Гурме12.10.2017

Изяж Италия!

Огромен тематичен парк, посветен на италианската кухня, отваря врати през ноември в Болоня.

Биляна Константинова

Огромен тематичен парк, посветен на италианската кухня, отваря врати през ноември в Болоня и призивът "Изяж Италия!" е съвсем сериозен.
Близо 40 ресторанта, огромен пазар с традиционна фермерска продукция и огромно разнообразие от "мултимедийни изживявания" – всичко това превръща Eataly World в следващата топ дестинация за всички почитатели на вкусната храна, които имат (или пък нямат) път през областта Емилия-Романя.   
Новото място за пътешествие из италианската кулинария ще бъде открито на 15 ноември и в първия ден, разбира се, входът е освободен. Иначе, правилата са прости – плащаш входен билет и се изстрелваш в космоса.

2
Eataly World няма да е просто място за ядене. Фокусът е върху целия процес – от посяването на семената, през отглеждането на растенията и животните, до прибирането на реколтата, обработката на продуктите и приготвянето на храната. По-голямата част от площта на парка е посветена на ферми и фабрики, които могат да бъдат реално посетени и където човек може да види с очите си как например се произвежда пармезан, как се пресов зехтин и т.н.  

1
"Всеки макарон в чинията има своя история – фермерите произвеждат зърното, в мелниците то се прави на брашно, от него се прави тесто и се оформят различните видове паста, която се залива със сос според сезона, преди да застане на масата пред вас", казват инициаторите на идеята за Eataly World. Същото важи и за сиренето. Затова тук човек може да гледа с часове как се прави паста на ръка и да избере – или да си купи и да си я приготви сам, или да я остави в ръцете на майстор готвачите и след това да й се наслади. Може да проследи и целия процес на производство на сирене – от обработването на млякото до зреенето.

4
От Eataly World можете да си купите истинско гуанчиале, различни видове сирене, домати и каквото друго се сетите за автентично италианско ястие, както и да опитате на място в някое от многобройните традиционни за страната заведения – от непретенциозни тратории до лъскави ресторанти.  
Пазарът е с внушителни размери и ще предлага пресни плодове, зеленчуци, подправки и тестени изделия. 

5
Важен акцент, който създателите на парка изтъкват, е, че Eataly World е създаден с мисъл за опазването на природата и ще се захранва от 44 000 слънчеви панела. Освен това ще осигурява работа на 3000 души и по всичко личи, че е най-мащабният подобен проект в света.  

6

 






Свързано

Готварските книги на новото хилядолетие
Гурме15.02.2018
Готварските книги на новото хилядолетие

Не само кулинарията търпи трансформации. Писането за храна също.

Биляна Константинова
Ново място: L'avenue 3
Гурме19.02.2018
Ново място: L'avenue 3

Коледни и новогодишни изкушения от Mumm, Absolut Elyx и Chivas Extra
Гурме20.12.2017
Коледни и новогодишни изкушения от Mumm, Absolut Elyx и Chivas Extra

Или как да зарадвате своите близки и бизнес партньори.

Антония Стоилова
CORAVIN
Гурме14.12.2017
CORAVIN

Най-добрият приятел на виното.

Cognac de Luze: перлата в короната на коняка
Гурме28.11.2017
Cognac de Luze: перлата в короната на коняка

Три месеца до откриването на първия подводен ресторант в Европа
Гурме24.11.2017
Три месеца до откриването на първия подводен ресторант в Европа

Той се намира близо до селцето Боли на южното норвежко крайбрежие.

Биляна Константинова
Закуска в Тифани вече не е само заглавие на филм
Гурме22.11.2017
Закуска в Тифани вече не е само заглавие на филм

Американската компания отвори кафене в централния си магазин на Пето авеню в Ню Йорк.

Биляна Константинова
Бизнес с мисия
Гурме20.11.2017
Бизнес с мисия

Рене Елиът, основателка на Planet Organic, ексклузивно за PREMIUM Lifestyle

Божена Панделиева
Откриха най-старото вино в света
Гурме06.11.2017
Откриха най-старото вино в света

То е лежало 6000 години в пещера край Агридженто, смятана за светилище.

Биляна Константинова