От броя14.07.2017

#COVFEFE

Гафове, които остават добре запомнени, почти безсмъртни и понякога направо легендарни.

Ина Герджикова
+6 снимки#COVFEFE

Бързането, ще се съгласите, се случва по две причини: или закъсняваме ужасно, или се стремим да бъдем първи. Скоростта обаче е коварен помощник, защото в замяна на подареното време тя ни отнема нещо важно – способността да забележим къде грешим. Сигурна съм, че милиони моменти в историята са се развили чудесно благодарение на бързината. Но този текст не е за тях. Той е за онези гафове, които дори години по-късно оставят у авторите си едно такова особено чувство на неудобство.

ФАЛСТАРТ

1

Милиони очи, камери и високотехнологични сензори следят за дори неволно намерение на състезателя да стартира преди сигнала на арбитрите. И докато в много спортове е допустимо да се повтори след преждевременно начало, то от 2010 година в леката атлетика въвеждат драконово правило: фалстартът води до окончателна и незабавна дисквалификация от състезанието. Без изключение, без частни случаи – високочувствителните електронни степенки засичат дори трепване на мускул. Жертви на безкомпромисното правило за точност моментално стават най-впечатляващите спортисти, като започнем от „светкавичния“ Юсейн Болт. И докато на пистата никой не толерира гаф от бързане, то има един известен случай на фалстарт, получил опрощение. Това е китайският плувец Сун Янг на Олимпиадата в Лондон през 2012. На финала на 1500 метра той възприел думите 'Stand please', призоваващи за подготовка, като знак за старт и… цоп!

НАЙ-СКЪПОТО ТИРЕ В ИСТОРИЯТА

2

Така писателят Артър Кларк нарича незначителната на пръв поглед грешка, която се оказва фатална за мисията на Mariner I през 1962 година. Планът бил космическият кораб да достави първи данни от Венера – можем да си представим мащаба на вълненията и напрежението. В амбициозния си стремеж да изпреварят руснаците в това постижение, НАСА не проверяват изчисленията докрай. Ракетата излита, без никой да подозира, че 300 секунди по-късно ще се наложи да бъде взривена. Причината? Едно тире на грешно място в математическия код довежда до загуба на контрол в управлението на Mariner I и нанася финансови щети в размер от 600 милиона долара в съвременни пари на НАСА.

Eдна десетична запетая пък превръща спанака в супергерой. Митът става легенда, благодарение на популярната анимация „Попай моряка“. Консумацията на спанак в Щатите се увеличава в пъти и зеленчукът разполага със своята случайно придобита слава и до днес. През 1870 година немският учен Ерих фон Волф допуска грешка при записването на съдържанието на желязо в спанака и го увеличава десетократно (почти както порастват и мускулите на Попай, когато изяде консерва от зеленото „чудо“). Сбърканата десетична запетая остава незабелязана в продължение на десетилетия преди някой да се усъмни и да провери фактите. 

НЯМА ГУМИЧКА ЗА ПЕЧАТНАТА ГРЕШКА
3
Съвременният свят на неспящи злопаметни социални мрежи не прощава никому и с особен хъс следи за пропуски и гафове на журналистите. Пред всеки колега стои предизвикателството да бъде пръв в отразяването на събитията. Именно неистовото желание да съобщят новината преди всички превръща следизборния специален брой на Newsweek в колекционерска находка. На корицата е кандидат-президентът Хилъри Клинтън, а заглавието е „Madam President“… но събитията не се развиха точно така. Какво се прави в такъв момент? Засрамената медия изтегли тиража от 125 000 бройки с лика на г-жа Клинтън, извини се и с половин уста обяви, че едва 17 броя от него са фактически продадени (проклинайки наум Facebook и Twitter).
Първата страница на британския вестник Evening Standard се превръща в далеч по-злощастен пример за „бързата работа, срам за майстора“. През 2013 година един от журналистите публикува tweet с корицата на изданието, разкриваща детайли за държавния бюджет… 20 минути преди финансовият министър да го представи пред парламента. Драма има, има и уволнени, а обяснението е, разбира се, че постът е направен от млад и неопитен журналист.
ПРЕДАВАНЕ НА ЖИВО
4
Публика в смокинги и вечерни рокли, прожектори, телевизионни камери, милиони зрители и едно малко листче с новина за съобщаване – това е още една безотказна рецепта за световен гаф. А после взимате короната от главата на погрешно обявената Мис Вселена и я слагате на правилната. В тази злощастна ситуация изпадна телевизионният водещ Стийв Харви през 2015-а, когато в бързината и вълнението си оповести „Мис Колумбия“ Ариадна Гутиерес за Мис Вселена 2015. Минута по-късно, осъзнал грешката си, Харви се поправи и така шокираната и невярваща Пиа Вурцбах, представителката на Филипините, изведнъж се оказа найкрасивата жена на планетата. 
По-малко от година и половина по-късно холивудските ветерани Уорън Бийти и Фей Дънауей участваха в повторение на същия гаф. В тазгодишните Оскари La La Land беше обявен за най-добър филм и екипът дори беше преполовил благодарствените си речи, когато на сцената настана суматоха. В бързината грешен плик бил подаден на Уорън Бийти  и Фей Дънауей, а в крайна сметка отличеният с най-високия приз в седмото изкуство за 2017 г. бе филмът Moonlight. Сниманият гаф е вечен гаф – няма такава сентенция, но би било подходящо да има.
ЧЕТЕТЕ ПРЕДИ ДА ПОСТВАТЕ, БЕ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ
7
„Ще го прочета още един път и тогава ще го публикувам“ – ето това не си е казал наум Доналд Тръмп момент преди забавния „Covfefe“ гаф. Какво се случи: президентът недоволства срещу медийното отразяване на действията му и го прави, както най-обича – след полунощ в Twitter. В бързината и по невнимание публикува своя tweet, преди да забележи, че вместо coverage (отразяване) е изписал несъществуващата дума „covfefe“. Тръмп изтрива поста си от социалната мрежа, но не може да изтрие забавата и объркването, които грешката му предизвика.
И докато държавният глава вероятно още се гневи вътрешно за смеха на свой гръб, то модният дизайнер Марк Джейкъбс прие доста философски собствения си скоростен гаф. През 2015 година за няколко минути на страницата му в Instagram излезе провокативно селфи. След като го изтри, дизайнерът коментира кратко: „Да, инцидентно публикувах голия си задник и го изтрих. Флиртувах с някой онлайн и това бе предназначено за лично съобщение. Упс, моя грешка. Аз съм гей – понякога флиртувам и си чатя с мъже онлайн. Голяма работа!“. Адмирации за реакцията!
9
Друга случайно публикувана снимка пък зарадва феновете на Серина Уилямс по-рано тази година. Легендарната тенисистка сподели, че възнамерявала да прати снимката на непогрешимо закръгленото си коремче на близки, но вместо това я споделила с феновете си в Snapchat… те така стават тези неща.
При Доналд Тръмп сякаш няма съмнение, че гафът е грешка, но за „инцидентните“ постове на звездите винаги очакваме, че може и да са добре изчислен PR ход.
И всъщност това е едновременно добрата и лошата новина за грандиозните гафове, случили се поради бързане – може да отшумят, без да се задържат във времето, а може и да останат в историята

Свързано

Изкуство или мода
Мода23.03.2018
Изкуство или мода

Пътешествие във вълшебния свят на Маноло Бланик на изложбата му в Museo Nacional De Artes Decorativas в Мадрид

Гергана Василева
Лекар без граници
От броя30.03.2018
Лекар без граници

Да си лекар може и да е призвание, но да си човек, който не спира да „лекува“, борейки за своята кауза, е мисия.

Емилия Колева
Ние питаме. Webit отговарят.
От броя22.03.2018
Ние питаме. Webit отговарят.

Двама от любимите гости на PREMIUM lifestyle, Пламен и Аниелa Русеви, ни разказват какво се случва на най-голямото и влиятелно събитие за технологии, иновации и предприемачество в Европа.

MH Group: M за Мария, H за Христо
Животът08.03.2018
MH Group: M за Мария, H за Христо

Визията за успешно бъдеще в България е индивидуална, но всички заедно рисуваме общата картина.

Антония Стоилова
Златният град близо до небето (ВИДЕО)
От броя08.03.2018
Златният град близо до небето (ВИДЕО)

Маракеш - там, където проблемите от живота ви подминават

Лъжичка за добро настроение
Гурме07.03.2018
Лъжичка за добро настроение

Или как е правилно да се яде черен хайвер.

Haute Soudure
Мода12.03.2018
Haute Soudure

Нежната страна на метала.

Андреа Пунчева
Между покрусата и екстаза
От броя28.02.2018
Между покрусата и екстаза

Шест истории от българския спорт, които ни изпепелиха от емоции

Цветан Баяслиев
Сърдечни вълнения
От броя07.03.2018
Сърдечни вълнения

За какво друго да си говорим през февруари, ако не за сърца... Разговорът с доц. д-р Иво Петров обаче няма много общо с романтиката.

Андреа Пунчева