Гурме24.08.2017

РОЗЕви моменти

Розовото вино предлага далеч по-добра перспектива за живота от розовите очила

Биляна Константинова
+8 снимкиРОЗЕви моменти

То е свежо и ароматно. Плътно и богато, но не тежко. Деликатно и омагьосващо със своя подкупващ блясък. Очакване през пролетта с пресни ягоди и мента. Спасение в лятото с няколко кубчета лед и тънко парче лимон.

1

Споделяне през есента – със скъпи приятели и истории, които те карат да се усмихнеш, въпреки че навън се стъмва все по-рано и по-рано. Всичко това, събрано само в четири букви – РОЗЕ!

Добре познато на Стария континент, макар и пренебрегвано и подценявано заради старата слава на своя тъмночервен брат, отвъд Океана то се превърна в истинска мания. При това за по-малко от 5 години.

2

2013 г. се оказа гранична за розето, което сякаш „изгря“ от нищото и се превърна в задължителна секси част от всяко лятно парти.

Продажбите растат с нечувани темпове – с 57% само за изминалата година. Износът от Франция към САЩ се е удвоил.

Вариациите на тема „Розе“ вече надхвърлят и най-богатото въображение – сладолед от розе, близалки от розе, шоколад с розе...

Миналата година американският сладкарският бутик Sugarfina пусна желирани мечета “rosé all day”. 12 000 души са в списъка на чакащите да получат своите ръчно направени бонбони. Бар Primi в Ню Йорк създаде „Фрозе“ – коктейл от розе, вермут и ягоди, който бързо беше изкопиран от куп други заведения. Появиха се съвсем нови коктейли с розе – в комбинация с водка, текила, уиски, джин, шампанско. Бутилира се и розе джин. Освен в класическата бутилка от 0,7 л, розе вече се предлага и в кен.  

3

В Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис три поредни години се провежда La Nuit en Rosé – фестивал, посветен на розето. През 2016 г. в Ню Йорк беше организиран първият пиНкник. Излишно е да се отбелязва колко щастливи бяха всички 12 000 гости в края на деня.

И нормално – розовото вино предлага далеч по-добра перспектива за живота от розовите очила.

Анализаторите твърдят, че розето е предпочитано от т.нар. милениали – родените от началото на 80-те до края на 90-те години, защото го асоциират с по-висок стандарт на живот, достъпен за по-малко от 20 долара бутилката. Винопроизводители в САЩ признават друга причина за манията „розе“ – рязкото подобряване на качеството на произведеното там вино. Когато към това се добавят силата на социалните медии и демонстрираните в тях винени привички на някои холивудски знаменитости, всички парчета от пъзела си отиват по местата.

4

А истината е, че розето просто е вкусно и няма основания да бъде олицетворявано с компромис, каквато слава дълго му се носеше.

Логичният въпрос, когато ни залее поредната мания, е колко дълго ще продължи тя?

4

Като се има предвид, че е напълно възможно най-ранните червени вина да са се доближавали като качества повече до розе, отколкото до автентично червено вино заради технологията на производство, което означава, че розето може би има хилядолетна история, отговорът се налага от само себе си. То е тук, за да остане.

Добра новина, която си струва да бъде отпразнувана с чаша „Фрозе“. Две рецепти от нас, доброто настроение – от вас.

 

Продукти (за 6 чаши)

1 бутилка розе

1/3 ч.ч. захар

¼ ч.ч. вода

сокът и кората на 1 лимон

6

Начин на приготвяне: Сложете захарта, водата, лимоновия сок и лимоновата кора в съд на котлона и ги оставете да заврат. Разбърквайте, докато захарта се разтопи. Дръпнете съда от котлона и оставете захарния сироп да се охлади.

Изсипете виното в тава с размери 33 x 23 x 5 см и я сложете в камерата на хладилника за поне три часа до почти пълно замразяване. Когато виното стегне достатъчно, го изстържете от тавата с помощта на лъжица, за да се получат кристалчета, и смесете със захарен сироп на вкус. Върнете го в камерата, за да стегне отново, и сервирайте.   


Фрозе (коктейл)

 

Продукти


1 бутилка розе

пълна купичка с ягоди

1 с.л. захар

90 мл вермут

30 мл вода

7

Начин на приготвяне: Смесете в блендер ягодите, захарта, вермута и водата. Вземете голям полиетиленов плик с цип, сложете го в пластмасова купа, за да стои стабилно, и изсипете в него розето. След това добавете ягодовата смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица до хомогенност. Затворете ципа и сложете в камерата на хладилника за 6-8 часа. След това сервирайте в коктейлни чаши. Ако оставите сместа в камерата за по-дълго, ще стане прекалено твърда. Тогава трябва да я смесите в блендера с малко розе, за да си върне течната консистенция.


Свързано

Изяж Италия!
Гурме12.10.2017
Изяж Италия!

Огромен тематичен парк, посветен на италианската кухня, отваря врати през ноември в Болоня.

Биляна Константинова
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Гурме29.09.2017
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Newton Espresso: малка доза кафе, голяма доза страст
Гурме27.09.2017
Newton Espresso: малка доза кафе, голяма доза страст

Влезте в ролята на истински бариста с тази болезнено елегантната и функционална ръчна машина за кафе.

Никола Неделчев
Как да не останем гладни в Танзания
Гурме25.09.2017
Как да не останем гладни в Танзания
Биляна Богданова
Коктейл от гурме кухня и Premium забавление
Гурме17.08.2017
Коктейл от гурме кухня и Premium забавление
Пътешествие в страната на текилата
Гурме11.08.2017
Пътешествие в страната на текилата

От 2002 г. досега произведените количества са се увеличили със 121%.

Биляна Константинова
Бохемство в лятна нощ
Гурме11.07.2017
Бохемство в лятна нощ

Absolut Elyx – пресечната точка на модерния облик и традиционното отношение.

Домашният бар - ето какво ви трябва
Гурме15.08.2017
Домашният бар - ето какво ви трябва

Няма по-добро време от лятото.

Андреа Пунчева
5 изненадващи дестинации за вкусно пътешествие
Гурме10.07.2017
5 изненадващи дестинации за вкусно пътешествие

Малко вероятно е да ги видите в масовите пътеводители, но посетите ли ги, няма да съжалявате.

Биляна Константинова