеки 11 работещи е зает в туристическия бизнес по данни на Световната организация по туризъм.

Ние като туристи може и да изглеждаме последната брънка в това звено, но е наша грижа (ако ни е грижа) къде отиват парите, които харчим за пътувания и почивки.

2

Статистически факт е, че все повече хора са склонни да почиват на място, обозначено като "еко", т.е. където отношението към природата е от значение. Статистически факт е, че това не означава да спят на палатка, да водят неравна битка с насекомите и да ядат само соеви продукти. Комфортът и отговорността не са в противоборство. Тъкмо обратното.

Разровете се в списъка с европейските зелени столици и ще попаднете на Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастейс, Нант, Копенхаген, Бристол, Любляна – все места, на които ще се забавлявате, ще научавате, ще трупате впечатления и ще се чувствате повече от добре. Все места, на които "зеленото" е превърнато в нормална част от всекидневието. Към тях тази година се присъедини германският град Есен – някога прочут с минната си промишленост, а днес преминал успешна "зелена" трансформация.   

1  

Грижа за природата не означава непременно придвижване пеша. Означава ползване на хибридни автомобили. Или пък круиз с кораб, който си осигурява част от необходимата енергия от соларни панели или собствени ветрогенератори. Можете да резервирате такъв до Галапагоските острови например.

Компанията Holland America Line наскоро спечели седма поредна награда Green Gateway за използването на биоразградими препарати при почистването на корабите. Тя организира круизи до Аляска. Избирайки такъв партньор за вашата почивка, вие също допринасяте за опазването на планетата ни. Идеята е устойчивият елемент да се вмъкне като задължително условие, когато пътувате. Това е повече от достатъчно.

Но ако не ви стига, можете да подкрепите някой "зелен" проект според възможностите си. Курорти или местни общности често разчитат на отговорни туристи, за да развиват подобни инициативи. От сайта на организацията TribeWanted например можете да разберете как да подкрепите устойчивото отглеждане на плодове и зеленчуци в Италия. А Sustainable Harvest International предлага информация за по-големи еко проекти, които се нуждаят от финансиране. 


Свързано

Златният град близо до небето (ВИДЕО)
От броя08.03.2018
Златният град близо до небето (ВИДЕО)

Маракеш - там, където проблемите от живота ви подминават

Ирена Комитова
Индия отвъд очакванията
Пътешествия13.02.2018
Индия отвъд очакванията

TUTC предлага красиво, а не духовно индийско преживяване в подножието на Хималаите.

8 места, които трябва да посетите през 2018 година
Пътешествия22.01.2018
8 места, които трябва да посетите през 2018 година

Биляна Константинова
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите
Пътешествия10.01.2018
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите

40-те грухтящи симпатяги се превърнаха в истинска Instagram сензация.

Биляна Константинова
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете
Дизайн и култура05.01.2018
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете

Инициативата фокусира общественото внимание върху избиването на слоновете и програмите за тяхното опазване.

Домът на "Табаско" – най-лютото място на света
Пътешествия16.11.2017
Домът на "Табаско" – най-лютото място на света

Може би ще се изненадате, но прочутият сос не произхожда от Мексико.

Биляна Константинова
Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура10.11.2017
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Биляна Константинова
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate
Пътешествия27.10.2017
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate

Вечно топлия басейн окончателно ще затвърди усещането ви за блаженство и домашен уют.

Най-добрите приложения, ако пътувате сами
Пътешествия20.10.2017
Най-добрите приложения, ако пътувате сами

От хапване с местните до грижа за сигурността, защото кръстосването на света в собствената ви компания може да е опасно.

Биляна Константинова