Животът08.03.2018

MH Group: M за Мария, H за Христо

Визията за успешно бъдеще в България е индивидуална, но всички заедно рисуваме общата картина.

Антония Стоилова
+2 снимкиMH Group: M за Мария, H за Христо

Статистиките показват, че макар и трудно, България предлага възможности и на младите да доказват себе си в различни области. С точната мотивация, отдаденост, малко вяра и положен труд всичко може да се постигне. Затова се противопоставяме на мнението, че развитието в страната ни е невъзможно. Млади и устремени българи има и те успяват да покоряват върхове в областта, която искат, носейки позитивната промяна. Тук ви срещаме с брат и сестра, които доказват това. Те обединяват имената си в MH Group, защото, както споделя единият от тях, снопът е по-силен от отделната пръчка.

1

ТЯ се казва Мария Христева. На 27 години е, а вече има две магистратури: „Здравен мениджмънт“ и „Международни бизнес отношения“. Първоначално започва работа в семейната изба Santa Maria, а две години по-късно открива собствена марка вина – MH Wines.

Как се роди идеята за MH Wines?

Работейки известно време в този бранш, натрупах доста опит. Минах през всички звена на фирмата, което ми даде основа. Разбрах какво трябва и не трябва да се прави, за да бъде дадена марка успешна според моето усещане, разбира се. Така в мен се породи идеята, че искам да създам нещо свое, което да носи моите инициали и да бъде иновативно.

С какво се отличават MH Wines от всички останали вина на пазара?

Знаете ли какво е „негосиант“? Думата е френска и терминът е за търговец на вино, който няма собствено производство, не притежава дори собствени лозя, но има усет за виното, марките и цялостната концепция около представянето му на пазара. Той купува продуктите на малки производители и винарни (грозде, вино, бъчви или бутилки), дава своя личен почерк и след това ги продава под собственото си име. По този начин показва, че за него това е най-доброто в региона и в съответната държава. В България до този момент не беше правено подобно нещо и затова е толкова интересно. Така се роди идеята за MH Wines. Заедно с моя екип искаме да откриваме изключителни съкровища, скрити из старите залежали бъчви на някоя малка и непозната изба, пазени яростно от енолозите, и да ги поднесем с нашия почерк на любителите на тази култура. Накратко, това е специална луксозна селекция вина, подбрана и произведена единствено за марката MH Wines.

Какви пазарни цели си поставяте за 2018 година?

Като професионалисти ние познаваме регионите и техните климатични условия. Личи си, когато някой е преминал от процеса на подбиране на зърната, през проследяването на тяхното узряване и превръщането им във вино. Тепърва предстои излизането на новата селекция 2018, която няма да има нищо общо с предходната година, тъй като работим с различни изби и лозя.

Брандът ще има нови продукти, ще бъде ориентиран в малко по-модерен стил, съответно към младото поколение. Насочили сме се изцяло към ресторанти, заведения и нощни клубове, като искаме да остане по този начин, защото сериите са лимитирани, а качеството е високо. Идеята е MH Wines да бъдат насочени към клиенти, които искат да пият по-избрани, по-интересни и различни вина.

Как млада жена се справя толкова успешно с управлението на бизнеса? Какви са качествата, които трябва да притежава?

На първо място трябва да натрупа опит. Човек трябва да тръгне от нулата, да започне отначало, за да може да види абсолютно всички процеси. Другото е, че трябва да рискува, да се опитва да се откроява, постоянно да търси и да действа смело – само така се сбъдват мечтите.

2

ТОЙ се казва Христо Христев и е на 32 години. Юрист по образование, но бързо разбира, че няма да се занимава с това след двугодишна служба в адвокатска кантора. Оказва се обаче, че правото е тясно свързано с всеки един бизнес, независимо от сферата – факт, който му помага и до днес. Сега е в борда на директорите на МБАЛ „Света Каридад“ в Пловдив, след като успешно завършва „Здравен мениджмънт“.

Кога разбрахте, че здравето е вашето призвание?

Разбрах го, след като ми повериха управлението на част от звената в болницата. Работата е обхватна, сложна материя, особено когато работиш с лекари. Трябваше да се уча в крачка, и то доста бързо. Сега отговарям за административно-правните проблеми в структурата и медицинските центрове в Южна България. Умея да комбинирам множество задачи и да решавам трудни ситуации, затова и управлението на хора ми се отдава.

Коя е най-трудната ситуация, от която сте се измъквали?

Преди около 2 години, когато изведнъж и без видима причина напуснаха четирима служители – рехабилитатори, които извършваха процедури на специализирани апарати, изискващи обучение в рамките на няколко месеца. Изпаднах в леко отчайваща ситуация, търсейки начин да се справя с проблема. Тогава установих, че всичко зависи от мен. Седнах и написах няколко стъпки на лист хартия. Успокоих се и за две седмици намерих заместващи. Имам умението да преценявам хората и да усещам кой е подходящ. Настоящите ни служители, които вече са 2 години с нас, са дори по-добри от предишните.

Това ли е най-доброто качество, което е необходимо на млад човек да успее – да умее да преценява хората?

И това, но най-вече да ги разбираш. Да не се държиш все едно са ти длъжни. Доколкото съм забелязал в други структури, много от мениджърите управляват със страх, а това е отшумяла форма на управление. С усмивка и разбирателство се постига много повече. В един екип всеки има своите функции и носи отговорност за тях. Затова гледам да създавам разбирателство и спокойствие, за да може всеки да си върши работата с усмивка. Това е моето разбиране за нещата.

Страх ли ви е от провал?

Знаете, бизнесът е като ЕКГ: има върхове и спадове. До ден- днешен имам притеснения, всеки може да се провали и ако някой твърди обратното, то значи егото му е прекалено голямо. Гледам да държа моето в нормални граници, за да не ми изиграе лоша шега в дългосрочен план.

Близки ли сте с Мария?

Да, особено в последните няколко години, и то не само работно и професионално, ами и чисто духовно. Всичките ни планове за бъдещето са общи, защото снопът е по-силен от отделната пръчка.

Какви са бъдещите ви съвместни бизнес планове?

Да оптимизираме и доразвием MH Group. Все пак компанията носи инициалите и на двама ни. Идеята е да пускаме различни продукти под този бранд, като стартираме първо с вината, впоследствие с медицинския ни център в град Пловдив – MH Esthetic. Смятам, че колкото и да е ограничен пазарът, толкова и дава възможности, така че се надявам в края на годината да имаме и нещо ново, което да можем да ви представим. Няма да е лесно, но знам, че ще успеем.

Пожелавам им успех. Хора като Мария и Христо напомнят на всички наоколо, че има добри новини в България и че тепърва хубавото предстои. Напомнят ни и друго: мечтите не се постигат с мечтаене, а с амбиция, знание и много труд. Но пък тогава сбъдването им е най-сладко.


Свързано

Важният въпрос
Животът07.07.2017
Важният въпрос

Животът ни задава едни и същи въпроси, но всеки от нас има различни отговори.

Антония Стоилова
География на джаза
Животът19.06.2017
География на джаза

Разберете защо джаз музиката е нюорлеанският подарък към света.

Никола Неделчев
За интелекта на душата
Животът23.05.2017
За интелекта на душата

Според Буда, „Накрая само три неща са от значение: колко много си обичал, колко нежно си живял и колко грациозно си се освободил от нещата, които не са били за теб”.

Божена Панделиева
Рафаел Надал - №1 в тениса
Животът12.05.2017
Рафаел Надал - №1 в тениса
Къде са яйцата?
Животът15.04.2017
Къде са яйцата?

Голямото великденско издирване на яйца – от САЩ до Хонконг и обратно.

Един процент индивидуалност
Деца08.02.2017
Един процент индивидуалност
Емилия Колева
$850 000 за най-стария скрижал с Божиите заповеди
Дизайн и култура29.12.2016
$850 000 за най-стария скрижал с Божиите заповеди

Парче библейска история в човешки ръце

Искате да бъдете рок звезда
Животът12.12.2016
Искате да бъдете рок звезда
Биляна Константинова
5-звездно „престъпление“
Животът03.11.2016
5-звездно „престъпление“
Андреа Пунчева