Път29.08.2017

Да нощуваш в… кран

Северното пристанище на Копенхаген разбива всички представи за хотел и настаняване.

Биляна Константинова
+2 снимкиДа нощуваш в… кран

Ако планирате пътуване до Копенхаген, със сигурност не си представяте северното пристанище в града като мястото, където ще отседнете. Е, представите ви ще се объркат, когато разберете, че там е разположен най-новият хотел в града. Той е издигнат 15 м над земята, състои се само от един доста разчупен апартамент и всъщност представлява… кран. Затова и името му е „Кранът“ (The Krane).

3

Построен през 1944 г., той дълги години служи за прехвърляне на каменни въглища. Сега обаче кранът живее нов живот като нестандартно място за настаняване, оборудвано със сауна, спа, конферентна зала и няколко тераси – не на един етаж и без топла връзка между всички тях.    

Интериорът на основната стая е въплъщение на елегантността и скандинавския минимализъм. Основните цветове са черно и бяло. Интериорният дизайнер казва, че причината за това е отчасти, за да напомня за дългогодишното предназначение на крана. От друга страна, така гостите не се „разсейват“ от всевъзможни цветни елементи и се чувстват буквално опаковани, по думите му, в пространството.

Така хората могат да се фокусират върху гледката, която се открива пред тях. При ясно време могат да видят дори моста, който свързва Норвегия и Швеция, докато си взимат душ.   

2  

Обзавеждането е оскъдно и всеки елемент от него – от пердетата до осветлението – е дело на датски дизайнери. В стаята има само легло, удобна кушетка с кожена тапицерия, маса и столове. Организирана е и кухненска ниша, в която има шкаф, машина за еспресо и минибар със специална серия крафт бира Krane. Храна и напитки без ограничения в избора се доставят при поръчка.

Някогашната кабина, от която е бил управляван кранът, е превърната в малка дневна с кожено кресло, от която човек може да се наслаждава на гледката.

3

Под двете основни помещения е изградена конферентна зала. Морски контейнер пък е превърнат в комфортен спа център.

Нощувката в този нестандартен хотел струва 2400 евро.

И тъй като се намира на 10 км от историческия център на Копенхаген, на разположение на гостите на „Кранът“ са два велосипеда и чисто ново електрическо BMW i3, с които да се придвижват спокойно.  


Свързано