Дизайн и култура13.07.2017

Дефиниране на модерното изкуство

В епоха, в която съюзът между дизайн, функционалност и лукс е определящ фактор при избора на дом, модерната архитектура предлага широк набор от изумителни творчески решения.

Никола Неделчев
+4 снимкиДефиниране на модерното изкуство

Кое прави един дом „модерен”? Първо и преди всичко модерен не означава „съвременен”. Исторически погледнато, модерната архитектура възниква в края на XIX и началото на XX век, но естетически – със своя акцент върху чистите линии, опростените пропорции и връзката с отвореното външно пространство – тя удовлетворява и най-изменчивите предпочитания на съвременния човек.

ЛОКАЦИЯ

1

Локацията на всеки модерен дом е част от неговата идентичност. В този смисъл тя не е произволно избрана: функционалността на дома е в хармония със структурата му, а структурата без да се губи в околната среда е нейно естествено продължение.  Дизайнерите от SAOTA например често обвързват творческите си превъплъщения със скални отверстия. Разположена в Дакар, извисявайки се драматично над Атлантическия океан, SN CLIFF HOUSE не само дарява своите собственици с луксозен престой, но и с пълно аудио-визуално удоволствие от разбиващите се в скалите води.

РАЗМЕР

2

Модерната архитектура е доказателство, че размерът няма значение. Е, има – но не и за това дали домът ви ще покрие изискванията за лукс. Наречена „най-минималистичната къща създавана някога”, The Glass Pavilion е струвала 24 милиона долара на настоящия собственик.  Въпреки размерите си, изумителната конструкция създава усещането за уют, разкош и обгърнат от естествена светлина простор. Кристално чистите стъклени прегради от своя страна намекват за тънката граница между обитателите на дома и окръжаващата природа.

СТИЛ

3

Ок, ясно ни е, че стилът може да е твърде субективна категория. Но също така ни е ясно, че когато някой притежава стил, то това е видно за всички. Клоненето към опростени детайли не прави модерния дом скучен. Точно обратното. Комбинацията на материали, изборът на терен и смелите решения при проектирането са това, което ни въздейства като впечатляващо в един модерен дом. Да вземем за пример The Pole House. Тази реновирана сграда в момента има славата на една от най-емблематичните постройки в Австралия. Разположена на 132-футов пилон, къщата предоставя на обитателите си 360-градусова гледка на крайбрежието, с което им гарантира романтичното прекарване зад стъклените стени.

ТОПЛОТАТА НА ДОМА

5

Съществува неправилното разбиране, че модерната архитектура не може да пресъздаде топлотата на истинския дом. Бихме поспорили, че минималистичен и изчистен не означават студен и неприветлив. Инкорпорирането на каменни камини, дървени мотиви и стъклени стени, през които естествената светлина да намира път към вас, е основен начин да прибавите топлота към модерния облик на вашата къща. Не само това, но вие можете да съчетаете най-доброто от двата свята, допълвайки традиционния дом с модерни мотиви.    


Свързано

Бляскав финал за Balkan Fashion Week
Дизайн и култура14.06.2017
Бляскав финал за Balkan Fashion Week

По време на 7-дневния фестивал в Nu Boyana Film Studios повече от 50 артисти, млади модни дизайнери и нови таланти от кино индустрията имаха възможност да покажат работата си.

Това не e снимка
Дизайн и култура06.06.2017
Това не e снимка
Андреа Пунчева
Как да се сдобиеш с динозавър?
Дизайн и култура06.06.2017
Как да се сдобиеш с динозавър?

Това е съвсем възможно. Въпросът е къде ще го сложите.

Биляна Константинова
Елитна морска резиденция на плажа в Лозенец
Дизайн и култура05.05.2017
Елитна морска резиденция на плажа в Лозенец

Само до края на месеца имате възможност да закупите ваканционен дом на брега на морето на преференциални цени.

Smart технологиите и изкуството върху една социална маса
Дизайн и култура04.05.2017
Smart технологиите и изкуството върху една социална маса

Приложенията на smart технологиите в днешно време са безброй и наистина ги откриваме във всяка една сфера на живот. Имат различни предназначения, но едно е сигурно – създадени са с цел да направят живота ни или по-лесен, или по-интересен.

Частен музей вкъщи от Buben & Zörweg
Дизайн и култура05.05.2017
Частен музей вкъщи от Buben & Zörweg

Уникална модулна система ви позволява да разположите ценни предмети в дома си и те да бъдат защитени като в истински музей.

Биляна Константинова
Трансформацията на мебелите
Дизайн и култура13.04.2017
Трансформацията на мебелите

Или как след вдигането на блюдата, обикновената маса се превръща в маса за билярд.

Биляна Константинова
Ерата на смарт къщите
Дизайн и култура11.04.2017
Ерата на смарт къщите

Какво трябва да знаете, ако искате да проектирате свой собствен „умен“ дом?

Никола Неделчев
Екологичен мини-метрополис ще отразява идентичността на Хонг Конг
Дизайн и култура03.04.2017
Екологичен мини-метрополис ще отразява идентичността на Хонг Конг

Небостъргачът е символичен жест към природата, китайската култура и иновативния замах в архитектурата.

Никола Неделчев