Въздух, суша & море13.11.2017

Време, отмервано от вятъра

Panerai Classic Yacht Challenge 2017

Антония Стоилова
+11 снимкиВреме, отмервано от вятъра

Есента винаги идва с леко загадъчно и меланхолично настроение. Мирисът й напомня на дъжд, а коженото яке, което обличаш, излизайки сутрин за работа, ясно ти показва, че топлите дни вече са рядкост. Летните приключения са грижливо обвити в рамката на спомените и единственото, което ти остава, е да гониш последните лъчи след края на работния ден, за да запазиш още малко от топлината на лятото. Но понякога, само понякога, някой може да ти подари още малко морско вълнение. По френски.

1

От 26 до 30 септември Кан се превърна в още по-привлекателно и очарователно място, благодарение на над 90-те яхти от 20 държави, които взеха участие в 39-ата регата – Régates Royales de Cannes, финалният етап от надпреварата Panerai Classic Yachts Challenge 2017. След състезанията в Антиб, Порто Санто Стефано и Махон идва ред и на известното градче на Лазурния бряг, където се извършва и раздаването на трофеите. Официален спонсор на тази невероятна надпревара е Officine Panerai.

2

Яхтите, които участват, са разделени в 3 категории – Винтидж (изработени от дърво или метал преди 1950 г.), Класически (стартирали своя морски ход преди 1976 г.) и Големи лодки (дължината им надвишава 30 м). За да се състезава на равни начала, всяка лодка получава даден рейтинг – число, изчислено чрез формула от редица параметри като възраст, дължина, площ на платната.

3

Още първия ден се качваме на борда на известната Винтидж лодка Eilean, управлявана от екипа на Panerai. Тя трябваше да вземе участие във финалния етап на регатата, но, за съжаление, в този ден на самия старт беше ударена и една от мачтите й беше разбита на две. Пострадали нямаше, но Eilean не разпери платна повече за този сезон. Въпреки лошите обстоятелства екипажът ни посрещна с широки усмивки и ни разведе, разказвайки ни историята на тази красавица.

4

Главният изпълнителен директор на Officine Panerai г-н Анджело Бонати я открива преди време на Карибите, където била пред разпад. Въпреки лошото й състояние

ТОВА СЕ ОКАЗАЛО ЛЮБОВ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД

и Бонати решава да я купи и транспортира до Италия. Пълното реставриране на построената от дърво през 1936 г. яхта Eilean отнема цели 4 години и няколко милиона евро. Името й всъщност произлиза от келтската дума за малък остров, а дизайнът е на Уилям Файф III. Емоцията наистина беше голяма – да се докоснеш до нещо с толкова история, с такава изящност в изработката, със забележителна красота на детайлите и с нестихващо желание на екипажа да води смело по вълните и с грация тази дама „на определена възраст“, както деликатно се изразяват французите. Винтидж яхтите имат особен кръг от почитатели, които знаят колко важен и забележителен е моментът на потегляне. Именно този миг на старт на регатите вдъхновява Panerai да създадат часовник, който да прикове погледите в капитаните, които познават отблизо напрежението на вълните и знаят как да управляват платната. 

5

В кръга на класическото ветроходство се ражда един забележителен модел часовник с име Radiomir 1940 3 Days Automatic, който имах честта да нося на китката си по време на регатата.
Той е символ на престиж в мореплаването, също толкова заявяващ солиден статус, колкото и луксозната яхта на неговия притежател. Хронографът е с титаниев корпус и съдържа P.4000 автоматичен калибър. Циферблатът с  диаметър 42 мм съдържа и допълнителна стрелка за отмерване на секундите. За първи път колекцията Radiomir 1940 предлага модела с бял циферблат за поголяма яснота и четливост на дисплея.  Всичко това служи вярно на управляващия яхтата да проследи времето отпреди старта до самия край на регатата.
6
След пет състезания, проведени в много лек бриз, който сериозно подложи на тест нервите на екипажите, сезонните трофеи в Panerai Classic Yachts Challenge 2017 Mediterranean Circuit бяха спечелени от Hallowe'en в категория Големи лодки, Linnet в категория Винтидж  и Ganbare в категория Класически яхти. Победата се оказа особено сладка за екипажа на Hallowe'en, който след цели 9 години състезания най-накрая стъпи на почетната стълбичка в Panerai Classic Yachts Challenge.
7
Преживяването да наблюдаваш регатата не от брега, а в морето, буквално на метри от състезаващите се лодки, е неописуемо. Само така можеш да разбереш величеството на яхтите, всеотдайността и трудолюбието на екипажите. Виждаш как всеки член знае точното си място и как една дори минимална на пръв поглед грешка може да коства не само победата, но и да доведе до сериозни травми. Тази регата за мен беше едно пътуване през времето, отмервано от стрелките на вятъра. Оставих го да отнесе ежедневните ми грижи и позволих на слънчевите лъчи да ми подарят още един прекрасен късен летен спомен, който да обвия в рамка.
8

Свързано

Още една добра причина да летиш с твоята Visa карта
Въздух, суша & море21.12.2017
Още една добра причина да летиш с твоята Visa карта

Винаги е имало много добри поводи да плащате с Visa, когато пътувате – и сега Ви даваме още един.

Смел, уверен, сигурен. Новият герой на BMW е BMW Серия 6 Гран Туризмо.
Въздух, суша & море14.12.2017
Смел, уверен, сигурен. Новият герой на BMW е BMW Серия 6 Гран Туризмо.

“BMW Серия 6 Гран Туризмо е насочено към взискателните клиенти, които държат на индивидуалността, естетиката и изключителния комфорт при пътуване.“, казва Адриан Ван Хойдонк, ръководител BMW Group Design.

Емилия Колева
Aston Martin не признават „тавани” с новата си DB11 Volante
Въздух, суша & море08.11.2017
Aston Martin не признават „тавани” с новата си DB11 Volante

Новият модел е модифицирана версия на елегантния DB11, а резултатът е една великолепна спортна кола.

Никола Неделчев
20 години Qatar Airways и още вълнуващи награди
Въздух, суша & море02.11.2017
20 години Qatar Airways и още вълнуващи награди

Станете и вие част от голямото семейство на компанията като се възползвате от невероятните оферти за пътуване в икономична и бизнес класа.

Бъдеще с предимство
Въздух, суша & море27.10.2017
Бъдеще с предимство

Нашето утре зависи от избора, който правим днес. Дали ще помислим за дългосрочните последствия от него – зависи от нас.

Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways
Въздух, суша & море09.10.2017
Светът е споделен с намаление -50% от Qatar Airways

Преференциалното предложение се отнася за резервации на две места в Бизнес класа на до 16 октомври за пътешествие до 31 май 2018.

Лукс с мощна тяга на автосалона в София
Въздух, суша & море09.10.2017
Лукс с мощна тяга на автосалона в София

Луксозните и бързи коли винаги привличат вниманието - с мощността, дизайна, оборудването и комфорта. Вижте ги преди всички на предпремиерния ден на Автосалона на 13 октомври, а билетите вече са в продажба на Eventim.bg.

Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%
Въздух, суша & море04.10.2017
Qatar Airways празнува годишнина с промоция до 45%

Рожденикът обичайно получава подаръци, но на своя юбилей първокласната авиокомпания е подготвила специална изненада за своите пътешественици.

Тест драйв с новия Rolls Royce Dawn
Въздух, суша & море04.10.2017
Тест драйв с новия Rolls Royce Dawn
Виктор Папазов