+18 снимкиДоброволчеството: Пътешествие с мисия в Танзания

Пътешествия13.07.2017

Доброволчеството: Пътешествие с мисия в Танзания

Общо взето, win–win ситуация.

Биляна Богданова

В България все още не е толкова популярно, но в Европа и Северна Америка отдавна е набрала скорост вълната на т.нар. volunteerism или доброволчество. Накратко – предоставяш безвъзмездно труда си в името на социална кауза. Там местната общност получава помощ, а за доброволците това е начин да пътешестват до екзотични дестинации и да се срещнат с чужда култура. Оказа се, че дори и за тази дейност си има висок и нисък сезон…

Вижте откъде започна всичко: Занзибар - Keep calm and Hakuna matata!

Страните от Африка, Азия и Южна Америка са много плодородна почва за доброволчеството.

От една страна, интересна местна култура и изключителна природа. От друга – социални и житейски проблеми в общностите колкото искаш.

Но дали въпросните общности имат нужда от тази подкрепа? Дали я искат?

И дали всъщност не им вършим „мечешка” услуга?

Съществува и т.нар. „комплекс на спасителя” – отивам аз, чужденецът, в тази изостанала общност, от чиито традиции и порядки нищо не разбирам, и ги спасявам всичките! Даже често отскачам и до съседното село да видя те пък докъде са стигнали и дали не мога и там да променя нещо. И още нещо: дали бихме  давали така всеотдайно труда си, ако нямахме фотоапарати, с които да документираме малки сладки африканчета или азиатчета в неравностойно положение?

Чудя се кое натежава в равносметката за доброволчеството – даряването на уменията си на местната общност или обогатяването на собственото CV с междукултурен опит.

Знаете ли кой е Левисън Ууд, съвременният пилигрим?

В повечето случаи доброволците тръгват наистина с най-добрите си намерения, но в един момент се оказва, че е възможно повече да навредят, отколкото да помогнат. Една от най-често срещаните дейности е работата с деца в неравностойно положение, както в България, така и навсякъде другаде по света. Проблемът с „навсякъде другаде по света” е, че доброволците прекарват там между два и шест месеца, понякога и по-малко. Проучванията обаче сочат, че прекарването на време с деца от сиропиталище е лоша идея, тъй като те имат нужда от дългосрочни връзки с възрастни, което в случая не може да стане.

Друга много разпространена, а може би лоша доброволческа идея, е изграждането на постройки като къщи, библиотеки, училища,болници… Идеята е прекрасна, ако имате умения в строителството, но малка част от пътуващите всъщност имат. Резултатът: риск от създаването на нестабилни конструкции, които по-скоро да застрашат сигурността и здравето на местните.

Когато реших аз да стана доброволец „някъде другаде по света”,

вече си бях отговорила на много от трудните въпроси, имах за гърба си няколко проекта в България, работа във фондация и никакви очаквания. Дълго време се чудех къде точно да си забода пръстчето на картата на света и накрая го забодох в Африка (класика!).

Тогава се сблъсках с факта, че неправителствените организации също имат да си отговарят на трудните въпроси за мотивите и смисъла. Повечето от тях налагат такси за участие в доброволческата програма, като парите от тях отиват за общността. Но това не е големият проблем. Първият такъв е доколко финансирането наистина отива за развитие на местната общност.

Няколко хиляди долара за две-три седмици?!

Доста сюрреалистична сума за Африка… Това е другият значителен проблем – съществена част от местата имат космически такси за участие и разходи за престой.

Вярвам, че много европейци и американци реално ги плащат, за да „помогнат” на местното население, което всъщност сериозно се покварява от този ”бизнес”. Отне ми точно една година сериозно проучване и много късмет, за да намеря истинска социално отговорна организация, осъществяваща смислена дейност в подкрепа на местната общност, която от своя страна да иска и да има нужда от тази подкрепа. Намерих я в Аруша, Танзания.

Аруша се намира в подножието на двете най-високи планини в Танзания – Меру и Килиманджаро, и е отправна точка за всички северни сафарита – парка Серенгети, кратера Нгоронгоро, езерото Маняра. Той е вторият или третият по големина град в Танзания, в зависимост от това дали се отнася до площ или население.

Разхладете се със северната приказка на Стария континент

Само на километри от Аруша е подобно на пустиня, но самият той е зелен и цветен.

Тук нищо с нищо не се връзва.

Има два-три основни асфалтирани пътя и всичко останало е много черни прашни пътища. За сметка на това точно тук се намира най-голямата галерия за африканско изкуство на континента – модерна сграда на няколко етажа с впечатляваща колекция.

Именно тук доброволческата ми инициатива ме срещна с екипа на Twende (в превод Let’s go) – център за социални иновации и подпомагане на предприемачеството. Това звучи доста бомбастично за Танзания, но всъщност тук реалността е сурова и изисква изобретателност в чист вид. Още от малки децата започват да измислят и построяват неща, които да улесняват и подобряват живота им. На тях просто им се налага. И колкото повече се запознавах с дейността на Twende, толкова повече бях сигурна, че съм си на мястото…

To be continued…


Свързано

Златният град близо до небето (ВИДЕО)
От броя08.03.2018
Златният град близо до небето (ВИДЕО)

Маракеш - там, където проблемите от живота ви подминават

Ирена Комитова
Индия отвъд очакванията
Пътешествия13.02.2018
Индия отвъд очакванията

TUTC предлага красиво, а не духовно индийско преживяване в подножието на Хималаите.

8 места, които трябва да посетите през 2018 година
Пътешествия22.01.2018
8 места, които трябва да посетите през 2018 година

Биляна Константинова
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите
Пътешествия10.01.2018
Плуващите прасета – скритата атракция на Бахамите

40-те грухтящи симпатяги се превърнаха в истинска Instagram сензация.

Биляна Константинова
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете
Дизайн и култура05.01.2018
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете

Инициативата фокусира общественото внимание върху избиването на слоновете и програмите за тяхното опазване.

Домът на "Табаско" – най-лютото място на света
Пътешествия16.11.2017
Домът на "Табаско" – най-лютото място на света

Може би ще се изненадате, но прочутият сос не произхожда от Мексико.

Биляна Константинова
Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура10.11.2017
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Биляна Константинова
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate
Пътешествия27.10.2017
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate

Вечно топлия басейн окончателно ще затвърди усещането ви за блаженство и домашен уют.

Най-добрите приложения, ако пътувате сами
Пътешествия20.10.2017
Най-добрите приложения, ако пътувате сами

От хапване с местните до грижа за сигурността, защото кръстосването на света в собствената ви компания може да е опасно.

Биляна Константинова