Въздух, суша & море07.02.2018

Коя е първата 5-звездна авиокомпания на Европа и защо

И на земята, и сред облаците отношението идва преди всичко    

Андреа Пунчева
+7 снимкиКоя е първата 5-звездна авиокомпания на Европа и защо

- Ехааа, имам масичка! Само в Lufthansa ли има такива?

Това съм аз през 1998 г., току-що настанила се на седалката си до прозореца и внимателно инспектираща всичко около мен с цялото вълнение, на което е способно 9-годишно дете.

В ума ми сa останали запечатани усмивките на две различни стюардеси, които изглежда се забавляваха на това, че се учудвах на всичко. Донесоха ми блокче и моливи за рисуване и така масичката придоби още едно предназначение.

Сещам се за този първи полет, защото в последните дни на 2017 г. Lufthansa беше отличена като първата авиокомпания в Европа с 5-звезден статут. Германският превозвач и моят първи домакин в облаците е сред едва десетте в света с това признание, а резултатът идва

на база на оценка в до 800 категории.

Сертификатът е от британския специалист в авиационното консултиране Skytrax, чиито оценяващи влизат в ролята на редови пътници без знанието на екипажа.

Успехът на Lufthansa не ме изненадва, а добрите ми впечатления далеч не са основани само на първия ми полет. Оттогава имам навъртени стотици полети в над 40 държави, с поне 15-ина авиолинии, но за германците имам особено място в сърцето си. Все пак именно техен пилот забеляза любопитството ми веднъж на излизане от самолета и ми позволи да надникна в пилотската кабина. След като всички двигатели бяха изключени, разбира се.

С тях летях за първи път до Северна Америка и откровено мога да споделя, че 9-те часа не се усетиха като повече от 5 – седалките са комфортни,

за всички дребни детайли беше помислено предварително

(защото имат потенциала да се превърнат в големи дразнители за толкова дълъг полет), и да, екипажът беше усмихнат и професионален. Макар че от 98-а досега храната на къси полети се е променила значително и вече никой не сервира топла храна на полет в Европа, то на път за Ню Йорк не просто беше топла и вкусна, а угодиха и на молбата ми за допълнителна порция лазаня. Една от най-вкусните, които съм яла в живота си.

И още един случай, който помня вече 7-8 години. Търча измежду хората на неприветливото летище в Цюрих, където първият ми полет е закъснял, а времето между него и връзката ми към Мюнхен е кратко и направо се топи с всяка крачка. В едната ръка държа ръчния си багаж, а в другата е връхна дреха за есенния студ. Спринтът ми завършва на гишето, което ме дели от ръкава до самолета, и над което монитор трескаво и с червени букви ме известява, че в момента тече последно повикване за пътниците.

- Г-жо Пунчева, добър ден, заповядайте! Следяхме ви и ви очаквахме.

Представете си изненадата ми. Явно си е личала, защото проверявайки бордната ми карта, дамата на гишето уточни с усмивка:

- Ако у вас е бордната ви карта, можем да наблюдаваме движението ви из летището. Знаехме, че сте наблизо и че идвате към гейта. Специално ви изчакахме.

Висш пилотаж, мисля си, вече по-спокойна, че няма да изпусна полета.

Доброто обслужване е въпрос най-вече на добро желание.

Не коства много да си любезен, да се усмихнеш и да поздравиш пътника. Да го попиташ дали можеш с нещо да подобриш деня и пътуването му.

В  коментар по наградата Карстен Спор, председател на изпълнителния съвет на Deutsche Lufthansa AG, отбелязва, че еднакво важни за успеха са както инвестициите в авиопарка и въвеждането на дигитални услуги, така и подобреното обслужване на борда и на земята.

Всеки в Lufthansa трябва да се гордее от тази 5-звездна оценка, особено нашите колеги в пътническите и пилотските кабини, както и тези на земята, които изпълняват обещанието ни за първокласно обслужване всеки ден в своята работа с пътниците. Убеден съм, че получаването на петата звезда се дължи най-вече на това, че нашата авиокомпания има най-добрите служители“, подчертава Спор.

Хубавите новини за Lufthansa през 2017-а година обаче не свършват до тук. Тя получи и наградата за най-добра авиокомпания в Европа и се нареди седма в света в годишния рейтинг на Skytrax сред почти

20 милиона пътници от 105 различни държави.

Сигурна съм, че всеки помни първия си полет. Някой с хубаво, друг – със смесени чувства. Не е пресилено обаче, ако кажем, че силните спомени ни оформят като личности. Особено хубавите такива. Карат ни да се усмихваме за секунда, едва забележимо, сами на себе си и на спомена. Създават настроение, а с него – и нови приятелства. Във все по-малкия и леснодостъпен свят на богата конкуренция е от голямо значение на кого поверяваме времето и пътуването си. Затова мога само да честитя успеха на първата 5-звездна авиокомпания на Европа… макар че, в моя личен опит, този статут отдавна е факт.


Свързано

Смел, уверен, сигурен. Новият герой на BMW е BMW Серия 6 Гран Туризмо.
Въздух, суша & море14.12.2017
Смел, уверен, сигурен. Новият герой на BMW е BMW Серия 6 Гран Туризмо.

“BMW Серия 6 Гран Туризмо е насочено към взискателните клиенти, които държат на индивидуалността, естетиката и изключителния комфорт при пътуване.“, казва Адриан Ван Хойдонк, ръководител BMW Group Design.

Емилия Колева
Време, отмервано от вятъра
Въздух, суша & море13.11.2017
Време, отмервано от вятъра

Panerai Classic Yacht Challenge 2017

Антония Стоилова
Aston Martin не признават „тавани” с новата си DB11 Volante
Въздух, суша & море08.11.2017
Aston Martin не признават „тавани” с новата си DB11 Volante

Новият модел е модифицирана версия на елегантния DB11, а резултатът е една великолепна спортна кола.

Никола Неделчев
20 години Qatar Airways и още вълнуващи награди
Въздух, суша & море02.11.2017
20 години Qatar Airways и още вълнуващи награди

Станете и вие част от голямото семейство на компанията като се възползвате от невероятните оферти за пътуване в икономична и бизнес класа.

Бъдеще с предимство
Въздух, суша & море27.10.2017
Бъдеще с предимство

Нашето утре зависи от избора, който правим днес. Дали ще помислим за дългосрочните последствия от него – зависи от нас.

Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways
Въздух, суша & море09.10.2017
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways

Преференциалното предложение се отнася за резервации на две места в Бизнес класа на до 16 октомври за пътешествие до 31 май 2018.

Лукс с мощна тяга на автосалона в София
Въздух, суша & море09.10.2017
Лукс с мощна тяга на автосалона в София

Луксозните и бързи коли винаги привличат вниманието - с мощността, дизайна, оборудването и комфорта. Вижте ги преди всички на предпремиерния ден на Автосалона на 13 октомври, а билетите вече са в продажба на Eventim.bg.

Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%
Въздух, суша & море04.10.2017
Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%

Рожденикът обичайно получава подаръци, но на своя юбилей първокласната авиокомпания е подготвила специална изненада за своите пътешественици.

Тест драйв с новия Rolls Royce Dawn
Въздух, суша & море04.10.2017
Тест драйв с новия Rolls Royce Dawn
Виктор Папазов