Мода29.05.2017

Зеленото – мода, политика и още нещо

Ще ни провокира ли носенето на зелени дрехи да се погрижим за мястото, на което живеем?

Биляна Константинова
Зеленото – мода, политика и още нещо

Представете си първите пролетни листа, през които преминават слънчевите лъчи. Живото и свежо зелено - това е цветът на 2017 г. Както повелява традицията, в края на миналата година институтът Pantone посочи кой нюанс ще владее дрехите, аксесоарите и настроението ни от 1 януари до 31 декември.

Зеленото на пролетта – или №15-0343 - бе избран, защото "отразява нашето желание да се изразим, да изследваме, да експериментираме. Защото въплъщава дързостта да живеем живота си по свои собствени правила във време, когато предефинираме това, което ни прави успешни и щастливи".   

А може би и защото беше крайно време модната индустрия да заяви единна открита позиция по "зелените" проблеми, които вече повече от десетилетие вълнуват света.

Затова от Pantone, освен симпатичния паралел за възраждането на природата, съживяването и обновлението, посочиха още една причина да изберат цвета на напъпваща пролет, а именно: надеждата за колективни усилия и комплексни социално-политически мерки за съхраняването на нашата планета. И още – за възобновяване на пълноценната ни връзка с природата в името на голямата цел.

От института признаха, че са били сериозно повлияни от социологически и политически анализи по темата и от еко движението, което привлича все повече и повече последователи във всевъзможни направления.


Свързано