+6 снимкиПол Рустан или как да превърнеш тялото в изящно изкуство

Дизайн и култура05.02.2018

Пол Рустан или как да превърнеш тялото в изящно изкуство

Тръгнете по пътя на нестандартното с твореца, превърнал човешкото тяло в платно за изкуството си.

Никола Неделчев

Фотографът и художник Пол Рустан работи за Бостанско списание за възрастни през 2005 г., когато по време на фотосесия му хрумва идеята да нарисува с аерограф един от моделите си. Без да е запознат от първо лице със света на бодиарта, той предприема творческо решение, което ще промени живота му завинаги: професионално и духовно.

7

Завършвайки проекта си, Пол остава безмълвен пред нарисуваното женско тяло. С първите крачки на модела, по чиито форми нанесената боя на пръв поглед изглежда неразличима от някое ексцентрично бельо, Пол осъзнава нещо важно за себе си.

1

„Аз съм създаден за такъв тип изкуство”, споделя той, говорейки за начина, по който бодиартът оказва влияние върху себекритичността му като творец. Докато с рисуването човек може да прекара часове, понякога дни, в корекции, изгубвайки себе си в детайли и постоянна неудовлетвореност, с бодиарта художникът се освобождава от цялата преднамереност и стагнацията, която създава тя. При боядисването на хора просто не можеш да отделиш седмица в поправки. Натискът на времето изостря сетивата и техниката ти, правейки цялото изживяване много по-сериозно. Но и забавно, както самият Пол признава.

2

И въпреки че основната мотивация на Пол е да извлича колкото се може по-голямо развлечение от работата си, концептуалните му, но и често поп-културни творби, намиращи се по страниците на The New York Post, GQ, Playboy и Maxim, говорят за нестихващия му професионализъм и ентусиазъм. Пол поема първите си стъпки като илюстратор в едно от най-големите независими училища за изкуства и дизайн – SAIC.

5

Следващата спирка е колежът по дизайн и изящни изкуства в Род Айлънд, след завършването на който се заема с всичко, позволяващо му да усъвършенства таланта на художник.

6

Пол си спомня, че сред големите си вдъхновения стоят имена на визионери като Стенли Кубрик и Егон Шиле. Философията на Брус Ли също не му е чужда. Но може би още по-голямо влияние му оказват куклите Барби. Този негов спомен датира още от 5-годишна възраст, когато често си е играел с тях, разсъбличайки ги, което по-късно оформило естетическия му интерес към голотата. „Все още си „играя с Барбита" и навигирам табутата на голотата”, заявява Пол с хумор.

3Така стигаме до днес. Списъкът с галерии, помещаващи изкуството му не е кратък, но като малка част от тях можем да споменем Arch Enemy Arts във Филаделфия, галерията Copro Nason в Санта Моника, Калифорния и галерията Resin в Хермоза Бийч. Само преди няколко дни (на трети Февруари, да бъдем по-точни) бяха отворени вратите за огромно носталгично соло изложение, посветено на културата на 80-е през погледа на Пол Рустан. Ако творчеството на този нестандартен и иновативен творец ви е хванало окото, винаги може да посетите и сайта му bodypainter.com, където ще откриете неизчерпаем ресурс от изображения, както и линк към YouTube страницата му, съдържаща над 100 видеа.   


Свързано

Шест културни събития, които ще осветят 2018-та
Дизайн и култура11.01.2018
Шест културни събития, които ще осветят 2018-та

Освободете си място в календара за някое от водещите изложения през новата година.

Никола Неделчев
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете
Дизайн и култура05.01.2018
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете

Инициативата фокусира общественото внимание върху избиването на слоновете и програмите за тяхното опазване.

Биляна Константинова
2117 г. ще започне с песен на Фарел Уилямс
Дизайн и култура04.01.2018
2117 г. ще започне с песен на Фарел Уилямс

Парчето е посветено на климатичните промени.

Биляна Константинова
Продава се: Голям германски замък
Дизайн и култура27.11.2017
Продава се: Голям германски замък

От 5 до 23 спални – можете дори да избирате съобразно стила и предпочитанията си.

Биляна Константинова
Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура10.11.2017
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Не колекция, а колекционерска стая!
Дизайн и култура07.11.2017
Не колекция, а колекционерска стая!

Прилича на комфортно помещение, но всяка красива мебел в нея всъщност е добре прикрит сейф.

Биляна Константинова
Spirit Трансформации приключи успешно и сбъдна мечтите на трима блогъри
Дизайн и култура04.10.2017
Spirit Трансформации приключи успешно и сбъдна мечтите на трима блогъри

В продължени на няколко месеца ви запознахме с цялостната промяна, която претърпяха творческите кътове на трима от-най популярните блогъри в страната.

The Cool People: Nasimo, графити артист
Акценти25.09.2017
The Cool People: Nasimo, графити артист

Срещата ни е част от поредицата The Cool People, съвместен проект между www.premium.bg и списание PREMIUM Lifestyle. Продължението четете на страниците на The Cool Issue.

Емилия Колева
Как ви звучи кучешко имение в двора за 190 000 евро?
Дизайн и култура19.09.2017
Как ви звучи кучешко имение в двора за 190 000 евро?
Биляна Константинова