Събития23.01.2018

The World In 2018 Gala Dinner Sofia

Прогнозното събитие на списание The Economist за първи път в София.

+15 снимкиThe World In 2018 Gala Dinner Sofia

Първото за България прогнозно събитие на сп. The Economist The World In 2018 Gala Dinner се проведе в обновената зала 3 на НДК, в която ще се състоят официалните срещи в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС през следващите шест месеца. Наред със Сингапур, Хонконг, Ню Йорк, Лондон и Атина, София също се нареди сред домакините на това изключително събитие.  Международни делегати, посланици, висши мениджъри, бизнес лидери и анализатори имаха възможността да се включат в дискусията за предизвикателствата пред света през 2018, в която участваха министър Лиляна Павлова, еврокомисар Мария Габриел, Пламен Русев, създател на Webit, Марчин Олендер, мениджър „Публична политика и връзки с правителството“ на Google, арх. Пламен Мирянов, председател на борда на директорите на Arteks Engineering и Любомир Минчев, основател на Telelink.

1

Събитието започна с представяне на основните теми за предстоящата година, маркирани от редактора на сп. The Economist Джон Андрюс – противопоставянето между „тръмпизма“ и „макронизма“ или затворен срещу отворен свят; интересни предстоящи избори в Бразилия, Мексико, Италия и междинните в САЩ; преплитането между спорта и политиката на наближаващите Олимпийски игри в Южна Корея и световното първенство по футбол; очакваните промени в управленските фигури на Япония, Куба и вероятно Саудитска Арабия. Според Андрюс има голяма вероятност през 2018 година да бъде открита ваксина срещу маларията. „2018 година ще бъде емблематична година“, прогнозира той.

2

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова поведе дискусията на вечерта, като подчерта, че по време на председателството ще се говори и пише на български език. Тя представи пред делегатите на събитието приоритетите и програмата на правителството за нашето председателство, като допълни изказването си с любопитни за чуждестранните гости факти за България. „Страната ни е втора в света по богатство на минерални извори след Исландия, трета по артефакти след Италия и Гърция, заемаме първото място като износител на лавандулово масло и производител на най-качественото розово масло“, разказа министър Павлова. Тя изрази и убедеността си, че България може да се превърне в дигитален хъб на Балканите предвид възможностите и инвестициите в тази сфера през последните няколко години.

Изказването на министър Павлова беше допълнено от вдъхновяващите филми, създадени от арх. Пламен Пламенов Мирянов и фондация „Нашият дом е България“. „Глаголицата“ и „Розобер“ са кратки видеа, показващи емблематични картини от страната ни, разказващи за нашата история и традиции, с които да се гордеем.

3

 “2018-та година е преломна в много отношения за Европа и света”, каза еврокомисар Мария Габриел. Тя посочи, че от нас самите зависи дали ще трансформираме предизвикателствата във възможности. „Цифровизацията е основен двигател на икономиката и трябва да продължим инвестициите в нея. Само стойността на икономиката на данни може да достигне 739 милиарда евро до 2020 г., което се равнява на 4% от БВП. Но когато говорим за икономически растеж, трябва да имаме дългосрочен поглед. Хоризонтът ни дават високопроизводителните изчислителни технологии, които са мой приоритет. Нужно е да върнем Европа на картата на високотехнологичните световни сили“, апелира комисар Габриел. Европейската комисия вече обяви плановете си да инвестира съвместно с държавите членки в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри от световна класа. Мария Габриел подчерта необходимостта от целенасочени усилия в посока киберсигурност и предотвратяване на зачестяващите кибератаки.

4

Амбициозен пакет от мерки за подобряване на политиката на ЕС в тази област са първата стъпка, но за изпълнението им са нужни и добре подготвени специалисти с цифрови умения. „За да отговори на този дефицит, Европейската комисия дава своя принос чрез програми като Европейската програма за умения, Европейската и националните коалиции за цифрови умения и работни места, схемата „Цифрова възможност“, която ще даде възможност на близо 6000 студенти да придобият практически опит в областта на технологиите чрез трансграничен стаж“, обясни българският еврокомисар. „2018-та година е ключова за единния цифров пазар. Само свързвайки идеите и действията си ще можем да направим така, че цифровата трансформация да работи за всички нас. Нашите граждани и предприятия трябва да видят Европа като световен цифров лидер“, каза още Мария Габриел.

Пламен Русев, създател на Webit, сподели визията на своята фондация – да се преоткрие бъдещето на Европа чрез интелигентна специализация в Централна и Източна Европа, както и проекта София да се превърне в дигитална столица. Той предложи България да създаде платформа за финанcиpане на ІCО компании.

5

“Докато индустриалната революция беше свързана с фабрики и производство, дигиталната се гради върху платформи“, каза Любомир Минчев основател и CEO на Telelink. Той посочи, че четвъртата индустриална революция има три основни измерения: скорост, обхват и ефект. Тя се развива експоненциално, за разлика от предишните. Дигитализацията вече е започнала да трансформира повечето индустрии, но ефектът върху компаниите, независимо, че е значителен, все още съвсем не е пълен. Любомир Минчев обясни, че в много от секторите влиянието на цифровизацията предстои да се усети сериозно и да промени начина, по който функционират, като например финансовите услуги, транспорта, управлението, земеделие, здравеопазване и др.

6

Конферентната част на събитието приключи с филма, представящ страната ни по повод българското председателство на Съвета на ЕС „Няма как да не се влюбиш в нея“. „Азбуката и езиците ни може и да са различни, но докато течаха тези кадри, по лицата на всички ви се четеше универсалния език на усмивката“, коментира Джон Андрюс. The World in 2018 Gala Dinner завърши с традиционния въпросник, на който гостите трябваше да отговорят, като се позоват на публикациите, съдържащи се в печатно издание „Светът през 2018“.

Повече снимки може да разгледате в галерията.

Златни спонсори: Arteks Engineering, Telelink

Бронзов спонсор: ПОК „Доверие“

Винен спонсор: Todoroff Wine Cellar

Регионален медиен партньор: сп. “Икономист”, S Media

Логистичен партньор: DHL
IT партньор: Sieben
PR партньори: Creative Solutions и MB Comms.


Свързано

Арх. Пламен Мирянов е носителят на десетата титла "Мениджър на годината" за 2017г.
Събития17.11.2017
Арх. Пламен Мирянов е носителят на десетата титла "Мениджър на годината" за 2017г.
Когато изкуството срещне технологиите
Събития06.11.2017
Когато изкуството срещне технологиите

Или как Miele Experience center посрещна своята втора годишнина.

Иновативно помагало за учители с детски финансови игри и театър беше представено в Деня на будителите
Деца02.11.2017
Иновативно помагало за учители с детски финансови игри и театър беше представено в Деня на будителите

NN България отбеляза Деня на будителите с представяне на ръководството за учители, деца и родители „За парите и други важни неща: Първи стъпки“.

Световни лидери и звезди на Global Citizen Forum
Събития09.10.2017
Световни лидери и звезди на Global Citizen Forum

Форумът ще се състои на 19-и и 20-и октомври 2017г. в Aman Resort о-в Свети Стефан, Черна Гора, и ще обсъди важния въпрос - какво означава да си гражданин на света в ерата на несигурността. А също практически ще подпомогне набирането на средства за възстановяването на Антигуа, Барбуда и Доминика.

Лукс с мощна тяга на автосалона в София
Въздух, суша & море09.10.2017
Лукс с мощна тяга на автосалона в София

Луксозните и бързи коли винаги привличат вниманието - с мощността, дизайна, оборудването и комфорта. Вижте ги преди всички на предпремиерния ден на Автосалона на 13 октомври, а билетите вече са в продажба на Eventim.bg.

Официалното откриване на ресторант Roadhouse grill събра топ мениджъри от Италия и България
Събития04.10.2017
Официалното откриване на ресторант Roadhouse grill събра топ мениджъри от Италия и България

Популярни лица от артистичните и бизнес среди опитаха специалитети от телешко месо, приготвени пред очите им в отворен тип кухня.

Тест драйв с новия Rolls Royce Dawn
Въздух, суша & море04.10.2017
Тест драйв с новия Rolls Royce Dawn
Виктор Папазов
Тина Търнър аплодира Destiny Quartet
Събития02.10.2017
Тина Търнър аплодира Destiny Quartet

С одобрението на изпълнението на „Очи чёрные“, легендата насочи талантливите музикантки в решението към коя песен да заснемат новото си видео.

Театърът на тишината на Бочели 2017
Събития08.08.2017
Театърът на тишината на Бочели 2017

В една-единствена лятна нощ годишно “Teatro del Silenzio” оживява в пълното си величие под кадифения глас на оперния певец.