Гурме20.11.2017

Бизнес с мисия

Рене Елиът, основателка на Planet Organic, ексклузивно за PREMIUM Lifestyle

Божена Панделиева
+2 снимкиБизнес с мисия

Planet Organic е първият и най-голям био супермаркет в Англия, а неговата създателка Рене Елиът през 1995 г. се оказва иноватор в едва прохождаща индустрия. Описва себе си като визионер и е живото доказателство, че с желание, план за действие и най-вече много работа всичко е възможно.

Идеята да отвори био магазин в Англия й хрумва по време на посещение в САЩ. Докато разглежда местните супермаркети в Бостън, тя осъзнава, че в Англия все още няма нищо такова. Доверява се на шестото си чувство и се захваща.

Още от Божена Панделиева: Как да се откажеш от мъжете за 10 дни (с Tinder)

За да научи повече за индустрията, започва работа в малък био магазин. След две години напуска, за да открие свой собствен, който следва вярването на основателката си, че здравето започва с добрата храна. Planet Organic е първият магазин, предлагащ екологично чисто месо и свободно уловена риба в Англия, там е и първият фреш бар в страната. Рене създава

изключително доходоносен бизнес, ръководен от ценности, в които вярва.

 „Да живееш удовлетворителен живот е всичко”, казва Рене. Това вярване я води през върховете и спадовете на собствената й компания, която от маргинална тя става популярна. Рене учи за индустрията, докато се разраства, но също така я формира.

 

Признава, че от малка никога не е била конформист и не се е опитвала да прави това, което всички други правят. В търсенето на по-добър живот Рене често взима нетрадиционни решения.

За тези, които търсят пътя си в живота, съветът на Рене е да се вгледат в интересите и желанията си. Хората, които нямат представа с какво да се захванат, могат да се замислят

какво им е доставяло удоволствие в детството.

Често ключът към щастието ни е именно там – във времето, когато не сме били натоварени с очакванията на другите и сме правили неща, просто защото ни харесва. Опитвам се да се сетя кои са те за мен – винаги съм обичала да пиша, да рисувам, да ям шоколад и да говоря с мама. С усмивка се шегувам, че от последните две кариера не може да излезе, но да се занимавам с писане би било прекрасен избор за мен.

Вижте и: Farmacy - здравословна храна и знаменитости

Разбира се, нещата не са толкова лесни и поради тази причина Рене стартира новото си начинание, Beluga Bean, с бизнес партньора си Сам Уигън. Beluga Bean е академия, която развива професионалните умения на жени, които се нуждаят от подкрепа при стартирането или разрастването на собствен бизнес, или просто имат потребност от насока в живота. Както тя отбелязва, най-важните неща в живота, включително и

как да сме щастливи и как да използваме максимално потенциала си,

не се преподават в училище.

За Рене Planet Organic е бизнес с мисия – да направи добрия живот достъпен за всички. Решението й да се оттегли от компанията идва като резултат на факта, че има три деца – в момента на 15, 12 и 9 години. Рене твърди, че да имаш собствен бизнес е процес на това да се научиш да оставиш нещо, когато правилният момент настъпи – подобно на отглеждането на деца. Когато бизнесът е достатъчно зрял, за да може да продължи да се развива без постоянна пряка намеса, е време за ново предизвикателство.

Чудя се как Рене може да е толкова заета и преуспяваща и същевременно толкова свежа и изпълнена с положителна енергия. За да имаш удовлетворителен живот, отбелязва тя, трябва да знаеш какво те прави щастлив. „Имаш само един удар”, казва Рене. „Никога не знаеш какво крие бъдещето, но знаеш, че имаш един-единствен скъпоценен живот”.

Вдъхновението от историята й при мен идва, придружено от чувство, че нямам време за губене – трябва да правя това, което ме прави щастлива и вдъхновена днес, защото както казва Маркес в прочутото си прощално писмо: „Утре-то не е гарантирано за никого – нито млад, нито стар. Затова не чакай повече, направи го днес, ако утре-то никога не дойде”.


Свързано

Ново място: L'avenue 3
Гурме19.02.2018
Ново място: L'avenue 3

Коледни и новогодишни изкушения от Mumm, Absolut Elyx и Chivas Extra
Гурме20.12.2017
Коледни и новогодишни изкушения от Mumm, Absolut Elyx и Chivas Extra

Или как да зарадвате своите близки и бизнес партньори.

Антония Стоилова
CORAVIN
Гурме14.12.2017
CORAVIN

Най-добрият приятел на виното.

Cognac de Luze: перлата в короната на коняка
Гурме28.11.2017
Cognac de Luze: перлата в короната на коняка

Никола Неделчев
Три месеца до откриването на първия подводен ресторант в Европа
Гурме24.11.2017
Три месеца до откриването на първия подводен ресторант в Европа

Той се намира близо до селцето Боли на южното норвежко крайбрежие.

Закуска в Тифани вече не е само заглавие на филм
Гурме22.11.2017
Закуска в Тифани вече не е само заглавие на филм

Американската компания отвори кафене в централния си магазин на Пето авеню в Ню Йорк.

Биляна Константинова
Откриха най-старото вино в света
Гурме06.11.2017
Откриха най-старото вино в света

То е лежало 6000 години в пещера край Агридженто, смятана за светилище.

Биляна Константинова
От „Кухнята на Джейми” до мобилната кухня на Land Rover
Гурме17.10.2017
От „Кухнята на Джейми” до мобилната кухня на Land Rover

Топ готвачът Джейми Оливър си партнира с Land Rover в създаването на луксозна кухня на колела.

Никола Неделчев
Изяж Италия!
Гурме12.10.2017
Изяж Италия!

Огромен тематичен парк, посветен на италианската кухня, отваря врати през ноември в Болоня.

Биляна Константинова