Важните неща в живота се нуждаят от финансов план

Пари31.08.2017

Важните неща в живота се нуждаят от финансов план

Играйте с NN и спечелете не само ваучер за екскурзия на стойност 300 лв., а и среща с финансов консултант.

Антония Стоилова

Той ще ви помогне да научите повече  за управлението на парите и начините за ефективно планиране на личните ви финанси.  При това напълно безплатно. Играта стартира на 04.09.2017 година (понеделник), а отговорът ще намерите в тази статия.

Всеки ден се срещаме с предизвикателствата на ежедневието. Искаме най-доброто за себе си и близките си. Имаме своите планове за бъдещето, а тяхното реализиране е силно зависимо от умението ни да мислим в перспектива и да планираме финансите си своевременно. Повечето от нас обаче вярват, че е непосилно да спестяват, особено от ежемесечната си заплата. Истината обаче е, че ако прилагаме няколко прости правила, можем да разполагаме с повече средства и да бъдем по-богати със собствените си пари.

Консултирайте се с финансов експерт. Тази крачка е много важна, ако искаме да научим повече за финансите и да реализираме по-лесно собствените си цели. Точно това направих и аз. Срещнах се г-жа Любка Савова, която е дипломиран финансов консултант в NN, за да поговорим лично за мен. Защото всеки от нас е на различен етап от живота си и го вълнуват различни неща. Някои мислят за старини, други за образованието на децата си, трети какво могат да направят с натрупаната вече сума пари. От NN знаят това и инвестират в образованието и квалификацията на своите служители, за да могат те да бъдат професионалисти, на които можем да се доверим, когато става въпрос за управлението на парите ни. Консултантът може да ни помогне да планираме и открием начини да печелим по-добре. 

В NN България предлагат цялостно решение за управление на личните ни финанси в ПЕТ основни области на финансовото планиране: пенсионно планиране, което отнема най-дълъг период от време; инвестиционно планиране; застрахователно планиране; данъчно  планиране и наследствено планиране.

Ето няколко съвета, които г-жа Савова сподели с мен, за да мога да планирам финансите си по-успешно.

На първо място трябва да преобърна мисленето си. 

След като платя задължителните си сметки за месеца е възможно останалата сума да ми се види недостатъчна и това да ме обезсърчи. Но все пак трябва да започна отнякъде, ако искам да натрупам средства за реализация на бъдещите ми цели. Затова е важно да заделям от всяка заплата, вместо да изразходвам останалото от парите докрай. Така започвам да преследвам моите по-големи цели и бъдещи планове. Голяма грешка е да оставям развиването на добри навици за управление на парите "за по-късно", "когато животът стане по-лесен". Истината е, че с нарастването на приходите, разходите за живот също се покачват!

Да следя приходите и разходите си.

Необходимо е да следя трансферите през банковата ми сметка и да си водя поне приблизителен отчет на разходите. Финансовите консултанти често са изненадани да разберат, че клиентите им са престанали да проверяват какво се случва с финансите им буквално от години. Важно е да следя ежедневните си разходи. Така ще имам реална представа за какво отиват парите ми. Ако ви попитам дали знаете с точност до 100 лв. за какво сте похарчили заплата си този месец, съм убедена, че малцина ще могат да ми отговорят. За наше улеснение вече има доста мобилни приложения, които могат да ни помогнат за целта. А когато веднъж вече имаме реална представа за това, което влиза и излиза от банковата ни сметка, възможността да намалим поне част от разходите си е по-голяма. Така ще можем да увеличим заделяната от нас регулярна сума и да подпомогнем реализирането на плановете ни.

Да изляза извън дълга.

Ако имам кредит или съм некоректен платец, то е необходимо да обмисля как да оптимизирам ситуацията веднага, преди всичко останало. Наред с другите негативни ефекти трябва да знаем, че паричните дългове са унаследяеми и при по-лошо стечение на обстоятелствата  или смърт могат да бъдат прехвърлени към децата ни, а не искаме това, нали? За щастие с помощта на подходящо и навременно управление на риска или преструктуриране на личния ни портфейл  можем да избегнем подобен обрат. Затова е важно да се консултираме с финансов експерт, които да ни помогне да вземем най-информираното и подходящо решение за нас, за да избегнем подобни ситуации.

Да си поставим бъдещи цели.

За да се оправя по-добре в живота, трябва да имам минимум 5-годишен план, в който да посоча какви са специфичните финансови цели, които желая да постигна. Те, например, може да са да имам събрани доходи, да се издържам 3 месеца, ако остана без работа, да събирам за голямо житейско събитие, да си купя жилище и др. Колкото по-рано човек си постави цели и започне да се грижи за реализацията им, толкова по-бързо би стигнал до тяхното осъществяване.

Да помисля за пенсионната възраст още сега.

Ако сте още млад надали мислите отсега за  пенсионирането си, но колкото по-късно започнем да спестяваме за годините когато остареем, толкова по-малко пари ще имаме тогава. Сигурна съм, че повечето от вас дори не знаят към кой пенсионен фонд отиват задължителните им пенсионни вноски. А знаете ли, че ако се осигурявате доброволно може да намалите до 10% от плоския си данък, който плащате задължително към държавата? Това важи също и ако имате застраховка Живот,  деца под 18 години и още няколко неща, които можете да разберете, ако се срещнете с финансов консултант. В крайна сметка всеки би трябвало да знае как да облекчи данъците си, нали?

Да увелича парите, които печеля.

Как? Като харча по-малко при същата заплата или като спестявам повече при по-висока заплата. А най-добре е да харча малко при по-голяма заплата. И от получената печалба да  инвестирам.

Златната формула при управление на разходите е: 50% от заплатата да отива за базисните нужди, 30% за качество на живот и разбира се, 20% трябва да отиват за инвестиции.

За финал разбрах, че финансовото планиране помага да реализираме житейските ни цели чрез дисциплинирано управление на личните ни финанси. А с помощта на експертите от NN успях да определя и подредя по важност финансовите си цели и да взема решение  за подходящите начини за тяхното осъществяване.

Участвайте ТУК: http://bit.ly/2elx8A2.

 


Свързано

Запознайте се с робота Pepper, който ще консултира клиентите на Банка ДСК
Пари30.11.2017
Запознайте се с робота Pepper, който ще консултира клиентите на Банка ДСК

Пълно дигитално обслужване на ново ниво.

Продава се: Голям германски замък
Дизайн и култура27.11.2017
Продава се: Голям германски замък

От 5 до 23 спални – можете дори да избирате съобразно стила и предпочитанията си.

Биляна Константинова
Бизнес с мисия
Гурме20.11.2017
Бизнес с мисия

Рене Елиът, основателка на Planet Organic, ексклузивно за PREMIUM Lifestyle

Божена Панделиева
Иновативно помагало за учители с детски финансови игри и театър беше представено в Деня на будителите
Деца02.11.2017
Иновативно помагало за учители с детски финансови игри и театър беше представено в Деня на будителите

NN България отбеляза Деня на будителите с представяне на ръководството за учители, деца и родители „За парите и други важни неща: Първи стъпки“.

Красота и елегантност с Visa Premium
Красота26.10.2017
Красота и елегантност с Visa Premium
Банка ДСК с 0% лихва по кредитни карти до 31 декември
Пари24.10.2017
Банка ДСК с 0% лихва по кредитни карти до 31 декември
Няма друго място като у дома
Пари29.09.2017
Няма друго място като у дома
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Гурме29.09.2017
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
ДСК Директ – максимално удобство и защита на парите ви
Пари14.09.2017
ДСК Директ – максимално удобство и защита на парите ви

Електронното банкиране отдавна не е нещо екзотично, достъпно само за най-дигитално просветените. И ако все още не сте се възползвали от удобството да управлявате парите си дистанционно, ето 5 причини да го направите.