Животът19.06.2017

География на джаза

Разберете защо джаз музиката е нюорлеанският подарък към света.

Никола Неделчев

Ню Орлиънс е единственото място на света, което с чиста съвест можем да наречем „национален парк” на джаза. Като пряк наследник на рагтайм и блус музиката, джазът носи усещането на южняшката афроамериканска култура и особеностите на природата около брега на реката Мисисипи. Той завладява кварталите на най-големия град в щата Луизиана в началото на 20-и век, където днес можете да чуете автентични джазови импровизации да се разнасят от кафенета, нощни клубове, магазини и бръснарници. А между април и май се провежда световноизвестният ежегоден нюорлеански джаз фестивал, чието начало може да се проследи до 1970 г.

Градът, който никога не спи.

Не е тайна, че за родената в Ню Орлиънс легенда в джаз музиката Луис Армстронг, Ню Йорк е представлявал втори дом. Не само многоликостта на Голямата ябълка оказва неоспоримо влияние върху разнообразието на самия ритъм, но и размерите на града се оказват решаващи за въвличането на повече музиканти в иначе компактните джазови формации. С големите си клубове (пионер в тази област е Cotton Club в Харлем) Ню Йорк става родното място на първите джаз оркестри. Днес фестивали като Winter Jazzfest, Inside the Whale и най-вече Jazz at Lincoln Centre поддържат културата жива и достъпна за новите поколения.

Някои градове просто са създадени за джаз.

Със своята тропическа екзотика и страстно отношение към музиката, Хавана притежава всичко необходимо да е латиноамериканската столица на джаза. Асимилиран през емоционалния интензитет на кубинците, той представлява микс от румба, салса и тимба, без да губи от идентичността си. Връзката между двете култури датира още от намесата на САЩ в борбата за независимост на Куба през далечната 1898 г. Тази дата поставя началото на музикална революция, чиито звуци отекват и до днес не само по малките улички на кубинската столица, но и на големи международни събития като Хаванския джаз фестивал.

Столицата на любовта.

Град толкова романтичен, колкото е Париж, няма как да не бъде засегнат от влиянието на джаз музиката. Блясъкът на Айфеловата кула, разходките покрай Сена, ароматът на багети, авангардното изкуство – всички предпоставки са налице! Интересен факт е, че нещо толкова разрушително като Първата световна война може да стане причината парижани да се влюбят в новите звуци, донесени от афроамериканските войници. Днес силната привързаност към този стил е въплътена в множеството клубове (Jazz Club Etoile, La Petite Halle и La Cave du 38 Riv, да споменем само малка част от тях), където можете да чуете всякакви производни стилове на джаза, включително личния принос на Франция - циганския джаз.

Без граници.

Импровизацията е най-отличителната характеристика на джаз музиката, която я превръща в един от най-адаптивните, разнообразни и космополитни стилове. За пример може да дадем Токио, чиято джаз сцена не е от най-разпространените, но притежава висок и всепризнат стандарт. За справка – кварталът Кичиджоджи е едно от най-известните места, приютяващи разнообразие от джаз клубове и кафенета. Отделно, отвореният през 2005 г. Cotton Club засвидетелства носталгичното отношение на японците към истинската класика. Уважението към изпълнената с дълбоко чувство музика е нещо свойствено за японския народ, а конкретно връзката му с джаза датира още от окупираните от САЩ през 1920 г. Филипини.

И да не забравяме България.

Банско е малко курортно градче под полите на Пирин, което приютява всяко лято едно от най-значимите музикални събития на Балканите - джаз фест Банско. Концертите са безплатни и на тях често присъстват музиканти, както от родната сцена, така и от чужбина, покриващи почти цялото разнообразие на джазовия спектър. Това превръща събитието в най-големия музикален форум в България. Тази година фестът ще се проведе между 5 и 12 август и ще включва бендове и изпълнители от Германия, Франция, Грузия,  Унгария, Швейцария, Италия, Сърбия, Македония, Словения, Полша, САЩ, Великобритания, Холандия и разбира се – България.

 


Свързано

Шана Това! 5778 години от сътворението на света
Животът21.09.2017
Шана Това! 5778 години от сътворението на света

Еврейската нова година е началото на 10-дневен период за преосмисляне и вглеждане в себе си.

Биляна Константинова
Важният въпрос
Животът07.07.2017
Важният въпрос

Животът ни задава едни и същи въпроси, но всеки от нас има различни отговори.

Антония Стоилова
За интелекта на душата
Животът23.05.2017
За интелекта на душата

Според Буда, „Накрая само три неща са от значение: колко много си обичал, колко нежно си живял и колко грациозно си се освободил от нещата, които не са били за теб”.

Божена Панделиева
Рафаел Надал - №1 в тениса
Животът12.05.2017
Рафаел Надал - №1 в тениса
Къде са яйцата?
Животът15.04.2017
Къде са яйцата?

Голямото великденско издирване на яйца – от САЩ до Хонконг и обратно.

Един процент индивидуалност
Деца08.02.2017
Един процент индивидуалност
Емилия Колева
$850 000 за най-стария скрижал с Божиите заповеди
Дизайн и култура29.12.2016
$850 000 за най-стария скрижал с Божиите заповеди

Парче библейска история в човешки ръце

Искате да бъдете рок звезда
Животът12.12.2016
Искате да бъдете рок звезда
Биляна Константинова
5-звездно „престъпление“
Животът03.11.2016
5-звездно „престъпление“
Андреа Пунчева