+23 снимкиЗанзибар: Keep calm and hakuna matata!

Пътешествия04.07.2017

Занзибар: Keep calm and hakuna matata!

Eдна дългогодишна мечта, която по някакъв начин се сбъдна. Но не съвсем…

Биляна Богданова

В моите представи островът беше едно райско кътче с гъста растителност във вътрешността и обримчено с бели плажове, палми и коралови рифове. Много бях чувала и за разнообразието от подправки, които се произвеждат от кората и семената на най-различни дървета в горички покрай пътя – фермите за подправки. Знаех за очарованието на каменния град Stone town (старата част на град Занзибар) с английските колониални къщи, цветните платове, тесните улички и магазинчета, пълни със сувенири, шалове и произведения на изкуството. А самият град Занзибар в новите му части носи една малко по-различна атмосфера на забързаност и суетене, прашни улици, огромни пазари с продукти, изложени върху чаршафи по земята, и тълпи от много шарени хора. В общи линии – един огромен цветен битак.

С цялата тази романтична представа тръгнах от летището на Дар ес Салам, качвайки се на една 10-местна Cessna, с която трябваше да стигнем до острова. За щастие,

пилотът даваше вид, че знае какво прави,

облегнат с ръката на вратата на самолета, като на градска маршрутка. Между нас и него нямаше преграда, а на съседната седалка си седеше един от пътниците. Напук на очакванията ми, излетя и кацна учудващо гладко.

И дотук с гладките неща… Занзибар ме посрещна с дъжд и лошо време, което продължи три дни. Бях му бясна на този остров. Казах си, че крачето ми повече няма да стъпи там – да не би пък да е единственият остров с бели пясъци и тюркоазена вода?! Не е много романтично на тропически остров да вали на кратки пресекулки от сутрин до вечер.

Нито пък е много разнообразно да живееш на 20 крачки от морето и да не можеш дори да го пипнеш. Освен че сериозно си валеше, на цялата работа и океанът го НЯМАШЕ. Попаднах в период, в който два пъти на ден имаше отлив – сутрин морето вече се беше дръпнало половин километър навътре и идваше чак следобед.

Не можах да влезна в него, само си го гледах от разстояние, но пък това беше една изключително интересна и красива гледка, която си струваше да се види. Когато се дръпнеше, водата оставяше след себе си десетки метри ситен като брашно пясък, камъни и водорасли, които

местните събират, изсушават и правят козметични продукти от тях.

На четвъртия ден се събудих от шум на вълни и се оказа, че водата си е там – спря да се изтегля и се местеше почти незабележимо. Този отлив и прилив така и не ги разбрах до края как точно работят и кога къде трябва да е водата.

И тогава островът ми се усмихна. Слънцето изгря, Занзи разцъфна в цялото си очарование, местните свалиха пуловерите и партитата започнаха. Животът си тръгна както си му е редът. Никой за никъде не бърза и най-важното – не се преработва. Храната така или иначе си им пада по главите от палмите, а те по цял ден си се събират на групички и си лежат на пясъка или на каменните лежанки пред къщичките. Pole pole (полека-полека) е мантрата на острова. Два дена една „мама Африка” ме гони да ми прави масаж и когато най-накрая аз отидох да я намеря под палмата, тя каза с лека досада „Oh, now?!”. Получих обаче  един от най-добрите масажи, които някога са ми правили. И най-накрая успях да вляза океана. В този ред на мисли

не оставяйте нищо на плаж с маймуни,

ако не искате да се озове високо по дърветата. За щастие на такива места винаги има някой, който успява да се катери добре по палмите.

Аз имах късмета да отседна в къщата на местен човек и това ми помогна да видя живота в едно нормално крайбрежно село на източния бряг. Всичко е малко като във виц. Не е, че местните лъжат, не. Тръгват с голям ентусиазъм и желание. Просто някак си не им се получава. С най-голямата и мила усмивка на света ви казват hakuna matata – не се притеснявай, няма проблеми. И точно тогава е моментът, в който да започнете сериозно да се притеснявате. Островът определено учи на търпение и приемане:

на храната в ресторант й трябват час-два, за да пристигне.

И няма никакъв смисъл от ядосване и гневене. Просто имаме различни гледни точки, предизвикани от различен житейски опит и култура, които от своя страна са ни научили да реагираме различно.

Отдавна слушах за гмуркането на Занзибар и най-вече за красивия атол на Мемба (Mnemba). Аз съм запалена гмуркачка от години и това се очертаваше като единствения шанс за моето хубаво изкарване на този остров. Занзибар предлага условия за гмуркане целогодишно, най-добре е да се съобразите с „гарантираните” периоди – средата на февруари до средата на май и от средата на октомври до средата на декември.

Занзибар не е точно Африка. Той е полуавтономна област на Танзания, която има желание да се отдели напълно, въпреки че нямат нищо освен туризъм, банани и кокосови орехи. Той е странна смесица от мюсюлманска култура, африкански нотки, островитянски начин на живот и безгрижие. Според мен най-вече островитянски начин на живот. Едвам дочакват да мине свещеният месец на Рамадан и започват да се забавляват. Отбелязват края с едно голямо празненство, като още от сутринта хората се обличат празнично (а това са много цветове, дантели, панделки и диадеми накуп), готвят много храна и канят гости, а момчетата и мъжете обикалят и свирят по къщите.

На източното крайбрежие, където са най-красивите плажове, са и най-хубавите партита. Селцата Jambiani, Paje, Nungwi, Matemwe са изключително очарователни. Къщите за гости и хотелите са редом до жилищата и колибите на местните и предлагат множество ресторантчета и барчета.

Тук нищо не започва от рано, както и не завършва рано.

Всъщност завършва рано, но рано на следващата сутрин. Всеки ден забавата е на различно място в околността. На тези партита всички се забавляват на равни начала – туристите; масаите, дошли от континенталната част, за да им продават сувенирите си; човекът, който всеки ден се качваше на една палма за кокосови орехи; местните инструктори по кайт и гмуркане; собствениците и управителите на хотелите. За мен особено любопитна гледка беше как танцува масай на хаус музика. Даже и аз танцувах с него.

Не мисля, че някой може да е ядосан дълго време на този остров, дори и да вали като из ведро няколко дена. В крайна сметка си тръгнах убедена, че крачето ми отново ще стъпи на Занзибар и вече започвам да планирам кога да се върна.

Keep calm and hakuna matata!


Свързано

Златният град близо до небето (ВИДЕО)
От броя08.03.2018
Златният град близо до небето (ВИДЕО)

Маракеш - там, където проблемите от живота ви подминават

Ирена Комитова
Индия отвъд очакванията
Пътешествия13.02.2018
Индия отвъд очакванията

TUTC предлага красиво, а не духовно индийско преживяване в подножието на Хималаите.

8 места, които трябва да посетите през 2018 година
Пътешествия22.01.2018
8 места, които трябва да посетите през 2018 година

Биляна Константинова
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите
Пътешествия10.01.2018
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите

40-те грухтящи симпатяги се превърнаха в истинска Instagram сензация.

Биляна Константинова
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете
Дизайн и култура05.01.2018
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете

Инициативата фокусира общественото внимание върху избиването на слоновете и програмите за тяхното опазване.

Домът на "Табаско" – най-лютото място на света
Пътешествия16.11.2017
Домът на "Табаско" – най-лютото място на света

Може би ще се изненадате, но прочутият сос не произхожда от Мексико.

Биляна Константинова
Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура10.11.2017
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Биляна Константинова
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate
Пътешествия27.10.2017
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate

Вечно топлия басейн окончателно ще затвърди усещането ви за блаженство и домашен уют.

Най-добрите приложения, ако пътувате сами
Пътешествия20.10.2017
Най-добрите приложения, ако пътувате сами

От хапване с местните до грижа за сигурността, защото кръстосването на света в собствената ви компания може да е опасно.

Биляна Константинова