От броя08.03.2018

Златният град близо до небето (ВИДЕО)

Маракеш - там, където проблемите от живота ви подминават

Ирена Комитова

„Marrakesh, come to Marrakesh

to the city of gold near the sky.

Marrakesh, come to Marrakesh

where the troubles of life drift on by.“

 

Marrakesh (1981) by Goombay Dance Band

 

Помните ли тази песен от младостта? Съчетала копнежа към откривателство на нови земи, написана и изпята на един дъх като отрицание на сивотата във всекидневието и като жизнерадостен копнеж в търсене на свобода и щастие? Е, кацайки в Маракеш, започвате да си я тананикате и да проверявате ред по ред дали наистина обещанията могат да се сбъднат за вас. 

 

Where the troubles of life drift on by

Където проблемите на живота ви подминават

Престъпваме прага на луксозния Fairmont Royal Palm и спираме в средата на просторното фоайе, за да поемем с очи през огромните френски прозорци красотата на безбрежния пейзаж. Пищни мавритански градини заобикалят сребристите плувни басейни, аромат на жасмин и рози изпълва въздуха, а в далечината се вижда величествената снага на Атласките планини и няколко покрити със сняг върха. Топлината на слънцето нежно ни докосва, докато вдъхваме на терасата неповторимото ухание на мароканския чай от мента.

Екзотиката тук е част от действителността. Интериорите на курорта – ресторанти,  фоайета, барове – и целият декор са точно като в приказка от „Хиляда и една нощ“: съчетали пъстротата на ориенталските традиции с елегантността на модерното разбиране за луксозно гостоприемство. На смрачаване тръгваме по пътеките от вилите до главната сграда и сме смаяни от наличието на хиляди, наистина хиляди малки запалени свещи в стъклени чашки, които са накацали от двете ни страни, закрепени на метални пръти. Блещукат и осветяват (точно като големи светулки) пътеката ни. Нещо повече, когато отново попадаме във входното фоайе, установяваме, че тези свещи са разпръснати из цялата градина и около басейните, сякаш плуват в тъмнината и създават усещане за вълшебство, което тепърва предстои.

 

I'll be free, I'll be me in Marrakesh

Ще бъда свободен, ще бъда себе си в Маракеш

Комплексът разполага с два великолепни ресторанта – европейски и марокански, както и с тераса за обяд. Най-искрено препоръчвам на всичките ни читатели да запазят предварително опцията полупансион, когато са гости на Fairmont Royal Palm. Тук тя се „изпълнява“ много щедро, по желание на клиента. Не означава непременно закуска и вечеря. Вечерята може да бъде заменена с обяд на откритата тераса пред голф игрището, за да си освободите време вечерта да посетите града (той е на около 10-ина минути път с кола) и безбройните му съблазнителни барове и гурме ресторанти. Именно на един такъв обяд под галещо топлото януарско слънце ни поднесоха най-забележителната и неповторима торта „Павлова“ (в менюто пишеше, че е за двама – а ние бяхме четирима и пак не успяхме да се справим с нея). Вижте сами колко прелестна беше!

Що се отнася до останалите „стандартни“ ястия, поднесени в Royal Palm – те са винаги изкушаващо великолепни, с качеството на ресторант със звезда Michelin. Личи си френската школовка на готвачите – както в подбора на продуктите, така и в презентацията. Опцията за полупансион ви дава възможност богато да експериментирате, защото можете да си поръчвате повече от едно предястие или основно ястие на вечер.

 

You will find peace of mind

Ще намериш отмора за ума си

Закуската започва в градината, с изглед към изгряващото слънце и с чуруликане на непознати птички. В ресторанта ни очаква невъзможно богат бюфет, в който подредбата съперничи на разнообразието на храните. Всевъзможни плодове и зеленчуци, атрактивно нарязани над 30 вида сиренца и колбаси, уханни хлебчета, изпечени на място, и изкусителни сладкиши, ядки, маслини, сушени плодове. С особено приповдигнато очакване поръчваш на усмихнатия шеф да ти направи омлет – с лук, домати, гъби, малко шунка, малко зеленчуци и мнооого кашкавал. Да го наблюдаваш как свещенодейства е цяло удоволствие – първо леко разтапя маслото в малкото тиганче, поръсва щипка сол на него и чак след това започва да добавя съставките. Омлетът е пухкав, неподражаемо вкусен и си го поръчваш отново и отново, всяка сутрин, като отхвърляш всякакви съображения, свързани с нарастване обиколката на талията.

През деня близкото голф игрище предлага прекрасна възможност за активна почивка, тренировка или състезателна игра с приятели. Тук е задължително да вземеш кеди към всеки играч – да ти носи клъбовете, да ти търси топките или да те напътства. Установихме, че момчетата през цялото време всячески се опитват да ни помогнат – да покоряваме дупките с минимален брой удари, да се прицелваме по-точно и да изпитваме онова особено удоволствие, което идва с осъзнаването, че наистина владееш тази прекрасна игра.

В следобедните часове уморените от ходене крака отпочиват с плуване в откритите басейни или с масажи в прелестната SPA зона на комплекса. Новооткритият козметичен център на Clarins ни предлага най-ефективните терапии за лице или пълно отпускане под нежните ръце на умели терапевти.

За нас престоят във Fairmont Royal Palm бе възстановяващ и незабравим. Мястото е съчетало духа на традиционните марокански ценности със спокойствието на съвременния комфорт. И дори отивайки си оттук, в главата ми се въртят музиката и рефренът на Come to Marrakesh. Да, ще дойдем пак – няма спор за това.

 


Свързано

Между покрусата и екстаза
От броя28.02.2018
Между покрусата и екстаза

Шест истории от българския спорт, които ни изпепелиха от емоции

Цветан Баяслиев
Сърдечни вълнения
От броя07.03.2018
Сърдечни вълнения

За какво друго да си говорим през февруари, ако не за сърца... Разговорът с доц. д-р Иво Петров обаче няма много общо с романтиката.

Андреа Пунчева
Агрегатните състояния на времето
От броя03.01.2018
Агрегатните състояния на времето

Как лети то и каква е вината на плодовите мушици в цялата история?

Андреа Пунчева
Новите надежди на българската медицина
От броя21.12.2017
Новите надежди на българската медицина

Петима млади лекари, избрали да се реализират у нас

Андреа Пунчева
Tudor предизвиква Дейвид Бекъм
От броя01.09.2017
Tudor предизвиква Дейвид Бекъм
Udaya Live: Подари си време за теб
От броя19.07.2017
Udaya Live: Подари си време за теб

Йога практики, медитации, танци, образователни уъркшопи, концерти на живо, над 50 преподаватели от цял свят. Всичко това – през август, само на 30 минути от София.

#COVFEFE
От броя14.07.2017
#COVFEFE

Гафове, които остават добре запомнени, почти безсмъртни и понякога направо легендарни.

Ина Герджикова
Скоростта не му отива
От броя26.07.2017
Скоростта не му отива

Карл Оноре, посланикът на бавносттa, обяснява как да забавим темпото

Константин Вълков
Balkan fashion week
Мода18.05.2017
Balkan fashion week