+18 снимкиДоброволчеството: Пътешествие с мисия в Танзания

Пътешествия13.07.2017

Доброволчеството: Пътешествие с мисия в Танзания

Общо взето, win–win ситуация.

Биляна Богданова

В България все още не е толкова популярно, но в Европа и Северна Америка отдавна е набрала скорост вълната на т.нар. volunteerism или доброволчество. Накратко – предоставяш безвъзмездно труда си в името на социална кауза. Там местната общност получава помощ, а за доброволците това е начин да пътешестват до екзотични дестинации и да се срещнат с чужда култура. Оказа се, че дори и за тази дейност си има висок и нисък сезон…

Вижте откъде започна всичко: Занзибар - Keep calm and Hakuna matata!

Страните от Африка, Азия и Южна Америка са много плодородна почва за доброволчеството.

От една страна, интересна местна култура и изключителна природа. От друга – социални и житейски проблеми в общностите колкото искаш.

Но дали въпросните общности имат нужда от тази подкрепа? Дали я искат?

И дали всъщност не им вършим „мечешка” услуга?

Съществува и т.нар. „комплекс на спасителя” – отивам аз, чужденецът, в тази изостанала общност, от чиито традиции и порядки нищо не разбирам, и ги спасявам всичките! Даже често отскачам и до съседното село да видя те пък докъде са стигнали и дали не мога и там да променя нещо. И още нещо: дали бихме  давали така всеотдайно труда си, ако нямахме фотоапарати, с които да документираме малки сладки африканчета или азиатчета в неравностойно положение?

Чудя се кое натежава в равносметката за доброволчеството – даряването на уменията си на местната общност или обогатяването на собственото CV с междукултурен опит.

Знаете ли кой е Левисън Ууд, съвременният пилигрим?

В повечето случаи доброволците тръгват наистина с най-добрите си намерения, но в един момент се оказва, че е възможно повече да навредят, отколкото да помогнат. Една от най-често срещаните дейности е работата с деца в неравностойно положение, както в България, така и навсякъде другаде по света. Проблемът с „навсякъде другаде по света” е, че доброволците прекарват там между два и шест месеца, понякога и по-малко. Проучванията обаче сочат, че прекарването на време с деца от сиропиталище е лоша идея, тъй като те имат нужда от дългосрочни връзки с възрастни, което в случая не може да стане.

Друга много разпространена, а може би лоша доброволческа идея, е изграждането на постройки като къщи, библиотеки, училища,болници… Идеята е прекрасна, ако имате умения в строителството, но малка част от пътуващите всъщност имат. Резултатът: риск от създаването на нестабилни конструкции, които по-скоро да застрашат сигурността и здравето на местните.

Когато реших аз да стана доброволец „някъде другаде по света”,

вече си бях отговорила на много от трудните въпроси, имах за гърба си няколко проекта в България, работа във фондация и никакви очаквания. Дълго време се чудех къде точно да си забода пръстчето на картата на света и накрая го забодох в Африка (класика!).

Тогава се сблъсках с факта, че неправителствените организации също имат да си отговарят на трудните въпроси за мотивите и смисъла. Повечето от тях налагат такси за участие в доброволческата програма, като парите от тях отиват за общността. Но това не е големият проблем. Първият такъв е доколко финансирането наистина отива за развитие на местната общност.

Няколко хиляди долара за две-три седмици?!

Доста сюрреалистична сума за Африка… Това е другият значителен проблем – съществена част от местата имат космически такси за участие и разходи за престой.

Вярвам, че много европейци и американци реално ги плащат, за да „помогнат” на местното население, което всъщност сериозно се покварява от този ”бизнес”. Отне ми точно една година сериозно проучване и много късмет, за да намеря истинска социално отговорна организация, осъществяваща смислена дейност в подкрепа на местната общност, която от своя страна да иска и да има нужда от тази подкрепа. Намерих я в Аруша, Танзания.

Аруша се намира в подножието на двете най-високи планини в Танзания – Меру и Килиманджаро, и е отправна точка за всички северни сафарита – парка Серенгети, кратера Нгоронгоро, езерото Маняра. Той е вторият или третият по големина град в Танзания, в зависимост от това дали се отнася до площ или население.

Разхладете се със северната приказка на Стария континент

Само на километри от Аруша е подобно на пустиня, но самият той е зелен и цветен.

Тук нищо с нищо не се връзва.

Има два-три основни асфалтирани пътя и всичко останало е много черни прашни пътища. За сметка на това точно тук се намира най-голямата галерия за африканско изкуство на континента – модерна сграда на няколко етажа с впечатляваща колекция.

Именно тук доброволческата ми инициатива ме срещна с екипа на Twende (в превод Let’s go) – център за социални иновации и подпомагане на предприемачеството. Това звучи доста бомбастично за Танзания, но всъщност тук реалността е сурова и изисква изобретателност в чист вид. Още от малки децата започват да измислят и построяват неща, които да улесняват и подобряват живота им. На тях просто им се налага. И колкото повече се запознавах с дейността на Twende, толкова повече бях сигурна, че съм си на мястото…

To be continued…


Свързано

Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете
Дизайн и култура05.01.2018
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете

Инициативата фокусира общественото внимание върху избиването на слоновете и програмите за тяхното опазване.

Биляна Константинова
Домът на "Табаско" – най-лютото място на света
Пътешествия16.11.2017
Домът на "Табаско" – най-лютото място на света

Може би ще се изненадате, но прочутият сос не произхожда от Мексико.

Биляна Константинова
Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура10.11.2017
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Биляна Константинова
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate
Пътешествия27.10.2017
Бутиковото очарование на Zornitza Family Estate

Вечно топлия басейн окончателно ще затвърди усещането ви за блаженство и домашен уют.

Най-добрите приложения, ако пътувате сами
Пътешествия20.10.2017
Най-добрите приложения, ако пътувате сами

От хапване с местните до грижа за сигурността, защото кръстосването на света в собствената ви компания може да е опасно.

„Арабската Венеция”: първият в света 5-звезден плаващ курорт
Пътешествия16.10.2017
„Арабската Венеция”: първият в света 5-звезден плаващ курорт
Никола Неделчев
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways
Въздух, суша & море09.10.2017
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways

Преференциалното предложение се отнася за резервации на две места в Бизнес класа на до 16 октомври за пътешествие до 31 май 2018.

Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%
Въздух, суша & море04.10.2017
Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%

Рожденикът обичайно получава подаръци, но на своя юбилей първокласната авиокомпания е подготвила специална изненада за своите пътешественици.

Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Гурме29.09.2017
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени