Технологии30.05.2017

"Зеленото" бъдеще на смарт технологиите

Знаете ли кои от тях правят света по-добро място за живеене?

Биляна Константинова
"Зеленото" бъдеще на смарт технологиите

През следващите пет години светът рязко ще "поумнее". Тенденциите показват, че смарт (умен от англ., бел.авт.) технологиите ще завземат още по-голяма територия от всекидневния ни живот. Смартфони, смарт часовници, фитнес гривни, домашни асистенти, смарт дрехи и аксесоари... Списъкът расте постоянно, и то с джаджи, които улесняват живота по начин, за който дори не сме и мечтали. Но докато те се "грижат" за нашия комфорт, на преден план логично се промъква въпросът доколко се грижат и за комфорта на планетата ни и в каква степен елементът на "устойчивост" е застъпен при производството и извеждането им от експлоатация.

Някои от тях са много повече от скъпарски устройства за хора с излишни пари за харчене и правят света по-добро място за живеене по свой начин.

УНИЦЕФ например използва специални смарт гривни, които измерват храненето при децата и дали подрастващите в бедните региони се хранят достатъчно и пълноценно.

Неправителствената организация RecycleHealth пък събира използвани, но все още изправни електронни аксесоари като фитнес гривни и други подобни и ги дарява на хората в слабо развити държави, за да им помогне да научат повече за тялото си и неговите жизнени показатели, за съня и за начина, по който тази сложна биологична система функционира.

В развитите държави пък се опитват да свалят високотехнологични разработки на съвсем битово и практично ниво. Датската компания Diffus например е изобретила соларна чанта, която използва фотоволтаични клетки за генерирането на достатъчно енергия, за да може човек да зарежда мобилния си телефон. На подобен принцип има и якета за скиори и катерачи, които имат соларни панели и осигуряват енергия за зареждането на смартфон или MP3 плейър. Така батериите съвсем скоро може да се окажат ненужни.

Партньорството между Levi's и Project Jacquard на Google роди дънково смарт яке, което може да се контролира с жестове и дава възможност за едновременна връзка с няколко телефонни приложения – карти, откриване на местоположение и т.н., което сред цивилните ще е поредният технологичен хит, но за военните – повече спасени човешки животи на по-ниска цена.

Едно е сигурно. Ако искаме да живеем в свят на технологии, без да го разрушим с често безразборно консуматорско поведение, мисълта за правилното изхвърляне с цел последващо рециклиране трябва да мига като червена лампа още в момента на покупка. Не защото всяко устройство, което ползваме, непременно вреди на природата, а защото все още трудно култивираме правилно отношение към електронните отпадъци и сме склонни да процедираме с тях като с битов боклук. А това вече създава сериозни проблеми – по-малко за нас и повече за следващите поколения.


Свързано

Smart технологиите и изкуството върху една социална маса
Дизайн и култура04.05.2017
Smart технологиите и изкуството върху една социална маса

Приложенията на smart технологиите в днешно време са безброй и наистина ги откриваме във всяка една сфера на живот. Имат различни предназначения, но едно е сигурно – създадени са с цел да направят живота ни или по-лесен, или по-интересен.

Мартина Захариева
Как хотелите подчиняват високите технологии в полза на лукса?
Пари09.05.2017
Как хотелите подчиняват високите технологии в полза на лукса?

Starwood Hotels & Resorts: релаксирайте с помощта на роботи и мобилни апликации.

Никола Неделчев
Дронът – бъдещето на куриерския бизнес
Пари12.04.2017
Дронът – бъдещето на куриерския бизнес

UPS подготвят безпилотни летателни апарати, които доставят пратки до прага на вратите ни, спестявайки както време, така и човешки труд.

Никола Неделчев
Смартфони и умен туризъм
Пътешествия06.04.2017
Смартфони и умен туризъм

Как мобилните технологии променят облика на туристическата индустрия?

Никола Неделчев
Новите технологии променят премиум брандовете
Пари05.04.2017
Новите технологии променят премиум брандовете

Иновациите разкриват нови възможности за ухажване на клиентите.

Плот с абсорбатор - неочаквано добра комбинация
Технологии29.03.2017
Плот с абсорбатор - неочаквано добра комбинация

Новият уред 2 в 1 от Miele готви с помощта на индукционен плот и поддържа въздуха чист , благодарение на функцията Con@ctivity 2.0, която автоматично включва абсорбатор, вграден в плота.

Прогнози за бъдещето с... Пламен Русев и Йорданка Фандъкова
Събития24.03.2017
Прогнози за бъдещето с... Пламен Русев и Йорданка Фандъкова

Столичният кмет и основателят на Webit откриха изложбата "26 прогнози за бъдещето след 10 години на Пламен Русев".

Мода с 3D принтер
Мода21.03.2017
Мода с 3D принтер

Обувки, рокли, бижута – ето кои дизайнери се осмелиха да бъдат първи.

Биляна Константинова
Ренесанса на уискито и винилите
Гурме09.03.2017
Ренесанса на уискито и винилите

Linn пускат лимитирана версия на класическия Sondek LP12s в пакет с първокласен 40-годишен малцов скоч.

Никола Неделчев