Топ 514.07.2017

Топ 15 на бързаците по света

Гепардът ускорява като спортна кола, а рапър влезе в "Гинес" със 723 срички за 51.27 секунди.

Магдалена Гигова
+10 снимкиТоп 15 на бързаците по света

НАЙ-БЪРЗИЯТ ЧОВЕК

1

Роденият на 21 август 1968 г. ямайски спринтьор Юсейн Сейнт Лео Болт държи световния рекорд на 100 м (9.58 секунди), на 200 м (19.19 секунди) и на 4х100 м (36.84 секунди). Той е и първият човек след 1984 година, когато това направи Карл Люис, спечелил в три дисциплини на една олимпиада, и първият в света, поставил световни рекорди в три категории. На 17 май 2009 г. Юсейн Болт разви скорост от 41.38 км/час по време на бягане на 150 метра. Международната федерация по лека атлетика обаче не признава тази дистанция. Официалният световен рекорд за 100 метра също принадлежи на Юсейн Болт и е 9.58 секунди. Постиженията му в спринта накараха медиите да го кръстят Светкавицата Болт.

 
НАЙ-БЪРЗИЯТ РАПЪР
8
През януари 2005 г. рапърът NoClue бе вписан в Рекордите на Гинес, след като рапира общо 723 срички за 51.27 секунди в парчето си New West. От сметката излиза, че е изпял 14.1 срички в секунда. Записът е направен в Seattle's B&G, а видеоклипът е свободно достъпен в интернет, така че ви пожелаваме приятно (и изумено) слушане.

 

НАЙ-БЪРЗОТО ЖИВОТНО НА СУШАТА
Най-бързото сухоземно животно в света е чудото на еволюцията, наречено гепард. Способен да развива скорост до 120 км в час, този строен и дългоног представител на семейство котки просто е създаден да лети. Спринтът му е около 500 метра, като ускорява от 0 до 100 км/час за 3 секунди. Освен това се опитомява лесно и е склонен да се привързва към хората при подходящо възпитание и отглеждане.
 
НАЙ-БЪРЗАТА РИБА
Марлинът е вид риба, която живее в топлите води на всички световни океани и морета. Цветовете му варират от син до сив. Характерният плавник на гърба му помага да пори водата с голяма скорост, а по носа лесно можете да го объркате с риба-меч. Марлинът развива 110 км/ч, което се смята за най-голямата бързина, с която е способна да се придвижва която и да е риба. Ако можеше да се носи по сушата, тя с лекота би задминала кола по магистралата.
 
НАЙ-БЪРЗАТА ПТИЦА
Соколът-скитник е хищна птица с размерите на сива врана, но със страхотно красива синьо-сива окраска на гърба, пъстър светъл корем и черна глава, често пъти с ярко изразени „черни мустаци“. Смятана е за най-бързата в света, защото може да развие при пикиращ полет над 322 км /ч.
 

НАЙ-БЪРЗИЯТ СЕРИЕН АВТОМОБИЛ

2

След безкрайни доизкусурявания Barabus официално представи TKR: суперкола с 1005 конски сили. Производителят се хвали, че машината вдига 100 км/ч за 1.67 секунди. Освен това максималната скорост е 432 км/ч . Цялата тази сила е съсредоточена в 6-литров V8 двоен турбодвигател. Текат спорове обаче, защото Hennessey Venom GT успя да развие 270.49 мили, или 435.31 км/ч. Каросерията на колата е изцяло изработена от карбон, турбодвигателят е с 16 цилиндъра, а мощността на този модел е 1200 к.с. От 0 до 300 км/ч вдига за 13.63 сек. 

 

НАЙ-БЪРЗИЯТ ПИЛОТИРАН САМОЛЕТ
3
Американският самолет с ракетен двигател X-15 бил част от серия Х – експериментални летателни апарати, конструирани за военновъздушните и военноморските сили на САЩ и НАСА. Скоростта и височината на полета му са били рекордни за 60-те години на ХХ век, доколкото на самолета се отдало да достигне края на космическото пространство и да се върне с ценни данни. Той и до днес държи световния рекорд за най-висока скорост, достигната от пилотиран самолет. По време на програмата Х-15 тринадесет от полетите му били оценени от ВВС на САЩ като космически, защото преминали височината от 80 км в стратосферата. По този начин пилотите придобили статуса на астронавти. Най-високата скорост била фиксирана при полета на летеца Пит Найт – 7273 км/ч.
 
НАЙ-БЪРЗИЯТ ВЛАК
В Япония преминаха тестовите демонстрации на влака JR-Maglev MLX01, който вдига 603 км/ч,  доста повече от който и да е друг. Новата машина използва свръхпроводящи магнити и е създадена от японската железопътна компания JR Central и Kawasaki Heavy Industries. Вече няколко години е доказано най-бързият влак в света, като през това време е претърпял някои подобрения.
 
НАЙ-БЪРЗАТА ЛИНЕЙКА
Развива 300 км/ч и се намира  в Дубай. Този Lotus Evora въпреки спортния си аеродинамичен вид има дефибрилатор и куфарче за първа помощ. Линейката е двуместна и всяка такава кола струва по 160 000 долара. Едва ли е изненада, че шофьорите на бързата помощ в Дубай е трябвало да преминат специален курс за управление на този автомобил.
 
НАЙ-БЪРЗАТА ПЪРЗАЛКА В СВЕТА
Insano – това е най-високата водна пързалка в света. Със своите 41 метра (еквивалент на 14-етажна сграда) е вписана в Книгата на рекордите „Гинес“.  Заради височината си пързалката осигурява най-бързото спускане на планетата – 4-5 секунди със скорост около 105 км/ч, като в края ви чака гмуркане в басейн. Заради тези характеристики увеселителното съоръжение се смята за найекстремното в света. Намира се във Форталеца, Бразилия.
 
НАЙ-БЪРЗАТА ТЕМПЕРАТУРНА ПРОМЯНА
Най-бързата температурна промяна е с покачване с 27 градуса Целзий за две минути. На 22 януари 1943 г. около 7:30 сутринта град Спиърфиш, Южна Дакота, температурата е минус 20 градуса. Заради топли ветрове обаче, познати като местния феномен Чинуук, температурата се вдига до +7 градуса за две минути. Когато ветровете утихват, температурата спада пак до -20 градуса. Понижението е станало само за 27 минути.
 
НАЙ-БЪРЗИЯТ ВЯТЪР
76
На 3 май 1999 г., когато торнадо връхлита американския щат Оклахома, учените измерили най-високите показатели за скорост на вятъра –около 509 км/ч. При набега си природната стихия убила 4-ма души и разрушила 250 къщи. До онзи момент за най-бърз вятър се е смятало торнадото, вилняло отново в Оклахома, но през 1991 година. Тогава неговата скорост е била 458 км/ч. По скалата на Фуджита (F0-F6) на торнадото от 1999-а не достигнали по-малко от 2 км, за да бъде класифицирано като F6. Нито едно природно бедствие в света до ден днешен не е имало такова ниво.
 
НАЙ-БЪРЗОТО УСТАНОВЕНО НЕЩО
В съвременната физика светлината си остава най-бързото явление във Вселената. Нейната скорост в празно пространство е фундаментална константа. Скоростта във вакуум е равна на 299 792 245.8 м/с. Това е най-високата скорост на каквото и да било, която човекът е успял да установи. Ако можехте да пътешествате по линията на Екватора със скоростта на светлината, щяхте да обиколите цялата планета за една секунда почти осем пъти.
 
НАЙ-БЪРЗИТЕ ЧАСТИЦИ
Тахионите са предполагаем клас частици, които са по-бързи от светлината. За първи път идеята за съществуването им е хрумнала на физика Арнолд Зомерфелд. Думата тахион идва от гръцкото , което означава бърз. Частиците имат едно странно свойство: когато губят енергия, започват да набират скорост. И съответно, когато придобият енергия, забавят своя ход. За най-бавна скорост на движение на тахионите се смята… скоростта на светлината.
 
НАЙ-БЪРЗИЯТ КОМПЮТЪР
4
Най-бързият компютър в света извършва 124.5 петафлопа (квадрилиона операции с плаваща запетая или милион милиона в секунда). Компютърът Sunway TaihuLight е разработен през 2016 г. и е направен само с китайски микрочипове, без никакво участие на американски такива. Супермашината струва 273 милиона щатски долара.

Свързано

5 неща, които не знаете за хибридните коли
Въздух, суша & море14.08.2017
5 неща, които не знаете за хибридните коли

Първата е изобретена в началото на ХХ век от самия Фердинанд Порше.

Биляна Константинова
10-те най-добри места за гмуркане по света
Топ 524.07.2017
10-те най-добри места за гмуркане по света

Има защо подводните пътешествия да се радват на все повече почитатели.

Биляна Константинова
5 изненадващи дестинации за вкусно пътешествие
Гурме10.07.2017
5 изненадващи дестинации за вкусно пътешествие

Малко вероятно е да ги видите в масовите пътеводители, но посетите ли ги, няма да съжалявате.

Биляна Константинова
10 от най-луксозните и скъпи хотелски стаи в света
Топ 503.07.2017
10 от най-луксозните и скъпи хотелски стаи в света

Искате ли да научите къде можете да откриете целия лукс, който можете да си представите, събран само в една стая?

Никола Неделчев
Топ 5 различни преживявания, когато сте в Бали
Пътешествия26.06.2017
Топ 5 различни преживявания, когато сте в Бали

Къде са яйцата?
Животът15.04.2017
Къде са яйцата?

Голямото великденско издирване на яйца – от САЩ до Хонконг и обратно.

Биляна Константинова
Ерата на смарт къщите
Дизайн и култура11.04.2017
Ерата на смарт къщите

Какво трябва да знаете, ако искате да проектирате свой собствен „умен“ дом?

Никола Неделчев
11 умопомрачително добри реклами, които си струва да видите
Дизайн и култура23.02.2017
11 умопомрачително добри реклами, които си струва да видите
14 (истински) причини да отидеш на TED
Събития15.03.2017
14 (истински) причини да отидеш на TED

Без тежко звучащи фрази. Само реални отговори на реални хора.