Мода05.06.2017

Модната индустрия трябва спешно да "позеленее"

Ще повярвате ли, че производството на дрехи е вторият най-голям замърсител в света?

Биляна Константинова
Модната индустрия трябва спешно да "позеленее"

Когато стане въпрос за замърсяване, за състоянието на планетата, за изчерпването на природните ресурси и т.н., всички се вглеждаме в пушещите комини на големите заводи и в тежката промишленост. Готови ли сте да бъдете шокирани? Модната индустрия и производството на дрехи са вторият най-голям замърсител в света! 

Една млада и напориста жена обаче е амбицирана да промени това. Мирослава Дума, родената в Сибир основателка на Buro 24/7, възнамерява да превърне модната индустрия в пример за пълноценно използване на технологичните постижения в името на един по-чист и по-красив свят.

С 50 млн. долара инвестиция тя се впуска в рискованото начинание, наречено Fashion Tech Lab (FTL). Целта на "лабораторията" е да финансира и развива последно поколение технологии, които да променят модната индустрия и да я направят по-"зелена" и щадяща. Вниманието на Мирослава Дума е насочено към биотехнологиите, нанотехнологиите, умните дрехи и аксесоари, високопроизводителните тъкани и влакна. Амбицията й е да превърне FTL в място, където иновативни разработки да получават финансиране, да достигат реално до модната индустрия, да се експериментира с последно поколение технологии и да се подкрепят усилията на модната индустрия в посока иновации и ползване на устойчиви модели.

"Някои от учените и инженерите, с които работим в FTL, са били "скрити" в продължение на десетилетия в изследователски центрове и лаборатории, а откритията им са били достъпни само за военните и космическата индустрия. Вече не. Нашата основна цел е да извадим иновациите от лабораториите, за да стигнат до пазара и от тях да има полза за цялото човечество", казва Мирослава Дума и допълва: "Бъдещето на модата трябва да бъде технологично обусловено. В лабораториите на малки или по-големи компании по целия свят са направени толкова много впечатляващи разработки, които биха могли да повлияят в положителна посока всички звена по модната верига. На технологиите трябва да се гледа като на ресурс в полза на трансформацията от просто модна индустрия в истинска индустрия от XXI век".

Тя има нагледен пример за успех с помощта на FTL – влакна, създадени от портокалови кори. Финансираната от "лабораторията" Orange Fiber вече има договор с Feragamo и ще снабдява модния бранд с тъкани, направени от отпадните продукти при производството на портокалов сок. И тъй като става въпрос за боклук по същество, суровините идват безплатно – това вече е договорено с едни от най-големите производители на сок в Италия. Това е ситуация, от която всички печелят, споделя радостта си Мирослава Дума. 

FTL е поредната брънка от бързо разрастващата се империя на рускинята, която включва базираната в родината й дигитална платформа Buro 24/7, базирания в САЩ онлайн магазин за майки и деца The Tot, както и участие в редица проекти, свързани с модата, медиите и новите технологии. Тя вече е инвестирала в иновативни бизнеси с фокус върху използването на етични и устойчиви модели – модния бранд Reformation, онлайн системата Finery, както и RewardStyle – платформа, която финансира модни инфлуенсъри.

Мирослава Дума е привлякла за каузата си основателката на Net-a-Porter Кармен Бускетс, дизайнера Даян фон Фюрстенберг, еко активистката и създател на EcoAge Ливия Фърт. И трите са в Борда на директорите на FTL. Във фокуса на вниманието им са над 1000 разработки, 50 от тях със сигурност ще бъдат финансирани. Екипът на FTL наброява 15 експерти, разпръснати в Русия, Китай, Великобритания, Италия и САЩ. Човекът, отговорен за новите разработки, е Аманда Паркс – моден технолог с повече от 12 години опит в умните дрехи и аксесоари, високопроизводителните влакна и модните иновации.    

Какво още сподели Мирослава Дума за интересните си бъдещи проекти, очаквайте в новия брой на PREMIUM Lifestyle.   


Свързано