Дизайн и култура13.07.2017

Дефиниране на модерното изкуство

В епоха, в която съюзът между дизайн, функционалност и лукс е определящ фактор при избора на дом, модерната архитектура предлага широк набор от изумителни творчески решения.

Никола Неделчев
+4 снимкиДефиниране на модерното изкуство

Кое прави един дом „модерен”? Първо и преди всичко модерен не означава „съвременен”. Исторически погледнато, модерната архитектура възниква в края на XIX и началото на XX век, но естетически – със своя акцент върху чистите линии, опростените пропорции и връзката с отвореното външно пространство – тя удовлетворява и най-изменчивите предпочитания на съвременния човек.

ЛОКАЦИЯ

1

Локацията на всеки модерен дом е част от неговата идентичност. В този смисъл тя не е произволно избрана: функционалността на дома е в хармония със структурата му, а структурата без да се губи в околната среда е нейно естествено продължение.  Дизайнерите от SAOTA например често обвързват творческите си превъплъщения със скални отверстия. Разположена в Дакар, извисявайки се драматично над Атлантическия океан, SN CLIFF HOUSE не само дарява своите собственици с луксозен престой, но и с пълно аудио-визуално удоволствие от разбиващите се в скалите води.

РАЗМЕР

2

Модерната архитектура е доказателство, че размерът няма значение. Е, има – но не и за това дали домът ви ще покрие изискванията за лукс. Наречена „най-минималистичната къща създавана някога”, The Glass Pavilion е струвала 24 милиона долара на настоящия собственик.  Въпреки размерите си, изумителната конструкция създава усещането за уют, разкош и обгърнат от естествена светлина простор. Кристално чистите стъклени прегради от своя страна намекват за тънката граница между обитателите на дома и окръжаващата природа.

СТИЛ

3

Ок, ясно ни е, че стилът може да е твърде субективна категория. Но също така ни е ясно, че когато някой притежава стил, то това е видно за всички. Клоненето към опростени детайли не прави модерния дом скучен. Точно обратното. Комбинацията на материали, изборът на терен и смелите решения при проектирането са това, което ни въздейства като впечатляващо в един модерен дом. Да вземем за пример The Pole House. Тази реновирана сграда в момента има славата на една от най-емблематичните постройки в Австралия. Разположена на 132-футов пилон, къщата предоставя на обитателите си 360-градусова гледка на крайбрежието, с което им гарантира романтичното прекарване зад стъклените стени.

ТОПЛОТАТА НА ДОМА

5

Съществува неправилното разбиране, че модерната архитектура не може да пресъздаде топлотата на истинския дом. Бихме поспорили, че минималистичен и изчистен не означават студен и неприветлив. Инкорпорирането на каменни камини, дървени мотиви и стъклени стени, през които естествената светлина да намира път към вас, е основен начин да прибавите топлота към модерния облик на вашата къща. Не само това, но вие можете да съчетаете най-доброто от двата свята, допълвайки традиционния дом с модерни мотиви.    


Свързано

The Cool People: Nasimo, графити артист
Акценти25.09.2017
The Cool People: Nasimo, графити артист

Срещата ни е част от поредицата The Cool People, съвместен проект между www.premium.bg и списание PREMIUM Lifestyle. Продължението четете на страниците на The Cool Issue.

Емилия Колева
Как ви звучи кучешко имение в двора за 190 000 евро?
Дизайн и култура19.09.2017
Как ви звучи кучешко имение в двора за 190 000 евро?
Биляна Константинова
Два дни адреналин в сърцето на столицата
Дизайн и култура18.09.2017
Два дни адреналин в сърцето на столицата

Освободете страстта си към спорта с Extreme Fest 2017, който ще се проведе на 23 и 24 септември в Княжевската градина (Паметникът на Съветската армия) и ул. „Ген. Гурко“

Александра Златева
Другата страна на най-мръсните и лепкави фестивали в Европа
Дизайн и култура12.09.2017
Другата страна на най-мръсните и лепкави фестивали в Европа
Биляна Константинова
Българското семейство, влязло в дома на Анджелина Джоли
Бижута11.09.2017
Българското семейство, влязло в дома на Анджелина Джоли

Майсторските изработки на „Зографов и син“ от злато, сребро и екзотична дървесина се предават от поколения

SPIRIT Трансформации продължава...
Дизайн и култура31.08.2017
SPIRIT Трансформации продължава...

Познавате SPIRIT – интериорните бои с ярък характер и безупречно покритие. Ето какво се случва с любопитния проект на бранда, за който ви разказахме.

Арт забежките на Premium марките
Дизайн и култура21.08.2017
Арт забежките на Premium марките

Това всъщност е бизнес трик за привличане на клиенти, твърдят анализатори.

Биляна Константинова
Звук и светлина в сърцето на Рим
Дизайн и култура18.08.2017
Звук и светлина в сърцето на Рим

Мултимедийно шоу пренася гостите на града в славните времена на Римската империя.

Биляна Константинова
Няколко коментара върху начина, по който технологиите дефинират изкуството
Дизайн и култура09.08.2017
Няколко коментара върху начина, по който технологиите дефинират изкуството

Технологията не е пасивно средство за правенето на изкуство. Тя е активен участник в нейната еволюция.

Никола Неделчев