Пътешествия16.11.2017

Домът на "Табаско" – най-лютото място на света

Може би ще се изненадате, но прочутият сос не произхожда от Мексико.

Биляна Константинова
+3 снимкиДомът на "Табаско" – най-лютото място на света

Няколко капки от известния дори на децата от филмчето за Спиди Гонзалес сос "Табаско" са в състояние да променят вкуса на всяко ястие. Вече повече от 200 години той се произвежда на едно и също място, по една и съща непроменена рецепта, в една и съща фабрика, превърнала семейния бизнес в доказателство, че не е важно колко си голям, а колко си различен. "Табаско" е продукт със световна слава, а името му се е превърнало в нарицателно. Неговият дом е Ейвъри Айлънд – не точно остров в Луизиана, САЩ, кръстен на фамилията, която го притежава повече от две столетия.

Някога Ейвъри Айлънд бил прочут с мините за каменна сол. Релефът му е във формата на обърната купа, чиито стени представляват огромни солни блокове. По странна ирония на съдбата не солта, а лютите чушки ще го прославят, защото почвено-климатичните условия се оказват изключително благодатни за отглеждането на Capsicum frutescens, иначе казано лютите чушки "Табаско".

Лютото било в кръвта на Едмънд Макилъни, женен за една от дъщерите Ейвъри. Той се преместил тук, след като загубил всичко в Гражданската война.  

1

"Той бил банкер, предприемач, обожавал лютото и не харесвал вкуса на храната. Създал "Табаско", за да подправя ястията, които му поднасяли всеки ден", разказва неговият прапраправнук Антъни "Тони" Симънс, президент на McIlhenny Company – семейната компания, която вече пет поколения успешно управляват.

 

Откъде Едмънд Макилъни се е сдобил със семената за чушките "Табаско", остава тайна и до днес, но се смята, че те произхождат от Мексико или Централна Америка. Според местните легенди случаен човек, узнал за страстта му към лютото му ги дал и му казал: "Опитай тези. Това са наистина люти чушки".  

Макилъни посял семената в градината си и от тях се родили малки чушчици с остър пикантен аромат, в който той се влюбил. Първият сос "Табаско" се получил, след като ги смачкал на каша с каменна сол, произведена от мините в района и оставил полученото пюре да отлежи в стъклен буркан за месец. След това добавил оцет и затворил капачката за още месец. На финала прецедил сместа, налял я в шишенца от одеколон и я споделил с приятелите и роднините си. Именно те го убедили, че трябва да произвежда по-големи количества от соса и да ги продава. Така през 1868 г. била основана McIlhenny Company със затворен цикъл на производство. 

2

Макилъни записва рецептата, която се следва стриктно и до днес. Единствената разлика е, че срокът за зреене на чушковата каша е увеличен от 30 дни на 3 години, а стъклените буркани са заменени с бъчви за бърбън. Тъй като територията на Ейвъри Айлънд се оказва недостатъчна, отглеждането на люти чушки е частично изнесено в специални полета в Латинска Америка. Реколтата обаче се връща в Ейвъри Айлънд за обработка. Реколтата се прибира на ръка. Цветът на всяка от чушките се проверява със специален шаблон. Откъсват се само обагрените в яркочервено. "Това е единственият начин да контролираме цвета на соса, защото това е изцяло естествен продукт", обяснява Тони Симънс. Той лично дегустира суровата каша в различните етапи на зреене, за да се убеди, че е с необходимите вкусови качества. Едва след като премине този контрол, сосът може да се бутилира.   

3

Съвременната статистика показва, че "Табаско" се продава в 187 страни по света и се бутилира на 22 езика и диалекта. Дори британското кралско семейство, което е известно със специфичните си хранителни навици, го цени високо. Затова McIlhenny Company притежава специален сертификат, че може да снабдява Бъкингамския дворец с лютив сос.    

Фермата за чушки "Табаско" на McIlhenny Company е отворена за посетители целогодишно. Любопитните могат да я разгледат и да научат повече за историята на соса от обучен екскурзовод. В единия й край е изграден и музей, посветен на прочутия сос, на площ от близо 68 хектара се простира и впечатляваща ботаническа градина, в която, освен различни сортове люти чушки, се отглеждат и множество екзотични растения.

 


Свързано

8 места, които трябва да посетите през 2018 година
Пътешествия22.01.2018
8 места, които трябва да посетите през 2018 година

Биляна Константинова
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите
Пътешествия10.01.2018
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите

40-те грухтящи симпатяги се превърнаха в истинска Instagram сензация.

Биляна Константинова
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете
Дизайн и култура05.01.2018
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете

Инициативата фокусира общественото внимание върху избиването на слоновете и програмите за тяхното опазване.

Биляна Константинова
Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура10.11.2017
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Биляна Константинова
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate
Пътешествия27.10.2017
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate

Вечно топлия басейн окончателно ще затвърди усещането ви за блаженство и домашен уют.

Най-добрите приложения, ако пътувате сами
Пътешествия20.10.2017
Най-добрите приложения, ако пътувате сами

От хапване с местните до грижа за сигурността, защото кръстосването на света в собствената ви компания може да е опасно.

Биляна Константинова
„Арабската Венеция”: първият в света 5-звезден плаващ курорт
Пътешествия16.10.2017
„Арабската Венеция”: първият в света 5-звезден плаващ курорт
Никола Неделчев
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways
Въздух, суша & море09.10.2017
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways

Преференциалното предложение се отнася за резервации на две места в Бизнес класа на до 16 октомври за пътешествие до 31 май 2018.

Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%
Въздух, суша & море04.10.2017
Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%

Рожденикът обичайно получава подаръци, но на своя юбилей първокласната авиокомпания е подготвила специална изненада за своите пътешественици.