От броя10.04.2018

Защо е важно невинаги да сме усмихнати

Индустрията на щастието стремглаво се превърна от ниша във водеща тенденция. А какво да правим с останалите емоции? Ето няколко идеи.

Ина Герджикова
+3 снимкиЗащо е важно невинаги да сме усмихнати

Представете си, че оттук нататък всеки ден е слънчев. Без нито едно облаче или капка дъжд, без сняг, мъгла или дори полъх – само и единствено слънце. Виждате пустиня, нали? Мисля си, че същото е с щастието. Книгите за самопомощ и мотивационните гурута ни обещават тайната на вечното щастие, коя от коя по-сигурна. Индустрията на оптимизма в задруга със социалните медии и вдъхновяващите цитати върху красиви снимки ни повтарят всяка минута колко е важно да изоставим негативните мисли, да сме позитивни и как със силата на този позитивизъм можем да постигнем всичко. Бизнесът на щастието и подобряването на себе си се превърна от ниша във водеща тенденция стремглаво за няколко години, завладявайки корпоративния свят, а неизброимите онлайн приложения за медитация генерират милиарди долари в световен мащаб всяка следваща година.

Но можем ли всъщност да бъдем само позитивни и щастливи?

Контрастът на моментите е това, което ни позволява да различим доброто от лошото и да оценим това, което имаме. Опитите ни да потискаме отрицателните емоции с дежурната, пластмасова усмивка „Добре съм“ може да гръмне като непредвидима граната обратно вътре в нас. Затова ми стана любопитно – как могат негативните чувства да ни бъдат полезни, вместо да ги потискаме, и открих немалко отговори.

Защитен песимизъм

Защитният песимизъм е стратегия, подходяща за хора, които изпитват силна тревожност. Докато класическият песимизъм често се възприема като отрицателна черта, то защитният песимизъм е един полезен начин да извлечем полза от тревогите си. Стратегията е оформена от Нанси Кантор и нейните ученици в средата на 80-те години, а здравословната не-розова гледна точка е полезна за подготовка за събития или действия, предизвикващи безпокойство.

1Прилагайки тази посока на мисъл, практичните песимисти поставят ниски очаквания към себе си, разглеждат всички възможности за провал по пътя към целите и по този начин са подготвени с решение при всяка една възможна спънка. Бивайки уверени, че няма вариант, за който да не са измислили изход, хората, които използват защитен песимизъм, са уверени и се справят с предизвикателствата.

Първична терапия

Представете си покрив на висока сграда. Група хора в костюми се събират и в продължение на една минута крещят и вият колкото сила имат. Такива събития се организират регулярно от Клуба за викане на Дерек Дъпълси в Бостън.

„Идеята ни е да съберем хората заедно, за да се отърсят от цялото напрежение и стрес от предприемаческия си живот и да си позволят момент, в който да са истински“, обяснява основателят на клуба. Друг позитив, който намира находчивият американец, е, че след като се навикате заедно, можете да си направите едно много качествено запознаване помежду си и дори да се окаже, че сте си взаимно полезни за бизнеса си.

Но за да сме сериозни – това се нарича първична терапия, или primal, и е създадена от американския психолог и психотерапевт Артур Янов. Според него неврозите са плод на потиснатата болка от травми в детството, а спонтанното и неконтролирано викане ни помага да извадим гнева наяве. Джон Ленън и Анджелина Джоли са само началото на дълъг списък от личности, които са се възползвали от освобождаващия ефект на първичната терапия.

Риу-кацу: японските групи за плачене

Големите момчета може да не плачат, но японците плачат и си плащат. От 2013 година насам риу-кацу, или терапевтичните групи за плачене, са изключително популярни в Страната на изгряващото слънце. Терминът е въведен от предприемчивия „организатор на разводи“ Хироки Терай. До този момент господин Терай организира церемонии, с които двойки слагат край на своя брак. „Така осъзнах, че плачът е полезен за душевния детокс“, обяснява той.

2

Актът на самия плач ни помага да се освободим от стреса, породен от емоционални причини. Така Терай започва да организира месечни събития за плач, за да помогне на хората да освободят емоциите чрез ридания и сълзи. При всяко събитие участниците се подлагат на разнообразие от тъжни стимули, като късометражни филми и поезия. Друг вариант на риу-кацу е накуго, което разплаква хората с тъжни истории. Новата му услуга вероятно ще ви разсмее – можете да отидете на група за плачене, където сълзите ви ще бъдат попивани с кърпичка от красиво момче.

Бокс за „белите якички“

Помните ли култовия филм „Боен клуб“, в който Брад Пит и Едуард Нортън организираха огромно движение на хора, които се бият за удоволствие и за да се пречистят от емоциите си чрез болката? В реалния живот това се нарича бокс за „белите якички“. Днес представлява спорт за мъже и жени, заети със силно стресиращата си корпоративна кариера, които тренират и участват в специални турнири. Не се изисква никакъв предишен опит в бокса, за да станете от екселската таблица и да вдигнете юмруци срещу противник на ринга. Началото на бокса за „бели якички“ съвсем очаквано е в края на 80-те в Ню Йорк, където златните момчета на Wall Street се изправят едни срещу други в неформални боксови срещи в залата Gleason's Gym на Брус Силвърглейд

3Терапевтичният спорт предизвиква толкова огромен отзвук, че днес се организират мащабни международни събития за тези корпоративни мачове. В духа на шегата – може би няма да имате по-добра възможност съвсем официално да набиете дразнещ колега или служител.

И така – чувствате се тъжни, ядосани, луди, критични или съвсем натурално ужасни? Това е прекрасно. Отрицателните емоции са от съществено значение за психичното здраве, а и за да сме честни – позитивната емоция не може да е адекватен отговор на всяко събитие и преживяване в живота. Възползвайте се от кофти настроението и го накарайте да работи във ваша полза.


Свързано

Лекар без граници
От броя30.03.2018
Лекар без граници

Да си лекар може и да е призвание, но да си човек, който не спира да „лекува“, борейки за своята кауза, е мисия.

Емилия Колева
Ние питаме. Webit отговарят.
От броя22.03.2018
Ние питаме. Webit отговарят.

Двама от любимите гости на PREMIUM lifestyle, Пламен и Аниелa Русеви, ни разказват какво се случва на най-голямото и влиятелно събитие за технологии, иновации и предприемачество в Европа.

MH Group: M за Мария, H за Христо
Животът08.03.2018
MH Group: M за Мария, H за Христо

Визията за успешно бъдеще в България е индивидуална, но всички заедно рисуваме общата картина.

Антония Стоилова
Златният град близо до небето (ВИДЕО)
От броя08.03.2018
Златният град близо до небето (ВИДЕО)

Маракеш - там, където проблемите от живота ви подминават

Ирена Комитова
Лъжичка за добро настроение
Гурме07.03.2018
Лъжичка за добро настроение

Или как е правилно да се яде черен хайвер.

Haute Soudure
Мода12.03.2018
Haute Soudure

Нежната страна на метала.

Андреа Пунчева
Между покрусата и екстаза
От броя28.02.2018
Между покрусата и екстаза

Шест истории от българския спорт, които ни изпепелиха от емоции

Цветан Баяслиев
Сърдечни вълнения
От броя07.03.2018
Сърдечни вълнения

За какво друго да си говорим през февруари, ако не за сърца... Разговорът с доц. д-р Иво Петров обаче няма много общо с романтиката.

Андреа Пунчева
Агрегатните състояния на времето
От броя03.01.2018
Агрегатните състояния на времето

Как лети то и каква е вината на плодовите мушици в цялата история?

Андреа Пунчева