Технологии30.05.2017

"Зеленото" бъдеще на смарт технологиите

Знаете ли кои от тях правят света по-добро място за живеене?

Биляна Константинова
"Зеленото" бъдеще на смарт технологиите

През следващите пет години светът рязко ще "поумнее". Тенденциите показват, че смарт (умен от англ., бел.авт.) технологиите ще завземат още по-голяма територия от всекидневния ни живот. Смартфони, смарт часовници, фитнес гривни, домашни асистенти, смарт дрехи и аксесоари... Списъкът расте постоянно, и то с джаджи, които улесняват живота по начин, за който дори не сме и мечтали. Но докато те се "грижат" за нашия комфорт, на преден план логично се промъква въпросът доколко се грижат и за комфорта на планетата ни и в каква степен елементът на "устойчивост" е застъпен при производството и извеждането им от експлоатация.

Някои от тях са много повече от скъпарски устройства за хора с излишни пари за харчене и правят света по-добро място за живеене по свой начин.

УНИЦЕФ например използва специални смарт гривни, които измерват храненето при децата и дали подрастващите в бедните региони се хранят достатъчно и пълноценно.

Неправителствената организация RecycleHealth пък събира използвани, но все още изправни електронни аксесоари като фитнес гривни и други подобни и ги дарява на хората в слабо развити държави, за да им помогне да научат повече за тялото си и неговите жизнени показатели, за съня и за начина, по който тази сложна биологична система функционира.

В развитите държави пък се опитват да свалят високотехнологични разработки на съвсем битово и практично ниво. Датската компания Diffus например е изобретила соларна чанта, която използва фотоволтаични клетки за генерирането на достатъчно енергия, за да може човек да зарежда мобилния си телефон. На подобен принцип има и якета за скиори и катерачи, които имат соларни панели и осигуряват енергия за зареждането на смартфон или MP3 плейър. Така батериите съвсем скоро може да се окажат ненужни.

Партньорството между Levi's и Project Jacquard на Google роди дънково смарт яке, което може да се контролира с жестове и дава възможност за едновременна връзка с няколко телефонни приложения – карти, откриване на местоположение и т.н., което сред цивилните ще е поредният технологичен хит, но за военните – повече спасени човешки животи на по-ниска цена.

Едно е сигурно. Ако искаме да живеем в свят на технологии, без да го разрушим с често безразборно консуматорско поведение, мисълта за правилното изхвърляне с цел последващо рециклиране трябва да мига като червена лампа още в момента на покупка. Не защото всяко устройство, което ползваме, непременно вреди на природата, а защото все още трудно култивираме правилно отношение към електронните отпадъци и сме склонни да процедираме с тях като с битов боклук. А това вече създава сериозни проблеми – по-малко за нас и повече за следващите поколения.


Свързано

BIKI – първият подводен дрон
Технологии02.08.2017
BIKI – първият подводен дрон

Той ще ви покаже какво се крие под водната повърхност в 4К резолюция.

Биляна Константинова
Три водни играчки, които ще вдигнат адреналина ви това лято
Въздух, суша & море17.07.2017
Три водни играчки, които ще вдигнат адреналина ви това лято

Дръжте се, лятото идва!

Никола Неделчев
Колко струва да бъдеш „Ловец на духове“?
От редакторите06.07.2017
Колко струва да бъдеш „Ловец на духове“?

Можем да вярваме или не безплатно… но доказателствата за съществуването на свръхествественото правят това хоби доста скъпо.

Ина Герджикова
Съвършени попадения с голф инструктор на ръката
Технологии05.07.2017
Съвършени попадения с голф инструктор на ръката

Zepp Golf 2 3D анализира най-важните условия за точни попадения – скорост, път и височина на замаха, темпо.

Биляна Константинова
Ooho: Вода, която може да се яде
Технологии29.06.2017
Ooho: Вода, която може да се яде

Трима студенти са убедени, че изобретението им ще намали използването на пластмасови бутилки

Историята на една първа среща с Сanon EOS M6
Технологии28.06.2017
Историята на една първа среща с Сanon EOS M6

Страстта има много лица, тук ви разказваме за две от тях.

Саксията с интелигентно поведение
Технологии07.06.2017
Саксията с интелигентно поведение

Освен че разкрасяват домашната атмосфера, цветята са незаменим източник на кислород и действат като филтър за прочистване на въздуха. А интелигентното поведение на Parrot Pot ни позволява да оптимизираме тази тяхна функция.

Никола Неделчев
Това не e снимка
Дизайн и култура06.06.2017
Това не e снимка
Андреа Пунчева
Работното пространство на бъдещето
От броя16.05.2017
Работното пространство на бъдещето

Konica Minolta използва технологиите, за да улесни и оптимизира работния процес.

Антония Стоилова