От броя30.03.2018

Лекар без граници

Да си лекар може и да е призвание, но да си човек, който не спира да „лекува“, борейки за своята кауза, е мисия.

Емилия Колева
+3 снимкиЛекар без граници

Казват, че да правиш добро за другите, е висша форма на егоизъм, защото усещането, че помагаш, всъщност кара теб да се чувстваш добре. Ние няма да разсъждаваме дали това е вярно, а няма и смисъл. Защото често резултатът е по-важен от онова, което те мотивира да го постигнеш. С вълнение и надежда ще ви запознаем с лекарка, която срещаме в най-точния момент от подготовката на The Feel Good Issue. Нейната история не просто се вписва в темата на броя ни; тя е от онези истории, които превръщат хартията и мастилото в живи образи и ги изпълват със смисъл.

Д-р Анелия Хохвартер е родена в с. Горна Митрополия, следва обща медицина в Плевен, а образованието си завършва във Виена, където живее от 27 години. От 1999 г. работи като офталмолог.

И тук обикновената история приключва.

Защото комфортът и успешното професионално развитие във Виена никак не са достатъчни за д-р Хохвартер. Следват лекарски мисии в Йемен през 2009-а, Зимбабве през 2011 и 2012 г., както и в Етиопия през 2014 и 2015 г., където именно тя изгражда първия център за ретинална хирургия в страната.

В класацията за заслужили жени на Австрия „Leading Ladies Awards 2009“ българката заема трето място в категорията „Социален ангажимент“, а през 2017 година е номинирана в България в класацията на радио FM+ „Будител на 2017“, където се класира на второ място и получава приза на „Будител на България извън България 2017“, както и специалната награда „Човек с голямото сърце“ на Стримона ЕООД. Номинирана е и за „Самарянин на 2017“ в Стара Загора, където е сред десетте наградени. По време на мисията си в Етиопия д-р Хохвартер решава да насочи част от енергията си в още една посока. Започва да работи върху

първия си роман – „Пътуване“,

посветен на любовта към себе си, ближния, към мига и душевния мир. „Всеки човек е пътник и рано или късно поема пътя към себе си, търсейки любов, професионална реализация и приключения. Това правят и героите на тази книга. Те са от различни поколения, култури, цвят на кожата, професии, социално положение, извървяват различни пътища в опознаване на себе си и света, но ни показват, че пътищата ни са общи и всички ние сме незаменима и универсална частичка от вселената и пътя, наречен живот“, обяснява тя за своето творение. Може би по-скептично настроените сред вас ще си помислят, че в днешно време всеки може да напише книга, и вероятно ще са прави. Книгата обаче не е просто израз на необходимостта на автора да сподели мислите си със света, а е начин да се бори за своята кауза. Приходите от продажбите ще бъдат предоставени изцяло на дарителската кампания

„Локомат за България”,

основана лично от д-р Хохвартер. Локоматът е робот за лечение и рехабилитация на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора, болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им помогне да проходят отново.  Над 20 000 са нуждаещите се у нас, но в момента в България такъв вид рехабилитация не съществува. Единствените уреди, с които разполагаме, се казват LokoHelp и се използват за деца до 6-годишна възраст, а за останалите възрастови групи лечение не се предлага. За сравнение, Австрия има общо 26 локомата, а населението и територията й са сравними с тези на България.2

Апаратът, който д-р Хохвартер иска да въведе в страната ни, е нов и модернизиран вариант, единствен по рода си за цялостна, а не частична рехабилитация на тялото. Нуждаещите се у нас пациенти в момента са принудени да организират дарителски кампании за лечение в чужбина, тъй като разходите за него са от порядъка на 20 000 евро за 3 седмици. Сумата не покрива цялостното лечение, тъй като терапията е с продължителност от 4 до 11 седмици. Освен това са необходими и годишни поддържащи процедури, които се заплащат допълнително. Към момента само около 30 деца на година са допуснати от комисията за лечение в чужбина, като се покриват разходите само за първоначалната терапия, но не и поддържащите. 

Целта на д-р Анелия Хохвартер е да се даде възможност на българските пациенти

да се лекуват в страната ни

чрез най-съвременния метод: ако държавата ни разполага с такава машина, процедурата би била далеч по-достъпна, а и няма да се финансират локоматите в чужбина. Нашите деца, приятели, познати и непознати заслужават шанса да водят битките със своите заболявания честно и по достоен начин. Никой от нас не знае какво ще му се случи утре, но предварително взетите решения спасяват животи.

 

Дарителска сметка: 

Анелия Петрова Хохвартер

IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в евро)

IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)

BIC (SWIFT): UNCRBGSF


Свързано

Изкуство или мода
Мода23.03.2018
Изкуство или мода

Пътешествие във вълшебния свят на Маноло Бланик на изложбата му в Museo Nacional De Artes Decorativas в Мадрид

Гергана Василева
Ние питаме. Webit отговарят.
От броя22.03.2018
Ние питаме. Webit отговарят.

Двама от любимите гости на PREMIUM lifestyle, Пламен и Аниелa Русеви, ни разказват какво се случва на най-голямото и влиятелно събитие за технологии, иновации и предприемачество в Европа.

MH Group: M за Мария, H за Христо
Животът08.03.2018
MH Group: M за Мария, H за Христо

Визията за успешно бъдеще в България е индивидуална, но всички заедно рисуваме общата картина.

Антония Стоилова
Златният град близо до небето (ВИДЕО)
От броя08.03.2018
Златният град близо до небето (ВИДЕО)

Маракеш - там, където проблемите от живота ви подминават

Ирена Комитова
Лъжичка за добро настроение
Гурме07.03.2018
Лъжичка за добро настроение

Или как е правилно да се яде черен хайвер.

Haute Soudure
Мода12.03.2018
Haute Soudure

Нежната страна на метала.

Андреа Пунчева
Между покрусата и екстаза
От броя28.02.2018
Между покрусата и екстаза

Шест истории от българския спорт, които ни изпепелиха от емоции

Цветан Баяслиев
Сърдечни вълнения
От броя07.03.2018
Сърдечни вълнения

За какво друго да си говорим през февруари, ако не за сърца... Разговорът с доц. д-р Иво Петров обаче няма много общо с романтиката.

Андреа Пунчева
Агрегатните състояния на времето
От броя03.01.2018
Агрегатните състояния на времето

Как лети то и каква е вината на плодовите мушици в цялата история?

Андреа Пунчева