Гурме18.04.2017

Какво ли има в тако за 25 000 долара?

Ще ви подскажем малко – скарида, черен хайвер, ядливо злато. Това обаче не е всичко.

Биляна Константинова
Какво ли има в тако за 25 000 долара?

Скарида, черен хайвер, трюфели и ядливо злато – това не са традиционните съставки за мексиканско тако. За 25 000 долара обаче не можете да очаквате по-малко. Шеф Хуан Лисерио Алкала ги е използвал, за да направи най-скъпото тако в света.

Тако е типичната евтина улична храна в Мексико – царевична или пшенична тортиля с плънка от месо, боб и свежи зеленчуци. След посещение в Лос Кабос майстор-готвачът решава да разчупи кулинарното клише.
„Хората се учудват как е възможно някой да плати 25 000 долара (497 000 песос) за тако, след като на улицата се продава за 10 песос. След това им обяснявам деликатността на вкуса, техниката на приготвяне, хармонията, насладата за сетивата от това ястие и че именно това си струва парите“, казва Хуан Лисерио Алкала.

Върху царевична тортиля той подрежда люспи 24-каратово ядливо злато, японско кобе, скарида, черен хайвер Almas Beluga и бри с парченца черен трюфел. Дресингът е с люти чушки Morita и кафе от цибетка (най-скъпото кафе в света). Златни люспи завършваш декорацията.   

Нетрадиционното тако е в менюто на хотела, където работи Алкала, от средата на месеца. До този момент никой не се е осмелил да го опита, но майстор-готвачът казва, че интерес не липсва. Любопитство проявяват най-вече американски клиенти, които биха искали да опитат нещо различно.   

Поръчката на такото не е толкова лесно. Първо клиентът трябва да плати 12 500 долара депозит и да отседне в президентския апартамент. Ястието се поднася насред специално „построена“ пустиня. От хотела го препоръчват на мъжете, които се канят да правят предложение за брак и добавят, че към него чудесно върви бутилка текила Pasion Azteca за 150 000 долара. 






Свързано

Три месеца до откриването на първия подводен ресторант в Европа
Гурме24.11.2017
Три месеца до откриването на първия подводен ресторант в Европа

Той се намира близо до селцето Боли на южното норвежко крайбрежие.

Биляна Константинова
Закуска в Тифани вече не е само заглавие на филм
Гурме22.11.2017
Закуска в Тифани вече не е само заглавие на филм

Американската компания отвори кафене в централния си магазин на Пето авеню в Ню Йорк.

Биляна Константинова
Бизнес с мисия
Гурме20.11.2017
Бизнес с мисия

Рене Елиът, основателка на Planet Organic, ексклузивно за PREMIUM Lifestyle

Божена Панделиева
Откриха най-старото вино в света
Гурме06.11.2017
Откриха най-старото вино в света

То е лежало 6000 години в пещера край Агридженто, смятана за светилище.

Биляна Константинова
От „Кухнята на Джейми” до мобилната кухня на Land Rover
Гурме17.10.2017
От „Кухнята на Джейми” до мобилната кухня на Land Rover

Топ готвачът Джейми Оливър си партнира с Land Rover в създаването на луксозна кухня на колела.

Изяж Италия!
Гурме12.10.2017
Изяж Италия!

Огромен тематичен парк, посветен на италианската кухня, отваря врати през ноември в Болоня.

Биляна Константинова
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Гурме29.09.2017
Най-добрият начин да създадеш щастливи спомени
Newton Espresso: малка доза кафе, голяма доза страст
Гурме27.09.2017
Newton Espresso: малка доза кафе, голяма доза страст

Влезте в ролята на истински бариста с тази болезнено елегантната и функционална ръчна машина за кафе.

Никола Неделчев
Как да не останем гладни в Танзания
Гурме25.09.2017
Как да не останем гладни в Танзания
Биляна Богданова