От редакторите14.07.2017

Не правете това в социалните мрежи

Запазете част от личния си живот за себе си

Александра Златева
+5 снимкиНе правете това в социалните мрежи

Интернет е за всеки. По-често това е положително, но нека имаме предвид, че свободата на достъпа е и отговорност. Facebook ни направи антисоциални и ни накара да заровим нос в екрана на смартфона. Instagram ни направи егоцентрици с фотосесии от десетки идентични селфита, направени за броени секунди. Абсурдните неща в мрежата нямат край, а ние ги виждаме сред потока от информация – независимо дали искаме или не.

Me, my selfie video and I

Основната ми реакция към най-новата мода в мрежите – селфи видео – се измерва в четири букви и възмущение: ЗАЩО? Това не е видео, което да съдържа полезно и интересно съдържание. Трябва ли да гледаме момичета, които се кълчат на плажа, или момчета, които надуват бицепси,  в стандарните за смартфоните 30 кадъра в секунда (или по-лошо: на забавен каданс и 60 кадъра?), ако за това и един кадър е достатъчен?

Много по-стойностно е да използваш времето и технологиите, за да заснемеш 360-градусова панорама под формата на видео, което да показва плажа, на който лежиш. Пак ще дразниш работещите хора, но поне те ще видят нещо красиво.

It’s my LIVE

Предаването на живо от събития, концерти, фестивали е удобство (или точната дума тук е завист?) за хората, които са искали, но не са успели да отидат. Но напоследък масово се наложи като модерно да правиш live, докато шофираш, пиеш в бара или просто си решил, че имаш да споделиш нещо жизненоважно по средата на работния ден. Наскоро прочетох за две украинки, които се пускат на живо докато пият и шофират. За жалост краят на видеото е тъжен. Смяташ, че си готин, снимайки километража на колата, който прехвърля 200 км, докато караш? Не, не си.

Треп-, треп-, трепни

Всеки е чувал миналогодишния хит на Цеца Величкович – Трепни. Покрай него се появиха и клипчетата на национала ни Валери Божинов, който пее хита, докато шофира и поздравява своите приятели. Впоследствие мнозина решиха, че е добра идея да се заснемат, докато грачат с пълно гърло същата песен в колата, и да поздравяват компанията си със смешни прякори. Ще го кажа кратко и ясно – не можеш да пееш, недей.

Instagram, Instagram, първо снимам, после ям

Храната е, за да е красива. Или модерна… кое беше? Дали е вкусна, няма значение, важно е да има вдигнат нагоре палец под снимката. Иронията настрана, яжте каквото ви носи удоволствие, но приемете, че това е лично изживяване и няма отношение към вашите приятели.

Като всяко правило, и тук има изключение. Ако сте в някой от ресторантите на Гордън Рамзи, това вече е достойно за по-широка публика. За разлика от пържените яйца, които си направихте след работа снощи.


Свързано

Колко струва да бъдеш „Ловец на духове“?
От редакторите06.07.2017
Колко струва да бъдеш „Ловец на духове“?

Можем да вярваме или не безплатно… но доказателствата за съществуването на свръхествественото правят това хоби доста скъпо.

Ина Герджикова
Скоростта не му отива
От броя26.07.2017
Скоростта не му отива

Карл Оноре, посланикът на бавносттa, обяснява как да забавим темпото

Константин Вълков
Важният въпрос
Животът07.07.2017
Важният въпрос

Животът ни задава едни и същи въпроси, но всеки от нас има различни отговори.

Антония Стоилова
Бар кодове
Гурме30.06.2017
Бар кодове

И не само кодове. А също и тайни вратички, пароли, безистени. Открехваме света на Speakeasy културата.

Андреа Пунчева
Зеленото – мода, политика и още нещо
Мода29.05.2017
Зеленото – мода, политика и още нещо

Ще ни провокира ли носенето на зелени дрехи да се погрижим за мястото, на което живеем?

За интелекта на душата
Животът23.05.2017
За интелекта на душата

Според Буда, „Накрая само три неща са от значение: колко много си обичал, колко нежно си живял и колко грациозно си се освободил от нещата, които не са били за теб”.

Божена Панделиева
(Не) Мечтай. Живей
Въздух, суша & море17.05.2017
(Не) Мечтай. Живей

Новото VOLVO V90CC олицетворява цялата мъдрост на източната философия... а именно, че единственият миг е тук и сега.

Антония Стоилова
TED2017 представя: Гари Каспаров
От редакторите21.04.2017
TED2017 представя: Гари Каспаров

Той е почитан като един от най-големите шахматисти на всички времена. Сега Каспаров е ангажиран с една игра, в която има много по-големи залози: запазването на демокрацията.

TED2017 представя: Tим Ферис
От редакторите20.04.2017
TED2017 представя: Tим Ферис

Ферис предлага един аналитичен, но достъпен подход към предизвикателствата на личното и професионално израстване чрез това, което той нарича "лайфстайл дизайн"