Гурме18.04.2017

Какво ли има в тако за 25 000 долара?

Ще ви подскажем малко – скарида, черен хайвер, ядливо злато. Това обаче не е всичко.

Биляна Константинова
Какво ли има в тако за 25 000 долара?

Скарида, черен хайвер, трюфели и ядливо злато – това не са традиционните съставки за мексиканско тако. За 25 000 долара обаче не можете да очаквате по-малко. Шеф Хуан Лисерио Алкала ги е използвал, за да направи най-скъпото тако в света.

Тако е типичната евтина улична храна в Мексико – царевична или пшенична тортиля с плънка от месо, боб и свежи зеленчуци. След посещение в Лос Кабос майстор-готвачът решава да разчупи кулинарното клише.
„Хората се учудват как е възможно някой да плати 25 000 долара (497 000 песос) за тако, след като на улицата се продава за 10 песос. След това им обяснявам деликатността на вкуса, техниката на приготвяне, хармонията, насладата за сетивата от това ястие и че именно това си струва парите“, казва Хуан Лисерио Алкала.

Върху царевична тортиля той подрежда люспи 24-каратово ядливо злато, японско кобе, скарида, черен хайвер Almas Beluga и бри с парченца черен трюфел. Дресингът е с люти чушки Morita и кафе от цибетка (най-скъпото кафе в света). Златни люспи завършваш декорацията.   

Нетрадиционното тако е в менюто на хотела, където работи Алкала, от средата на месеца. До този момент никой не се е осмелил да го опита, но майстор-готвачът казва, че интерес не липсва. Любопитство проявяват най-вече американски клиенти, които биха искали да опитат нещо различно.   

Поръчката на такото не е толкова лесно. Първо клиентът трябва да плати 12 500 долара депозит и да отседне в президентския апартамент. Ястието се поднася насред специално „построена“ пустиня. От хотела го препоръчват на мъжете, които се канят да правят предложение за брак и добавят, че към него чудесно върви бутилка текила Pasion Azteca за 150 000 долара. 


Свързано