Дизайн и култура01.02.2018

Божествени домове: съвременен интериор с история

Огромни прозорци, сводести тавани, необичайни кътчета и усещане за небесен простор.

Никола Неделчев
+4 снимкиБожествени домове: съвременен интериор с история

Представете си да живеете в църква или параклис. Ако подобна идея все пак не ви е толкова чужда, може би ще ви е интересно да разберете, че не сте сами. По последни проучвания превърнатите в жилищни домове църкви представляват едно от най-популярните решения при избора на къща. Особено в Обединеното кралство.

И все пак се съгласете, че подобен тип дом не е за всеки. В повечето случаи прозорците са нависоко, което прави изгледа навън труден. Натовареният с явен религиозен символизъм стъклопакет, от своя страна, ограничава достъпа на светлина. И въпреки че създава усещане за пространство, голямото разстояние между пода и тавана не е най-характерната черта за един дом, който преди всичко трябва да ухае на уют и топлина.

Адресирането на всяко едно от тези предизвикателства изисква време, фокус и усилия, което прави притежанието на такъв имот уникална възможност. Професионалистите разбират, че основен момент при адаптирането на църквата е това старите елементи да останат видни и да не се конкурират с новите части на сградата. Нека разгледаме и няколко примера.

1

1.Бягството от пренаселените места със сигурност прибавя стойност към привлекателността на подобен тип конвертирани имоти.  Намираща се само на половин час път с влак от Лондон, тази построена през 1886-а година църква е дело на 73-годишния Кейт Холмс. Холмс заварва църквата през 1997-а, пълна с липсващи плочки, дърворезби и разбити прозорци,  но трансформирана до неузнаваемост, сега тя е на пазара за 1,8 милиона паунда.

2

2. Този 5-стаен дом е толкова живописен отвън, колкото и отвътре: отвън заради кулата и красивата градина, а отвътре заради отворения хол и трапезария. Както се вижда, църковният характер на сградата е умело запазен, но вместо гробище в задния двор, собствениците ще притежават  частна градина с южно изложение, която до голяма степен е разположена на морава с множество цветни лехи и зрели дървета.

3

3.Църквата „Св. Йоан” се слави с присъствието си в телевизионното шоу „Нека най-добрият дом победи”, където получава награда заради умелата комбинация от модерно удобство и естетически аспекти от 19-ти век. Реставрацията е допълнена с най-новите домашни технологии, между които Cat 5, подово отопление, система за вентилация и топлоотвеждане, както и двойна стъклена стая с топлоотразяващо стъкло.

4

4.Съчетавайки любовта към древната традиция  с творческо въображение, църквата „Св. Куриг” е перфектният повод да съберете близките си и да се отдалечите от забързаното си ежедневие. Тази чудата, но все пак стилна сграда функционира като хотел, където до 16 посетителя на Уелското градче Капел-Куриг могат да отседнат и да се наслаждават на красивия планински пейзаж с цялата му слава направо от джакузито в градината.  

5

5.Розови, сини и лилави декорации. Съвременна мебелировка. Стъклени стълбища. Никога не бихте си помислили, че точно това, което виждате на снимката, се случва с една църква, когато бъде изоставена от своите духовници. Бившата Викторианска църква, намираща се в Нотинг Хил, Лондон, прилича по-скоро на атрактивния дом на някой дизайнер, отколкото на светилище. И въпреки това делото на DOS Architects е свидетелство за творческия потенциал, което едно подобно място може да предостави. Винаги е интересно да погледнем през снимките и да видим големите промени, които се случват по пътя. 


Свързано

Шест културни събития, които ще осветят 2018-та
Дизайн и култура11.01.2018
Шест културни събития, които ще осветят 2018-та

Освободете си място в календара за някое от водещите изложения през новата година.

Никола Неделчев
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете
Дизайн и култура05.01.2018
Phuket Randezvous е домакин на Парада на слоновете

Инициативата фокусира общественото внимание върху избиването на слоновете и програмите за тяхното опазване.

Биляна Константинова
2117 г. ще започне с песен на Фарел Уилямс
Дизайн и култура04.01.2018
2117 г. ще започне с песен на Фарел Уилямс

Парчето е посветено на климатичните промени.

Биляна Константинова
Продава се: Голям германски замък
Дизайн и култура27.11.2017
Продава се: Голям германски замък

От 5 до 23 спални – можете дори да избирате съобразно стила и предпочитанията си.

Биляна Константинова
Най-добрите плаващи хотели в света
Дизайн и култура10.11.2017
Най-добрите плаващи хотели в света

От Франция до Танзания – това са петте най-подходящи места за подобно приключение.

Не колекция, а колекционерска стая!
Дизайн и култура07.11.2017
Не колекция, а колекционерска стая!

Прилича на комфортно помещение, но всяка красива мебел в нея всъщност е добре прикрит сейф.

Биляна Константинова
Spirit Трансформации приключи успешно и сбъдна мечтите на трима блогъри
Дизайн и култура04.10.2017
Spirit Трансформации приключи успешно и сбъдна мечтите на трима блогъри

В продължени на няколко месеца ви запознахме с цялостната промяна, която претърпяха творческите кътове на трима от-най популярните блогъри в страната.

The Cool People: Nasimo, графити артист
Акценти25.09.2017
The Cool People: Nasimo, графити артист

Срещата ни е част от поредицата The Cool People, съвместен проект между www.premium.bg и списание PREMIUM Lifestyle. Продължението четете на страниците на The Cool Issue.

Емилия Колева
Как ви звучи кучешко имение в двора за 190 000 евро?
Дизайн и култура19.09.2017
Как ви звучи кучешко имение в двора за 190 000 евро?
Биляна Константинова