Дизайн и култура12.09.2017

Другата страна на най-мръсните и лепкави фестивали в Европа

Биляна Константинова
+2 снимкиДругата страна на най-мръсните и лепкави фестивали в Европа

Време е да се отправим към Буньол за Томатина – най-големия, най-мръсния и най-щурия фестивал в Европа. Интересно е, че повечето от празничните боеве с храна се организират или са с корени именно в Испания.   

Буньол е малко и тихо градче, близо до Валенсия, с 10 000 жители. В последната сряда на август обаче то се пука по шевовете, защото там се стичат повече от 40 000 души от целия свят и правят незабравимо забавление от тонове домати. За да се избегнат натъртванията, организаторите препоръчват доматите да се смачкват в ръка, преди да бъдат хвърлени. 

Фестивалът започва през 1945 г., когато, както твърдят градските легенди, възниква спор между двама местни фермери. Разпрата прераснала в люта битка с домати насред централния площад. Минувачите, разбира се, не останали безразлични и градчето бързо потънало в доматен сок, а дефектът се превърнал в ефект. Така се родила Томатина, която се провежда без прекъсване вече 72 години, и, освен бой с домати, включва карнавални шествия, музика, танци и фойерверки. Успехът й е толкова завладяващ, че градове в Колумбия, Коста Рика, Индия и САЩ организират собствени версии на мръсната война.     

1

Томатина често е сравнявана с портокаловата битка, която се организира ежегодно в рамките на карнавала в северния италиански град Иврея. Бъркотията е същата, но забавлението е болезнено и оставя следи по телата на смелчаците за седмици.

Началото на „Битката на портокалите“ е назад, в Средновековието, когато тираничният барон, управлявал Иврея е изгонен след гражданско недоволство. Тя пресъздава именно разразилата се гражданска война, но има стриктни правила. По-малобройната част от участниците са облечени като средновековни войници и хвърлят портокали от теглени от коне високи каруци. Останалите представляват недоволните граждани и обстрелват войниците с плодове, докато не ги изтласкат от централния площад.

Карнавалът продължава три дни през февруари – започва в неделя и приключва ден преди Пепелна (Чиста) сряда, която отбелязва началото на Великия пост при католиците.

Тази година за портокаловата битка в Иврея се събраха 7000 души от целия свят.

2

Ако си мислите, че няма как да стане по-мръсно и лепкаво, ще промените мнението си, когато чуете за войната с грозде, която е част от годишния фестивал на плодородието в Бинисалем, Майорка. Той се провежда през последните две седмици на септември и отбелязва тържествено края на гроздобера.

Битката с грозде няма аналог по света. Смелчаците се замерят безредно с гроздови зърна, докато не подгизнат с лепкав сок и станат розови от главата до петите.

Кога е сложено началото на празничната традиция, не се знае. Твърди се, че било година, в която имало твърде много негодно за винопроизводство грозде, с което лозарите не знаели какво да правят.       


Свързано

The Cool People: Nasimo, графити артист
Акценти25.09.2017
The Cool People: Nasimo, графити артист

Срещата ни е част от поредицата The Cool People, съвместен проект между www.premium.bg и списание PREMIUM Lifestyle. Продължението четете на страниците на The Cool Issue.

Емилия Колева
Как ви звучи кучешко имение в двора за 190 000 евро?
Дизайн и култура19.09.2017
Как ви звучи кучешко имение в двора за 190 000 евро?
Биляна Константинова
Два дни адреналин в сърцето на столицата
Дизайн и култура18.09.2017
Два дни адреналин в сърцето на столицата

Освободете страстта си към спорта с Extreme Fest 2017, който ще се проведе на 23 и 24 септември в Княжевската градина (Паметникът на Съветската армия) и ул. „Ген. Гурко“

Александра Златева
Българското семейство, влязло в дома на Анджелина Джоли
Бижута11.09.2017
Българското семейство, влязло в дома на Анджелина Джоли

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения

Андреа Пунчева
SPIRIT Трансформации продължава...
Дизайн и култура31.08.2017
SPIRIT Трансформации продължава...

Познавате SPIRIT – интериорните бои с ярък характер и безупречно покритие. Ето какво се случва с любопитния проект на бранда, за който ви разказахме.

Арт забежките на Premium марките
Дизайн и култура21.08.2017
Арт забежките на Premium марките

Това всъщност е бизнес трик за привличане на клиенти, твърдят анализатори.

Биляна Константинова
Звук и светлина в сърцето на Рим
Дизайн и култура18.08.2017
Звук и светлина в сърцето на Рим

Мултимедийно шоу пренася гостите на града в славните времена на Римската империя.

Биляна Константинова
Няколко коментара върху начина, по който технологиите дефинират изкуството
Дизайн и култура09.08.2017
Няколко коментара върху начина, по който технологиите дефинират изкуството

Технологията не е пасивно средство за правенето на изкуство. Тя е активен участник в нейната еволюция.

Никола Неделчев
Партенон от 100 000 забранени книги се извисява в Германия
Дизайн и култура04.08.2017
Партенон от 100 000 забранени книги се извисява в Германия

Сред заглавията са „Приключенията на Том Сойер“, „Сатанински строфи“ и „Ловецът на хвърчила“.

Биляна Константинова