Дизайн и култура09.08.2017

Няколко коментара върху начина, по който технологиите дефинират изкуството

Технологията не е пасивно средство за правенето на изкуство. Тя е активен участник в нейната еволюция.

Никола Неделчев
+5 снимкиНяколко коментара върху начина, по който технологиите дефинират изкуството

Когато мислим за изкуство, вероятността да си представяме машини, iPhone 7, Instagram, Стив Джобс и прочие, е много малка. Вместо това в съзнанието ни изниква образът на Пикасо, картините на импресионистите, любимите ни стихосбирки и може би дори някоя друга антична статуя. Дошло е време обаче да признаем, че връзката между технологичните иновации и изкуството е много по-органична, отколкото изглежда на пръв поглед. От разстоянието на поколенията можем да видим, че импресионистите надали щяха да творят сред природата, далеч от стагнацията на студиото, без малките и удобни за пренасяне тубички с бои (дело на почти безизвестния американски художник Джон Ранд). Също така щеше ли най-емблематичният измежду поп-арт принтовете на Уорхол – картината на Мерилин Монро – да е възможен без ситопечатната техника (чиито корени могат да се проследят до Китай по времето на династията Сун)?

2

Това са примери, че технологичните иновации не са просто средство за творене и реално никога не са били само това.  Те са активен участник в самия творчески процес, в неговата еволюция и дори в неговото запазване във времето. Ако някога хората са пренебрегвали тези факти, днес ние нямаме никакво оправдание да продължаваме по техните стъпки. Програмисти, художници, визуални артисти, пърформъри и кино-творци работят в симбиоза, за да създават нови и провокиращи образи и изживявания.

1

През 2012-та 2Pac излезе на сцена шестнайсет години след смъртта си. Поздравявайки недоумяващата публика на Coachella , той се появи заедно с Dr. Dre и Snoop Dogg във формата на реалистична 3D холограма, за да изпълни още веднъж песните, превърнали го в легенда за мнозина.

3

Но изкуството вече не е привилегия само на специалистите. С масовите „умни” устройства и с лесно достъпния софтуер се предефинират границите между висшия и низшия стил в изкуството, а с това се променя и ролята на самия творец в света. Допълнително, интернет и социалните мрежи дигитализират достъпността на творчеството - артистът може да разпространява произведенията си буквално до милиони хора (чрез Youtube или Soundcloud), а любителите са само на няколко кликвания разстояние от почти всяка една картина (чрез MutualArt), песен (чрез Spotify) или кино продукция (чрез Netflix). Докато виртуалното пространство елиминира нуждата от непосредствената среда за естетическото преживяване, някои форми на симбиоза между техника и изкуство разчитат именно на човешкото присъствие. Такива например са интерактивните арт-инсталации (за справка - “Assemblance” в Лондон), които създават в зрителя чувство за намеса и ангажираност.

4

Не само мястото, но и времето е обект на преоценка. Доколкото живописта е следствие от вдъхването на цветове и живот върху платното, дотолкова нейната тленност зависи от хода на времето и условията на нейното съхранение.  При дигиталната живопис, лишена от тяло, съответно подобни проблеми липсват. Липсва обаче и нещо друго – живият допир. Разбираме, че за мнозина хора възможността да застанеш пред микрокосмоса, изобразен на платното, ако не е от екзистенциално значение, то поне притежава историческа стойност. Ето защо, за да запазят произведенията от терора на времето, учените работят върху изработването и подобряването на изкуствени „носове”, способни да засичат замърсителите преди да повредят необратимо деликатния обект. „Много замърсители, които са проблематични за хората, са проблематични и за произведенията на изкуството”, твърди професорът по химия от университета в Илинойс Кенет Съслик. „Способността да следиш на какво замърсяване е изложена някоя рисунка или картина”, продължава той, „е основна част от опазването на изкуството”. 

5


Свързано

hAPPily ever after
Дизайн и култура24.07.2017
hAPPily ever after

Как да се откажеш от мъжете за 10 дни с Tinder

Божена Панделиева
Дефиниране на модерното изкуство
Дизайн и култура13.07.2017
Дефиниране на модерното изкуство

В епоха, в която съюзът между дизайн, функционалност и лукс е определящ фактор при избора на дом, модерната архитектура предлага широк набор от изумителни творчески решения.

Никола Неделчев
Ах, този дизайн!
Дизайн и култура23.06.2017
Ах, този дизайн!

Какво ново в дома и градината? Говори Франкфурт.

Бляскав финал за Balkan Fashion Week
Дизайн и култура14.06.2017
Бляскав финал за Balkan Fashion Week

По време на 7-дневния фестивал в Nu Boyana Film Studios повече от 50 артисти, млади модни дизайнери и нови таланти от кино индустрията имаха възможност да покажат работата си.

Това не e снимка
Дизайн и култура06.06.2017
Това не e снимка
Как да се сдобиеш с динозавър?
Дизайн и култура06.06.2017
Как да се сдобиеш с динозавър?

Това е съвсем възможно. Въпросът е къде ще го сложите.

Биляна Константинова
Елитна морска резиденция на плажа в Лозенец
Дизайн и култура05.05.2017
Елитна морска резиденция на плажа в Лозенец

Само до края на месеца имате възможност да закупите ваканционен дом на брега на морето на преференциални цени.

Smart технологиите и изкуството върху една социална маса
Дизайн и култура04.05.2017
Smart технологиите и изкуството върху една социална маса

Приложенията на smart технологиите в днешно време са безброй и наистина ги откриваме във всяка една сфера на живот. Имат различни предназначения, но едно е сигурно – създадени са с цел да направят живота ни или по-лесен, или по-интересен.

Мартина Захариева
Частен музей вкъщи от Buben & Zörweg
Дизайн и култура05.05.2017
Частен музей вкъщи от Buben & Zörweg

Уникална модулна система ви позволява да разположите ценни предмети в дома си и те да бъдат защитени като в истински музей.

Биляна Константинова